Iar mă stresează Băsescu cu prostiile lui…

20 august 2011

În plimbare pe la Sulina, președintele Băsescu a mai aruncat un subiect pe piața dezbaterii politice. Cică trebuie să renunțăm la suveranitate în favoarea Europei, deoarece „numai așa UE va putea rămâne o putere economică și militară”. Apoi, ca să întărească cele spuse, a mai precizat că „aceasta este viziunea sa cu privire la evoluția Europei și nu reprezintă o decizie subterană luată la nivelul UE” …

Înainte de orice altceva, trebuie spus că președintele minte din nou când spune că tema cedării de suveranitate este punctul său de vedere. Subiectul se află de mult timp într-o dezbatere publică la nivel european, iar Băse al nostru uitând probabil că informația circulă liber, s-a grăbit să-și atribuie paternitatea ideii.

De exemplu, Herman van Rompuy (foto) spunea anul trecut, la Berlin, că țările europene nu vor mai putea supraviețui în viitoarea lume globalizată și că  în acest context va fi necesară o regândire a raporturilor din UE dar și crearea unor organisme europene trans-naționale. Este drept că afirmația s-a făcut într-o dispută cu un grup de eurosceptici, dar ulterior a fost întărită.

La rândul său, Cristian Diaconescu (fostul ministru de externe și actual senator) spune că discuțiile despre crearea Statelor Unite ale Europei se află într-o fază avansată iar liderii europeni o consideră soluția ce poate preveni căderea euro și dezintegrarea Uniunii Europene. Un material despre asta poate fi citit aici.

Prin urmare, Băsescu aduce azi în România o temă importantă, însă aflată de mult în discuția liderilor europeni. Nu vreau să mă întreb de ce abia acum ? Poate din prostie, sau din inconștiență, sau – cel mai probabil – din obișnuita sa lipsă de respect pentru români și România.

Pe de alte parte, poate că este momentul să facem o foarte scurtă retrospectivă.

Acum mai bine de zece ani, Uniunea Europeană și-a propus să devină cea mai competitivă  economie din lume. Tot atunci s-a emis și un document programatic, intitulat Agenda de la Lisabona.

Astăzi, constatăm că Uniunea Europeană se zgâlțâie din temelii, iar moneda unică pare incapabilă să țină piept crizei. Cu fiecare zi care trece, pentru tot mai multă lume devine clar că Uniunea Europeană este un eșec. 

O să se găsească unii care să susțină că de vină este criza. Nu ! Europa era deja bolnavă, iar criza doar a grăbit cu câțiva ani deznodământul. Privind la raporturile între datoriile publice și PIB-ul țărilor europene vom înțelege că proiectul Uniunii Europene este sufocat de economiile incapabile să mai susțină angajamentele populiste ale statelor.

Iar strategia care ni se flutură  acum sub ochi este și mai păguboasă, pentru că nimeni nu-și asumă greșelile făcute. Nimeni nu pare să înțeleagă  că s-a ajuns aici pentru că statul și-a permis să fie din ce în ce mai prezent în economie și asta nu doar prin proprietățile pe care le deține și le administrează prost distorsionând piața ci și prin reglementările din ce în ce mai greu de suportat care îngrădesc libertatea firmelor private și omoară în fașă spiritul antrepenorial.

Dacă se dorește rezolvarea problemelor, trebuie început de la dreptul statului de a decide în locul individului. Acest drept trebuie reconsiderat. Statul susține că este singurul în măsură să decidă ce fel de autostrăzi trebuie construite și unde, ce și cum trebuie să învețe copii în școli și licee, câți bani trebuie să dea pentru ca populația să-și poată îngriji sănătatea, care este cuantumul taxelor și impozitelor, etc.

Eu unul m-am săturat, pentru că  statul social a demonstrat doar că nu este în stare de nimic din toate astea: continuăm să nu avem autostrăzi, oamenii sunt tot mai needucați de la an la an, sănătatea a devenit un deziderat greu de atins pentru mulți oameni, taxele se măresc doar ca să acopere ineficiența sistemului și desigur, ca să alimenteze corupția endemică.

