Hoţomănie marca PSD (Ponta, Sârbu, Daciana)

Soţia premierului Victor Ponta, Daciana Sârbu, nu şi-a consemnat în declaraţiile de interese înregistrate ca deputat şi europarlamentar calitatea de membru fondator şi de membru al Consiliului Director al ASOCIAȚIEI PENTRU PROMOVAREA PRINCIPIILOR SOCIALE ȘI DEMOCRATICE ALE TINERILOR DIN ROMÂNIA, cu care a fraudat statul cu concursul tatălui şi soţului său.

În cursul anului 2003, în timp ce deţinea funcţiile de preşedinte al Tineretului Social Democrat (TSD) şi de şef al Corpului de control al primului ministru, cu rang de secretar de stat, Victor Ponta a înfiinţat ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA PRINCIPIILOR SOCIALE ȘI DEMOCRATICE ALE TINERILOR DIN ROMÂNIA, împreună cu Daciana Sârbu, mâna sa dreaptă din TSD, care deţinea funcţiile de secretar general al TSD şi de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Tineret, cu rang de secretar de stat, şi cu mai mulţi lideri judeţeni ai TSD. Conform adresei Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti nr. 128/IP/BIRP/30.10.2014, Asociaţia a fost înfiinţată în baza încheierii pronunţate de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti în dosarul nr. 30/2003/PJ din 27.02.2003 şi este înregistrată în Registrul special privind asociaţiile şi fundaţiile aflat în păstrare la grefa Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti sub nr. 13/2003, Partea IA – Secţiunea S1. Potrivit aceleiaşi adrese, până la această dată nu au fost înregistrate cereri de dizolvare ori lichidare a Asociaţiei, rezultând că aceasta este în funcţiune.

Preşedinte al Asociaţiei a fost desemnat avocatul Vlad Stoica, care în momentul înfiinţării era subaltern al lui Victor Ponta în cadrul Corpului de control al primului ministru, iar din 2012 deţine funcţia de şef al Cancelariei primului ministru, fiind cunoscut drept omul care se ocupă cu treburile murdare ale şefului Guvernului, gen cazul Duicu, privatizarea CFR Marfă, activităţile CNADR ş.a. Alături de acesta au calitatea de membri fondatori Victor Ponta, Daciana Sârbu şi mai mulţi foşti lideri judeţeni ai TSD, dintre care unii au devenit parlamentari : Claudiu Manda, Dorel Căprar, Doina Fedorovici, Ovidiu Donţu, Cosmin Nicula. Soţia premierului Ponta are şi calitatea de membru al Consiliului Director al Asociaţiei. Dacă premierul Victor Ponta, şeful său de cancelarie Vlad Stoica şi deputatul Claudiu Manda şi-au consemnat în declaraţiile de interese calitatea de membru fondator al Asociaţiei, în schimb soţia sa Dacian Sârbu şi ceilalţi parlamentari menţionaţi nu şi-au consemnat această calitate în declaraţiile de interese, intrând astfel sub incidenţa infracţiunii de fals în declaraţii. În perioada cât a fost deputat în Parlamentul României şi în perioada de când este deputat în Parlamentul European, Daciana Sârbu nu şi-a declarat nici calitatea de membru fondator, nici calitatea de membru al organelor de conducere ale Asociaţiei, respectiv a Consiliului Director, aflându-se sub acest aspect în stare de incompatibilitate.

Este de observat că în declaraţiile de interese înregistrate în calitate de prim ministru, Victor Ponta a menţionat această Asociaţie într-o formă prescurtată (APPDSTR), spre deosebire de celelalte asociaţii consemnate cu denumirea completă, cum obligă legea în materie. Prin această înscriere acronimă Asociaţia este dificil de identificat, creindu-se impresia că se doreşte ascunderea acesteia. Oare de ce doresc soţii Ponta să nu se afle că sunt “părinţii fondatori” ai acestei Asociaţii devenită fantomatică de aproape un deceniu ? Pentru că în anii de glorie 2003-2004 ai PSD au fraudat statul cu această Asociaţie, cu concursul tatălui respectiv socrului Ilie Sârbu, pe atunci ministrul Agriculturii şi Pădurilor în Guvernul Năstase.

Mai concret, în perioada respectivă, printr-un rapt instituţional ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA PRINCIPIILOR SOCIALE ȘI DEMOCRATICE ALE TINERILOR DIN ROMÂNIA a acaparat tabăra şcolară Dumbrava din localitatea Cobia judeţul Dâmboviţa, una dintre cele mai cunoscute şi mari tabere pentru elevi din România, pentru a o transforma în tabără de distracţii pentru tinerii din TSD. Tabăra includea un pavilion central, cu cantină-restaurant, mai multe căsuţe tip cabană şi o curte imensă amenajată pentru desfăşurarea de activităţi sportive şi cultural-educative în aer liber pentru copii. Printr-o decizie internă, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Tineret , Daciana Sârbu a dispus ca Agenţia Naţională a Taberelor Școlare, aflată în subordinea sa, să instituie un cadru de colaborare cu potenţialii parteneri interesaţi să investească în taberele de elevi, creind astfel cadrul legal pentru raptul TSD : posibilitatea încheierii de contracte de colaborare între Agenţia Taberelor Școlare şi ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA PRINCIPIILOR SOCIALE ȘI DEMOCRATICE ALE TINERILOR DIN ROMÂNIA. În baza acestei decizii interne, Agenţia Naţională a Taberelor Școlare a încheiat un contract de colaborare, pe o durată de 20 de ani, cu Asociaţia TSD, prin care aceasta se angaja să întreţină şi să utilizeze baza materială a taberei Dumbrava. Daciana Sârbu s-a aflat într-un evident conflict de interese prin alocarea unei tabere şcolare, în timp ce deţinea funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Tineret, unei Asociaţii la care avea dublă calitate : membru fondator şi membru al Consiliului Director.

