Hypermarketuri, acuzate că vând miere contrafăcută

O parte din mierea comercializată de Kaufland şi de către Selgros este contrafăcută, reiese dintr-o analiză realizată de Federaţia Asociaţiilor Apicole din România – Romapis. Mai multe mostre au fost trimise la laboratorul ICDA Bucureşti iar analizat policlinică a dezvăluit că produsul care avea eticheta “miere de salcâm” prezenta adaosuri de falsificare sau nu s-a găsit urmă de floare de salcâm. Conform Romapis, în cele două hypermarket-uri a ajuns marfă de la şase producători: Moş Costache, Apimond, Apidava, Tadasen com, Albina Carpatina, Regina Mierii. În borcanele cu miere s-au identificat glucoză industrială, modificări organoleptice, rapiţă, păduce, mană, urme de umbelifere (mărar, pătrunjel, morcovi, leuştean), tei, floarea soarelui.

Într-un interviu pentru Radio România, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a vorbit despre această situaţie: ”Rămâne de văzut cine îți asumă vina pentru punerea pe piață a unui astfel de produs, nu știu dacă a fost comerciantul sau apicultorul în sine. Este posibil să fie ambii vinovați la un anumit moment de o astfel de practică. Cert este că ar trebui ca noi, instituții ale statului, să veghem mai mult la ce ajunge pe masa consumatorului pentru că atunci când denumești un produs miere naturală iar ea este industrială înseamnă că păcălești consumatorul iar acesta își pierde încrederea în tine ca și producător. Deși nu toată mierea este de o astfel de calitate”, afirmat oficialul Guvernului.

Conform site-ului mierepenet.ro, mierea contrafăcută nu prezintă nicio aromă, poate
fi separată în straturi şi este limpede, fără pic de impurităţi. Mierea naturală are
o aromă specifică, oferă senzaţie fină când este înghiţită, se prelinge şi prezintă
impurităţi naturale, precum polen, microparticule de ceară şi uneori propolis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.