Horia Gârbea, premiat cu Heydar Aliyev 90 pentru un eseu despre fostul lider autoritar al Azerbaidjanului

Scriitorul Horia Gârbea, vicepreședintele ICR, a primit, marți 7 mai, la Baku, un premiu literar internațional pentru un eseu dedicat fostului președinte al Republicii Azerbaidjan, Heydar Aliyev, figură emblematică a Azerbaidjanului contemporan, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la nașterea acestuia, potrivit ICR.

Eseul a fost tradus în limbile azeră, rusă și engleză și publicat în presa din Azerbaidjan, precum şi într-un volum dedicat aniversării liderului național azer, lansat cu același prilej la Baku. Premiul a fost acordat unor autori, șase la număr, din diferite țări, selectați de un juriu azer din peste 450 de competitori.

Cu prilejul vizitei la Baku, Horia Gârbea a acordat interviuri televiziunii și presei locale, a avut întâlniri cu parlamentari și oameni de cultură din Azerbaidjan. S-a menționat în acest context rolul acordului de cooperare culturală dintre Institutul Cultural Român și Fundația Heydar Aliyev, filiala București, în extinderea și intensificarea relațiilor culturale dintre România și Azerbaidjan.

În acest eseu, intitulat „Heydar Aliyev: omul-flacara”, fostul presedinte azer este denumit „eroul civilizator si providential al Azerbaidjanului”. Eseul poate fi citit aici.

Heydar Aliyev a condus cu mana de fier aceasta mica republica sovietica inca din 1969, devenind ulterior, in 1993, presedinte al tarii. A decedat in 2003 iar fiul sau Ilham a preluat conducerea tarii, potrivit hotnews.ro.

In 1964 devine director adjunct al KGB Azerbaidjan iar in 1967 director general, potrivit Wikipedia.

In 1982, Iuri Andropov l-a promovat pe Aliyev membru deplin in biroul politic al Partidului Comunist si prim-vicepresedinte al Consiliului de ministri al URSS. In 1987, este fortat sa demisioneze, in urma unor acuzatii de coruptie formulate de Mihail Gobaciov.

Azerbaidjanul e cunoscut pentru conflictul cu Armenia pe tema regiunii Nagorno-Karabah dar si pentru ca in 2012 a organizat Eurovisionul, prilej de mandrie nationala imensa, dar si de mediatizare negativa pe plan international dupa ce o serie de blocuri de locuinte au fost daramate pentru a se face loc salii unde s-a tinut concursul.

Intr-un articol publicat in vara lui 2012 in Financial Times sunt citati diversi sefi ai unor fonduri de investitii care spun ca in tara caucaziana coruptia este endemica, piata de capital este foarte putin dezvoltata si la fel si sectorul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.