Hristos a Înviat!

Credincioşii se bucură astăzi de Învierea lui Hristos, temei pentru propria Înviere.

„Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le” este cântarea Învierii.

Lucrarea mântuirii neamului omenesc s-a săvârşit, precum Iisus Însuşi rosteşte pe Crucea de pe Golgota în ultimul său cuvânt „Săvârşi-tu-s-a!” şi ne-a răscumpărat cu Sângele Său şi s-a adus pe Sine, de bunăvoie, jertfă.

„( …) aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică”. (In. 3, 16).

Moare omul cel vechi din noi, ca descendent al lui Adam, şi înviază omul cel nou, renăscut în Hristos.

Moartea şi Învierea din a treia zi sunt însă prefigurate în fiecare Sf. Liturghie, când auzim cuvintele Mântuitorului: „Luaţi mâncaţi, acesta este Trupul Meu, Care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor… Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele meu, a Legii celei noi, Care pentru voi şi pentru mulţi se varsă”…

Hristos a înviat! Şi ne facem părtaşi acestui adevăr ori de câte ori răspundem cu Adevărat a Înviat!

„Să nu fim nepăsători şi nerecunoscători faţă de binefacerile care le-am luat prin Învierea Domnului. Nici să zicem: iată, Postul Mare a trecut, de acum putem să fim fără de grijă. Căci acum, mai mult decât înainte, trebuie să avem mare grijă pentru suflet ca nu cumva trupul întărindu-se, pe suflet să-l facă mai neputincios. Ca nu purtând grijă pentru rob, de stăpân să ne lenevim. Căci nevoinţa noastră duhovnicească este pentru toată viaţa”.

“(…)a trecut osteneala nevoinţelor, dar să nu treacă râvna faptelor bune. S-a dus postul, dar să rămână evlavia. A trecut postul cel trupesc, dar n-a trecut şi postul cel duhovnicesc, care este mai bun decât acela, iar acela pentru acesta s-a făcut”. (Ioan Gură de Aur)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.