Și ca să revin la tema de început, o să mai fac o ultimă remarcă: deși este președintele țării, Băsescu se dovedește a fi total incapabil să contribuie în vreun fel la problemele ce frământă acum lumea, continentul, țara … În schimb, face declarații aiuristice la Sulina.

http://horatiubuzatu.wordpress.com/2011/08/20/iar-ma-streseaza-basescu-cu-prostiile-lui/

Transildania

USL trebuie sa retraga proiectul uninominal

22/08/2011

In duminica electorala de ieri, 21 august, s-au ales doi parlamentari pe locuri ramase vacante in Parlament. In colegiul din judetul Maramures candidatul USL (PSD, sustinut de PNL) se pare ca a castigat, dar cu sub 50% din voturi si nu la mare diferenta fata de candidata PD. In judetul Neamt USL a pierdut un parlamentar, candidatul PDL castigand cu peste 50% din voturi.

Din pacate, aceste rezultate reprezinta un esec pentru opozitie. Ea a pierdut un parlamentar. PD-ul a crescut in colegiul din Neamt de la 30% in 2008 la peste 50%, in pofida lipsei totale de popularitate a guvernului, a masurilor dezastruoase economice care au afundat si mentinut tara in criza economica, si a dovezilor in ce priveste proasta gestiune a banilor publici. Atat in Neamt cat si in Baia Mare opozitia nu a reusit sa stranga procentele din 2008 insumate ale partidelor care o compun, si a fost departe de rezultatele din anumite sondaje.  Aceste fapte nu trebuie exagerate, a fost vorba de doua batalii mai mici, locale, doua asedii portocalii la locuri in parlament, unul infrant cu greu, iar altul soldat cu un esec, cu o cetate pierduta. Intre altele, modul in care PSD-ul isi alege candidatii trebuie serios chestionat. Nu si candidatura comuna la care opozitia este obligata din cauza aberantului sistem de vot intr-un singur tur la alegerile parlamentare partiale, care restrange oferta politica si permite alegerea unui reprezentant fara legitimitate democratica (de peste 50%) in absenta celui de-al doilea tur de scrutin.

Cum ziceam, opozitia a pierdut o mica batalie, nu a pierdut inca si marele razboi care va urma. Totusi, pentru ca acesta din urma sa nu se piarda, trebuie trase anumite concluzii, este nevoie de ajustari. Ma voi referi in continuare la un singur subiect, care mi se pare de o importanta deosebita, si care a fost si este valabil indifernet de rezultatele de ieri (unul care nu si-ar fi pierdut o iota din importanta nici daca PSD-USL ar fi aparat colegiul din Neamt).

1. In aceasta primavara, la varful USL a prins radacini o idee nociva care e pe cale sa dea fructe otravitoare: Ideea ca o alianta electorala care sta bine in sondaje castiga si mai multe locuri in Parlament (decat ar castiga oricum pe un sistem proportional) pe un sistem uninominal majoritar. Astfel, fara nicio reala dezbatere interna,  in data de 6 iunie, conducerea USL a anuntat trei propuneri legislative (pe care le-a depus in Parlament doua zile mai tarziu) dintre care una vizaza introducerea sistemul uninominal intr-un singur tur.

Aceasta idee o consider profund gresita, din toate punctele de vedere.

a.) dupa cum se vede exista o diferenta intre scorul din sondaje si rezultatele de la urne

b.) Chiar daca sondajele la nivel national sau judetean ar fi corecte: principala caracteristica a votului uninominal majoritar este ca nu exista absolut nicio legatura intre procentul (real sau din sondaje) la nivel national sau judetean si rezultatul efectiv al votului care se exprima doar in ponderea fiecarui partid sau aliante in Parlament.

c.) Sistemul uninominal intr-un singur tur este un sistem pre-democratic, propus de Basescu si PD in Romania pentru ca este singurul prin care  un partid votat de o minoritate poate castiga o majoritate parlamentara, si pentru ca este singurul sistem care ingheata sistemul de partide, elimina in mod nedemocratic partidele mici si mijlocii din Parlament, si duce la o bipolarizare permanenta. In opinia mea, opozitia nu are cum sa se prezinte ca o alternativa daca sustine exact aceleasi masuri fundamentale nocive precum presedintele Basescu si puterea.

d.) Situatia este chiar mai grava, alte implicatii ale sistemului majoritar nefiind luate in considerare.

