Identitatea de nume în lista celor decorați de Iohannis a generat confuzie

Generalul Dumitru Iliescu, primul şef al Serviciului de Protectie şi Pază, nu a fost decorat de președinte Klaus Iohannis, despre care s-a scris că ar fi primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989”.

Secretarul de stat Adrian Sanda a făcut precizări în acest sens, afirmând că este vorba despre un medic, care poartă acelaşi nume.

În urma numeroaselor articole apărute în presă potrivit oferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” lui Dumitru Iliescu, a apărut o reacție din partea secretarului de stat, Adrian Sanda.

Confuzia a apărut din cauza identităţii numelor celor doi, generalul Dumitru Venicius Iliescu şi medicul născut în 1938.

Această încurcătură a fost explicată de secretarul de stat, care a transmis că fostul șef al SPP are încă un nume, care nu apare în lista respectivă.

„Noi am întocmit lista. Nici vorbă să fie generalul Dumitru Iliescu. O prostie. De fapt, se poate observa că fostul şef SPP are încă un prenume. Persoana propusă de noi este un medic născut în 1938”, a declarat secretarul de stat Adrian Sanda.

Preşedintele a semnat marţi decretul, când a conferit acest titlu unui număr de 548 de persoane.

Dumitru Iliescu s-a aflat în decembrie 1989, în noaptea de 21 spre 22, la Universitate când transportoarele blindate au spart baricada făcută de revoluţionari în faţa hotelului Intercontinental. Iliescu a negat implicarea în această operaţiune.

Pe 26 decembrie a devenit şeful nucleului de ofiţeri care, în 1991, urmau să devină Serviciul de Protecţie şi Pază.

Avansat de la gradul de căpital la cel de general în timp record

Pentru „merite” deosebite, ajunge în ianuarie 1990 maior, în iunie 1990 locotenent-colonel, iar în mai 1991 colonel. Pe 1 decembrie 1994, preşedintele Iliescu l-a avansat la gradul general de brigadă.

Ajunge general cu două stele chiar în ’95, chiar înainte ca Ion Iliescu să plece de la Cotroceni. În 2002, Dumitru Iliescu ocupa funcţia de de consilier în cadrul Departamentului de Securitate Naţională, alături de Cătălin Voicu, iar 2003 este avansat, din nou, la gradul de general de corp de armată (trei stele), iar în octombrie 2004 la gradul de general de armată (4 stele), cel mai înalt grad militar acordat pe timp de pace.

Implicat în mai multe afaceri suspecte

Potrivit DNA, anterior datei de 13 august 2014, Viorel Hrebenciuc i-a solicitat unei persoane, fost şef al unei structuri de protecţie, adică lui Dumitru Iliescu, să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.