Horia Gârbea, intelectualul stipendiat de Neculai Onţanu

După numirea lui Horia Gârbea în funcţia de vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, au început să apară date interesante despre acest controversat personaj.

Trecând peste faptul că productivul anonim Gârbea nu are absolut nicio competenţă managerială care să îl recomande pentru funcţia de vicepreşedinte al ICR, trebuie spus că scriitoraşul se află de ani buni de zile în solda primarului de la sectorul 2, uneperistul Neculai Onţanu, căruia de altfel îi şi datorează sinecura de la Institutul condus de Andrei Marga.

Pentru că, da, Horia Gârbea a fost numit nu din partea PSD, aşa cum iniţial s-a auzit, ci din partea trupeţilor generalului Oprea, pompos numiţi Uniunea Naţională pentru progresul României. Că, deh!, Victor Ponta pentru a-şi putea păstra scaunul de premier a fost nevoit să înglobeze oastea lui Oprea în USL, dar să le şi dea pe ici pe colo câte un ciolan.

La o simplă cautare pe Google, putem observa că Onţanu, din bugetul primăriei pe care o conduce, a sponsorizat din belşug nu una, ci mai multe manifestări care l-au avut în centru pe acest preşedinte al obscurei Asociaţii a Scriitorilor din Bucureşti.

De pildă, în 26 mai 2012, Primăria Sectorului 2 a organizat la Centrul Calderon, în parteneriat cu Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy şi cu Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, cel de al treilea Colocviu Naţional de SF şi Fantasy „Ion Hobana”, având tema „Utopie, distopie, anomie”, eveniment la care s-au decernat Premiile Naţionale SRSFF „Ion Hobana”.

Premiile Naţionale SRSFF „Ion Hobana” au fost decernate de un juriu constituit din reprezentanţi ai ASB şi SRSFF (cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional) ce va acorda Premiile Naţionale SRSFF „Ion Hobana”, pentru cele mai bune volume româneşti SF şi Fantasy din anul 2011, iar pionul principal al evenimentului cu pricina a fost nimeni altul decât Horia Gârbea, actualul vicepreşedinte al ICR, el coordonând şi lucrările Colocviului, cât şi decernarea premiilor.

Aceste informaţii pot fi găsite pe site-ul Primăriei Sectorului 2, dar şi pe blogul personal al lui Gârbea.

Tot de pe site-ul Primăriei Sectorului 2 mai aflăm că generalul Onţanu a mai sponsorizat şi organizat – evident, tot din banii primăriei pe care o păstoreşte – Premiile asociaţiei de scriitori al cărei preşedinte e Gârbea. Evenimentul s-a desfăşurat în data de 22 noimebrie 2011, la Sala „I.L. Caragiale” a Primăriei Sectorului 2 şi acolo au mai fost prezenţi şi senatorul PNL Varujan Vosganian şi Cristian Diaconescu, pe atunci senator UNPR, acum şeful cancelariei prezidenţiale a lui Traian Băsescu. Amănunte despre această paranghelie organizată din bani publici puteţi găsi aici.

Şi în 4 aprilie 2012, Onţanu a mai sponsorizat un „Cenaclu Literar pentru Iubitorii de SF”, la care au participat – în afara lui Horia Gârbea, invitat de onoare ca de obicei – Cristian Tudor Popescu, dar şi Lucian Boia.

Tot Horia Gârbea, plătit de primăria lui Onţanu, a făcut onorurile la aniversarea Galeriei de Artă Dialog, deschisă în urmă cu şase ani, în sediul Primăriei Sectorului 2. Amănunte despre acest eveniment au fost consemnate în data de 3.02.2011 în revistacultura.ro.

Iar exemple de acest gen pot continua la nesfârşit. Internetul este plin de dovezi ale modului fructuos în care Horia Gârbea (proaspăt vicepreşedinte al ICR) a colaborat cu generalul făcut la apelul bocancilor, Neculai Onţanu. Păi ce, numai Traian Băsescu să aibă intelectualii săi care să îi înalţe ode şi pe care el să îi răsplătească cu funcţii importante în stat. Iată că şi rudimentarul primar al sectorului 2 şi-a cultivat cu grijă un aşa-zis intelectual de curte, pe care, iată, acum, l-a răsplătit cu funcţia de vicepreşedinte al ICR. Mai mare râsul, adjunctul profesorului Andrei Marga este un productiv anonim, aflat în solda lui Neculai Onţanu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.