Hotelul şefului Fiscului rămâne imun la acţiunile Antifraudei

Jurnalistul Stelian Negrea a sesizat luni, 30 ianuarie, Direcţia Antifraudă, la Telverde, că personalul Hotelul Internaţional, deţinut de soţia şefului ANAF, Gelu Diaconu, nu a emis bon fiscal pentru o apă minerală şi o cafea în valoare de 16 lei.

Marţi, 31 martie, hotelul continua să fie deschis semn că niciun comisar de la mult temuta de câteva săptămâni Antifraudă nu a catadicsit să răspundă sesizării.

„Legea e doar pentru căţei. Hotelul şefului Fiscului unde am baut ieri o cafea şi o apă minerală fără să-mi fie emis bon fiscal este binemersi deschis în acestă dimineaţă: clienţii intră şi ies în voie iar parcarea e plina de maşini. Nicio maşina de la Antifraudă nu se află în faţa hotelului şefului Fiscului pentru încălcarea legii”, a scris Stelian Negrea pe Facebook.

Cu o seară înainte, ANAF a comunicat prin biroul de presă că „dacă a fost făcută o sesizare la Telverde, Direcția Antifraudă va demara controlul, la fel ca în orice altă situație, în vederea verificării modului în care această societate respectă prevederile legale”. Comunicatul era semnat de directoul ANAF, Gelu Diaconu.

„Absolut toate sesizările făcute la Telverde urmează aceeași procedură, fără excepție, și toate cazurile unde s-au găsit nereguli primesc același tratament, inclusiv suspendarea activității. Nu există tratament preferențial, iar acțiunile care vizează întărirea disciplinii fiscale vor continua în același ritm”, a completat Gelu Diaconu.

Hotelul International din Bucureşti este deţinut de soţia lui Gelu Diaconu şi de un off-shore din Cipru, Cartha Limited, şi face parte dintr-un lanţ controlat de Dan Radu Ruşanu, fostul director al Autorităţii de Supraveghere Financiară, arestat în prezent la domiciliu în dosarul Carpatica.

Cazul de la Hotel International arată că Direcţia Antifraudă acţionează cu dublă măsură în sensul că dă iama şi închide foarte multe localuri şi magazine pentru sume derizorii iar la hotelul mai-marelui Fiscului se face că plouă.

De câteva săptâmâni, Direcţia Generală Antifraudă este foarte agresivă pentru că legea îi permite să sigileze punctele de lucru şi menţinerea măsurii chiar şi atunci când este contestată ăn instanţă. Multe dintre localurile celebre din Bucureşti şi din ţară au fost suspendate pe o perioadă de o lună pe diferite motive: bani în plus sau în minus în casă, lipsa unei case de bani, absenţa unor acte, neincluderea şpăgii în contabilitate etc. Şaormăria Dristor, restaurantul La Plăcinte, Xerox-ul de la Universitate şi multe altele s-au văzut cu sigiliul pus pe uşă.

Teoretic, comercianţii pot să conteste în instanţă aceste măsuri ale Antifraudei însă un proces nu se justifică pentru că ţine mult mai mult decât o suspendare de o lună.

Premierul Victor Ponta a declarat în faţa presei: „ANAF îşi pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, şi sper să o facă în continuare, dar fără excese. În limita legii şi a bunului-simţ, că, totuşi, când mergem şi facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaţilor ANAF să-şi facă datoria cu duritate, dar nu cu excese şi sunt convins că veţi găsi această limită”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.