Horia Simu a încercat să-şi urgenteze dosarul la ANRP

Omul de afaceri Horia Simu, care a beneficiat de cea mai mare despăgubire acordată de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a încercat să urgenteze obţinerea despăgubirilor depunând certificate medicale care arătau că ar suferi de hipertensiune arterială şi că „tergiversarea soluţionării cererii sale îi creează o puternică stare de stres ce este de natură a-i afecta grav sănătatea”, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, transmis Bursa.

Astfel, în 2007 Horia Simu a depus o adeverinţă medicală în care se menţionează că suferă de hipertensiune arterială.

În 2008, ANRP i-a cerut lui Horia Simu să transmită „documente care să probeze faptul că se află într-o situaţie excepţională, întrucât după analizarea cererii iniţiale s-a constatat că actele transmise anterior sunt insuficiente”.

„Ca urmare, SIMU HORIA a depus la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor o adeverinţă medicală emisă la dată de 15.01.2008, în care se precizează că susnumitul este suferind de H.T.A. (hipertensiune arterială, n.r.) esenţială şi aritmie extra-sistolică, constatări făcute de dr. (…), medic specialist medicină generală şi medicină de familie şi medic primar medicină de urgenţă. Adeverinţa medicală descrisă s-a eliberat pentru a-i servi lui Simu Horia «la nevoie», fără ca la această rubrică solicitantul să fi precizat pentru ce îi este necesară de fapt acest document medical”, arată rechizitoriul procurorilor.

Evaluatorul Hanu Alexandru Florin a evaluat proprietatea imobiliară din Bucureşti, Ferma Ciurel, zona Şoseaua Virtuţii, str. Fabricii – STS, la 128.276.015 euro, echivalentul a 466.770.763 lei, respectiv 1.315,53 euro pe mp.

Specialiştii Direcţiei Naţionale Anticorupţie afirmă însă că valoarea de piaţă a terenului în suprafaţă totală de 97.509 mp este de 73.131.750 euro (750 euro/mp), echivalentul a 266.111.812 lei (2.729 lei/mp), rezultând că evaluatorul Hanu Florin Alexandru a supraevaluat terenul în discuţie cu 55.144.265 euro, respectiv 200.658.951 lei.

Mai mult decât atât, prin raportul de constatare din data de 24.04.2015 al specialiştilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, s-a stabilit că terenul în discuţie nu putea face obiectul Legii 10/2001 ci al Legii nr. 1/2000, întrucât la data deposedării, în anul 1951, acesta făcea parte din categoria terenurilor agricole (livada) şi era situat în extravilan în comuna suburbană Militari, precum şi faptul că o partea din teren putea fi restituit în natură.

Procurorii arată că Horia Simu a reuşit, în decursul a numai două luni şi pe baza unor justificări medicale, „să obţină decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din 28.02.2008, prin care i-au fost acordate, în condiţii nelegale, despăgubiri record (cea mai mare despăgubire) în cuantum de 128.276.015 euro, echivalentul a 466.770.763 lei, terenul fiind supraevaluat de inculpatul Hanu Alexandru Florin cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei.

Horia Simu a fost arestat preventiv vineri seară, decizia Curţii de Apel Bucureşti nefiind definitivă.

Sumu a fost reținut joi noaptea de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În dosar, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fostul deputat Theodor Nicolescu, Ingrid Zaarour, Remus Iuoraș și Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), vicepreședinte, președinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor la data faptei, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, precum și față de Alexandru Hanu, expert evaluator, pentru complicitate.

În ianuarie 2015, Guvernul României – ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.
Potrivit DNA, în 28 februarie 2008, inculpații Zaarour, Nicolescu, Iuoraș, Nicolescu (fostă Bărbulescu) și alte persoane, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie și a Standardelor Internaționale de Evaluare, au aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul Hanu, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007.

În cauză, procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.