I-am bătut la handbal, să-i batem şi la fotbal

O singură zi, ziua de mâine, ne mai desparte de meciul de care depinde nu doar speranţa de-a ne califica la CM 2018 din Rusia, ci şi mult solicitata schimbare la faţă a fotbalului românesc.

Ambii antrenori au oareşce probleme cu alcătuirea formaţiilor. Cristoph Daum nu s-a decis încă asupra liniei defensive. Îl va reintroduce pe Chiricheş, care pare să fi revenit la forma care l-a consacrat? Dar asta ar însemna să-l distribuie pe Săpunaru ca închizător, alături de Hoban, poziţie în care „astralul” nu se simte în apele lui. O altă problemă s-a ivit, tot în compartimentul defensiv, pe partea dreaptă, unde Steliano Filip, accidentat, va lipsi mai mult ca sigur. Îl va muta acolo pe Toşca, sau pe Latovlevici? Sau, ca să ne surprindă pe toţi, va apela la serviciile craioveanului Vătăjelu?

Probleme sunt şi la mijloc, unde sigur pe post pare să fie doar Răzvan Marin. De aici, de la mijlocaşi, trebuie să vină baloanele pentru atacul „tricolorilor”. Pe partea stângă, sunt trei nume: Chipciu, N. Stanciu, dar şi B. Stancu. Între primii doi, ca foşti stelişti şi actuali colegi de echipă la Anderlecht, s-au restabilit relaţiile de joc de altădată, ceea ce ar fi un atu pentru acest cuplu. Dar este greu de presupus că B. Stancu va fi lăsat pe bancă.

O altă dilemă este alcătuirea echipei pe partea dreaptă, unde Adi Popa este în mare formă, harnic şi vetizist şi cu numeroase centrări de calitate. Singurul concurent pare a fi craioveanul Andrei Ivan, dar acesta este jenat de o lovitură primită la antreamente, la care a participat, totuşi, cu un bandaj la piciorul drept. Dar cea mai mare problemă este cea a vârfului de atac. Florin Andone sau Keşeru?

Probleme sunt şi în tabăra Poloniei, unde selecţionerul Adam Nawalka nu-i poate folosi pe Paul Dawidowicz şi Maciej Rybus, ambii fiind accidentaţi. Nici cu Lukas Teodorczik, colegul lui Stanciu de la Anderlecht, lucrurile nu sunt chiar sigure, întrucât acesta, împreună cu Artur Boruc, s-ar fi dedat la nişte pahare de tărie înaintea meciului cu Armenia, partidă câştigată greu, cu 2-1, graţie unui gol marcat de Lewandowski în ultimul minut. Vor mai fi fiind şi alte semne de întrebare pentru antrenorul Nawalka, dar ele n-au fost comunicate presei.

Mai vorbăreţ s-a arătat a fi Robert Lewandowski, superstarul de la Bayern Munchen declarând că meciul va fi unul dificil, că echipa României s-a schimbat, în bine, faţă de cea care a particpat la Euro 2016, că partida va fi una în care se va specula greşeala adversarului. Totodată Lewandowski a declarat că el şi coechipierii săi vor câştiga cele trei puncte cu care se vor instala în fruntea clasamentului, acolo unde, surprinzător, se află echipa Muntenegrului.

După cum se vede, deşi veştile dinspre combatantele de vineri, 11 noiembrie, sunt sărace, antrenorii apelând la o secretomanie specifică întâlnirilor cu caracter decisiv, ceva-ceva tot a mai ajuns la urechile presei. Oricum, până la fluierul de început de meci, e bine să ne aducem aminte că, în urmă cu câteva zile, handbaliştii tricolori au îngenuncheat echipa similară a Poloniei, răsturnând calculele hârtiei care o dădeau învingătoare, la sigur, pe deţinătoarea locului 3 la CM 2015 şi a locului 4 la JO de la Rio. Cu alte cuvinte, se poate. Hai, România!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.