Iarna viitoare, crește prețul gigacaloriei

Un proiect importat pe masa consilierilor generali este Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București. Documentul a fost realizat de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) și prevede ”pașii strategiei de reorganizare a RADET până în octombrie 2017, conform raportului administratorului judiciar”. Astfel aflăm că în octombrie 2017, regia de termoficare va atinge pragul de rentabilitate. Pe termen scurt, la propunerea administratorului judiciar, cheltuielile fixe și variabile vor scădea, iar în cazul în care ”reducerea nu va fi suficientă, va fi contrabalansată printr-o creștere a veniturilor obținute din ajustarea tarifului”. Practic, se urmărește o îmbunătățire a indicatorilor economică-financiari ai RADET pentru a fi posibilă transformarea în societate comercială pe acțiuni, care va avea un singur acționar, Primăria Municipiului București. Potrivit strategiei, denumirea RADET SA este deja rezervată la Registrul Comerțului. ”Va fi demarat, în cadrul Planului de reorganizare, proiectul fuziunii prin absorbția ELCEN în RADET SA. Va rezulta o societate cu capital deținut de primărie și actualii acționari ai ELCEN, în proporțiile ce reies din aportarea patrimoniilor în noua societate”, se mai spune în documentul menționat.

Starea actuală

La sfârșitul anului 2015, RADET avea datorii de circa 3,66 miliarde de lei, circa 98% din sumă reprezentând datoria către ELCEN, furnizorul de agent termic. La finalul anului 2016, datoriile au ajuns la circa 3,9 miliarde de lei, potrivit raportului asupra cauzelor și împrejurărilorcare au dus la apariția insolvenței Radet București. În Strategie se menționează că situația dezastruoasă în care se află RADET a fost cauzată de neplata subvențiilor promise de Guvern și Primăria Capitalei, circa un miliard de lei, plataq cu întârziere a subvențiilor, ceea ce a dus la acumularea de penalități, înghețarea tarifului deși se impunea o creștere, rețeaua învechită și lipsa subvențiilor. În aceste condiții, RADET este în insolvență din 5 octombrie 2016.

Scenarii posibile

Potrivit documentului AMRSP, există trei scenarii posibile. Unul se referă lafolosirea sistemului centralizat în structura actuală, prin aplicarea de măsuri de reabilitare, redimensionare și modernizare. A doua variantă ar fi trecerea către sisteme centralizate zonale, prin transformarea actualelor puncte termice în surse de energie, în cogenerare de mică putere. A treia ipoteză este renunțarea la sistemul centralizat și trecerea la sisteme individuale, respectiv la centralele de apartament care funționează pe gaz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.