Huffington Post: A fost revoluţia din 1989 un fals?

Într-un articol intitulat „A fost revoluţia din 1989 un fals?”, Huffington Post spune că România este condusă, din 1989, de „o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”.

Editorialistul Rupert Wolfe-Murray, colaborator al Dilemei Vechi, spune că „problema este că mulţi români cred astăzi că revoluţia lor nu a fost una autentică. O numesc lovitură de stat – preluarea puterii de către o clică de comunişti, comandanţi militari şi agenţi KGB. Se simt trădaţi de revoluţie, mai ales că guvernele post-1989 nu au reuşit să îmbunătăţească situaţia economică, nici să scoată populaţia din mlaştina sărăciei”, explică editorialistul Rupert Wolfe-Murray în Huffington Post.

Cand mergeam la scoala in Scotia profesoara mea de istorie a spus ca terenul revolutie inseamna a roti ceva. Viteya unei masini este masurata in revolutii pe minut. Cand o tara are o revolutie, a spus ea, aceasta inseamna o schimbare haotica a guvernului. Atat; nimic despre lucruri mai bune care vor veni. Am mai invatat si ca o lovitura de stat este cand armata preia controlul anumitor institutii cheie si instaleaza un nou guvern. Diferenta este ca in revolutie sunt implicati oamenii, ceea ce aduce mult haos si incertitudine.

Cand am studiat istoria la Liverpool University am citit despre haosul si distrugerle care au urmat dupa Revolutiile Franceza si Rusa. In ambele tari ceea ce a urmat a fost teroarea, foametea saracia si dicatura si decenii de instabilitate. Daca vorbim despre revolutii false, ce sa spunem despre revolutia engleza de la 1688. Nu a implicat multimea. A fost doar o intelegere intre rege si parlament.

Nu am niciun dubiu ca schimbarea de guvern din Romania din 1989 a fost o revolutie-chiar daca a fost inscenata si multimea manipulata. Are toate ingredientele unei revolutii clasice: o schimbare a regimului politic, o multime furioasa, mai nulte zile de haos, grupuri armate care se lupta si o clica din umbra care isi disputa puterea. Ei au rasturnat un regim aparent atotputernic cu armata, politisti si informatori pretutindeni. Si Romania are acum un sistem democratic, oricat de nesatisfacator ar fi.

Daca as fi fost la scoala intr-un regim comunist as fi invatat ca revolutia este un nou inceput, monentul in care capitalismul, sclavia si exploatarea sunt indepartate si poporul incepe sa-si ia destinul in maini, dupa care urmeaza o perioada de mare dezvoltare economica. Pentru comunisti, revolutia este o mare promisiune, este un punct de cotitura, momentul in care incep lucruriile sa se imbunatateasca, o ridicare spontana a poporului. Si prin preluarea controlului mediatic, al educatiei (si, crucial, al predarii istoriei), cine poate contesta asta?

„Nu există niciun dubiu în mintea mea că schimbarea de regim din 1989 a fost o revoluţie – chiar dacă a fost înscenată, iar mulţimile au fost manipulate. Prezintă toate caracteristicile unei revoluţii clasice: schimbarea totală a sistemului politic, mulţimea furioasă, câteva zile de haos, confruntări armate între facţiuni şi între clica de oportunişti care se certau pe putere. Au înlăturat, aparent, un regim puternic care avea militari, agenţi secreţi şi informatori peste tot. Iar, acum, România are un sistem democratic, oricât de nesatisfăcător ar fi acesta”, adaugă editorialistul.

Ceea ce pare să se întâmple în România este că aşa-numiţii intelectuali – cei mai mulţi educaţi în timpul comunismului – cred că au fost trădaţi de revoluţia din 1989, deoarece aceasta nu a adus prosperitate şi stabilitate (România a fost condusă din 1989 de o clică incompetentă de escroci foşti comunişti). De aceea, îşi vor banii înapoi şi cred că nu a fost o revoluţie autentică. La fel ca celor mai mulţi foşti comunişti, românilor le plac teoriile conspiraţiei, iar aceasta este cea mai bună: revoluţia din 1989 a fost organizată de lideri locali din umbră împreună cu serviciile de informaţii străine. Această explicaţie le permite românilor să dea vina pe alţii (pe conspiraţionişti, pe ruşi) pentru problemele lor, aproape la fel cum scoţienii le atribuie englezilor problemele lor. Cred că este ruşinos că românii nu sunt mândri de marea realizare din 1989.

Cred ca este un mare pacat ca romanii nu sunt mandri de ceea ce au castigat in 1989. A fost anul in care am inceput jurnalismul si primul meu articol a fost un interviu cu o exilata din Romania care mi-a spus ca Partidul Comunist nu poate fi indepartat. Dar dupa o saptamana s-a intamplat. A fost o dezamagire ca persoanele care nu trebuiau sa ajunga la putere au ajuns acolo in cele din urma, dar nu asta este problema. Ei au scapat de unul dintre cele mai rele dictaturi din Europa si ar trebui sa fie mandri de asta. Eu cu siguranta sunt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.