Horia Colibășanu a înfruntat Everestul de unul singur

Horia Colibășanu a reușitsă urce pe vârful Everest (8.848 m), cel mai înalt de pe planetă, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași.

Este o premieră pentru alpinismul românesc şi totodată o performanţă extraordinară la nivel internaţional.

”A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reușit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expedițiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia imediat cum a ajuns pe vârf.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8.300 m. A urcat în paralel cu șerpașii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să își reducă timpul de expunere la mare înălțime, să își dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori.

Premierul Sorin Grindeanu l-a felicitat pe Horia Colibășanu, care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar și fără șerpași, prim-ministrul precizând că tenacitatea alpinistului este „un exemplu”.

În noaptea de luni spre marți, tot pe Facebook, șeful Executivului i-a trimis un mesaj de încurajare lui Horia Colibășanu, în care îi spunea că România este alături de el în încercarea de a deveni primul român care ajunge pe Everest fără oxigen suplimentar.

„Horia Colibășanu a reușit! Acum 2 ore, a devenit primul român care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar și fără șerpași! Felicitări, Horia! Tenacitatea ta e un exemplu pentru noi toți!”, a scris Grindeanu, marți dimineață, pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.