Raptul a continuat prin dobândirea dubioasă a terenului în suprafaţă de4 hectarepe care era amplasată tabăra, care se afla în proprietatea statului şi în administrarea Romsilva, instituţie aflată atunci în subordinea tatălui-socru Ilie Sârbu. Pentru acapararea acestui teren a fost găsit un fost proprietar decedat, cu numele Georgescu Florea, ai cărui urmaşi au revendicat un teren forestier moştenit de la acesta în baza Legii nr.1/2001. În cârdăşie cu Direcţia Silvică Dâmboviţa, Comisia locală pentru aplicarea legilor fondului funciar din comuna Cobia, condusă de un primar PSD, i-a pus în proprietate pe moştenitorii lui Georgescu Florea chiar pe terenul taberei şcolare, deşi familia acestuia nu a deţinut niciodată teren în zonă, pădurea fiind dintotdeauna proprietatea statului. Pentru a ajunge în proprietatea Asociaţiei TSD, terenul a fost vândut de mai multe ori până ce a fost dobândit de către un tânăr tesedist din Târgovişte, Șerbănescu Adrian Ionuţ, nepotul preşedintelui de atunci al PSD Dâmboviţa, care l-a donat în data de 15 mai 2003 Asociaţiei fondate de cuplul Victor Ponta-Daciana Sârbu. După dobândirea terenului, Asociaţia TSD a angajat o firmă din Bucureşti pentru a construi mai multe vile, în stil bungalow, în care să se distreze tinerii social democraţi. Potrivit unor surse locale, Victor Ponta a fost implicat personal, interesându-se permanent de mersul lucrărilor şi fiind văzut de mai multe ori la faţa locului.

Cu concursul ministrului Ilie Sârbu, au fost deturnate fonduri de la Romsilva pentru amenajarea unui drum special până la poarta taberei în locul drumului forestier care exista de ani de zile, dar nu se ridica la nivelul pretenţiilor tinerilor din TSD, care aveau drept scop principal organizarea de bairamuri la Cobia, în mijlocul pădurii. Romsilva a alocat din fondul special destinat drumurilor forestiere suma de 2,5 miliarde de lei vechi pentru lărgirea şi modernizarea drumului forestier respectiv până în buza taberei TSD. Alocarea acestor bani s-a făcut în mod ilegal întrucât, potrivit Ordonanţei nr.70/1999, fondul special de drumuri forestiere nu se putea utiliza în alte scopuri decât pentru proiectarea şi construcţia de noi drumuri forestiere, în niciun caz pentru modernizarea celor existente, cum era drumul forestier de la Cobia. Lucrările pentru acest drum au fost executate în anii 2003-2004 de firma SC Start SA, al cărei acţionar principal era preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gheorghe Ana, membru cu state vechi al PSD (fost prefect, deputat).

După pierderea puterii de către PSD la finele anului 2004, lucrările de la tabăra Dumbrava au fost sistate şi nimeni de la TSD nu s-a mai interesat de ceea ce se întâmplă. Asociaţia TSD a lăsat însă o datorie de peste 100 de milioane de lei vechi, reprezentând valoarea energiei electrice consumate, întrucât de la încheierea contractului de colaborare din 2003 nu a achitat niciun leu pentru utilităţi. Plata utilităţilor a fost efectuată de Filiala Dâmboviţa a Agenţiei Naţionale de Tineret, adică au fost alocaţi bani publici pentru o afacere de partid.

Dobândirea terenului forestier de4 hectareşi modernizarea drumului forestier spre tabăra Dumbrava din Cobia au fost realizate cu concursul şefului de atunci al Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda, care a fost numit în această funcţie de ministrul Agriculturii şi Pădurilor Ilie Sârbu. Acest Costel Preda a organizat mai multe chefuri şi vânători pe domeniile statului pentru ministrul Ilie Sârbu şi alţi lideri importanţi ai PSD, inclusiv celebra vânătoare soldată cu împuşcarea tatălui socru în zona procreativă. Conform unor angajaţi ai Direcţiei Silvice Dâmboviţa, în cursul anului2004 afost achiziţionat pentru această direcţie, cu suma de 97000 euro, un autoturism Mercedes de la ministrul Ilie Sârbu, printr-un interpus din judeţul Timiş. Autoturismul de lux a fost dobândit de ministrul Ilie Sârbu de la Ion Țiriac, reprezentantul firmei Mercedes în România, după ce acesta a obţinut fondul de vânătoare de la Balc, aflat în administrarea Romsilva.

După modelul hoţomăniei de la Cobia, familia cleptocrată Ponta, Sârbu, Daciana a acaparat în ultimii ani Partidul Social Democrat şi intenţionează să acapareze acum toată România, dacă actualul şef al Guvernului va dobândi şi funcţia supremă în stat.

P.S. Anumite detalii privind afacerea TSD de la Cobia pot fi găsite într-un articol publicat de ziarul România liberă în data de 15 Mai 2006, având titlul “Tesediştii de pădure”. Articolul este semnat de ziaristul Costel Oprea, care mai nou a devenit consilier de presă al senatorului Ilie Sârbu şi este implicat în stafful de campanie al candidatului prezidenţial Victor Ponta.

Senator Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.