2. Am scris mai multe articole despre sistemul electoral, sustinand un sistem proportional. Niciodata nu am facut-o pentru ca ar folosi unui anumit partid, ci pur si simplu pentru ca mi se pare singurul sistem echitabil si sustenabil, care sa asigure o reprezentare corecta a optiunilor alegatorilor in institutia constitutionala suprema care ii reprezinta, Parlamentul. Nu mi-am schimbat si nu-mi voi schimba niciodata parerea pe aceasta tema, in fuctie de conjuncturi politice.

Daca insa aceste argumente nu conteaza, atunci -da- trebuie vorbit si despre “cui foloseste?”. In niciun caz opozitiei, ci partidului de la putere.

Cititi un mic exemplu documentat recent de jurnalistii de la Ziua de Cluj: Pe sistemul actual, care inca este aproape proportional, in judetul Cluj, PD-ul a obtinut 4 mandate de deputati (din 10) si 2 mandate de senatori (din 4), deci 6 mandate din 14 (43%). Pe un sistem intr-un singur tur la aceleasi alegeri PD-ul ar fi obtinut 7 deputati si toti senatorii, deci 11 parlamentari din 14 (79%)!!! Avand in vedere situatia PSD si PNL din Cluj un asemenea rezultat s-ar putea repeta. Iar modificari asemanatoare ar aparea si in alte judete.

Pe deasupra, se adauga un alt pericol. Dintre nenumaratele argumente pe care le-am adus in aceste articole, vreau sa repet si sa subliniez doar unul singur: problema gerrymandering (modificarea politica a delimitarii colegiilor electorale), un fenomen care va lovi ca un tsunami viata politica din Romania daca sistemul majoritar este adoptat. 

Dintr-o grava eroare a actualei legi electorale, delimitarea colegiilor nu este facuta de catre o institutie independenta, ci este lasata in mana guvernului care o poate modifica printr-o simpla hotarare de guvern, prin decret. O modificare pe criterii politice a delimitarii circumscriptiilor poate echivala cu o rasturnare a rezultatului alegerilor cu pana la 20% in favoarea unui anumit partid. As mai adauga si faptul ca sistemul electoral majoritar este aproape imposibil de indepartat asa cum arata experienta din SUA sau Marea Britanie, oricate rezultate electorale scandaloase ar produce.

3. In loc sa fim bucurosi de faptul ca macar UDMR-ul si-a pastrat in aceasta privinta intentii bune, declarand in mod repetat ca nu va vota un sistem majoritar si sustinand un sistem proportional, si ca, fara UDMR, PD-ul singur nu poate modifica legea electorala, asistam la avansuri facute portocaliilor de catre liderii opozitiei. La oferte de a vota impreuna, PSD, PNL si PDL, imbecilitatea uninominala propusa in mod repetat de Basescu.

Chiar acum patru zile Victor Ponta a afirmat:

“Noi am depus deja la Parlament un proiect de lege care vizează tocmai introducerea acestui tip de vot, uninominal pur, necompensat. Adică parlamentarii să fie aleşi exact ca primarii, cel care ia cele mai multe voturi în colegiu să fie declarat câştigător al mandatului. Vom vedea la toamnă, la votul din Senat şi din Camera Deputaţilor dacă Băsescu chiar vrea acest vot sau minte, ca de multe ori până acum. Dacă parlamentarii PDL vor vota proiectul nostru, atunci putem spune că Băsescu chiar a fost serios. Dacă vor vota împotrivă, înseamnă că Băsescu a aruncat iar o minciună pe piaţă“.

Nici nu ma intereseaza daca este vorba de o forma suprema de cacialma politica, sau doar o grava inconstienta, asemenea oferte si jocuri, pe spatele legilor fundamentale care asigura buna functionare a unei democratii, mi se par iresponsabile.

4. Concluzie

In opinia mea, PSD/USL  trebuie sa retraga imediat din Parlament propunerea legislativa de introducere a sistemului uninominal intr-un singur tur si, impreuna cu UDMR, in cadrul unei dezbateri in care sa fie ascultate si parererile unor experti din mediul academic, politologi, reprezentanti ai unor ONG-uri, sa colaboreze la reformarea adevarata a sistemului electoral, in sensul unui sistem electoral proportional (fie pe liste deschise fie mixt), pentru ca numai prin reprezentarea corecta a votului alegatorilor la nivel national se poate produce o noua majoritate guvernamentala.

http://transildania.wordpress.com/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.