Iele în galerie

Manifestarea „Iele în continuare“, o întâlnire cu arta în expresie multimedia, este un proiect al artistei Ioana Niculescu-Aron. Expoziția poate fi vizitată de la prânz până la miezul nopții, până pe data de 2 iulie.

Evenimentul a fost vernisat de Sânziene în spațiul The Art of Living Gallery (din str. Georges Clemenceau nr.2, Sector 1, București) și nu a lăsat indiferent publicul, care a trecut în acea seară târzie prin sala din apropierea Ateneului Român. Artista a susținut în deschiderea expoziției un performance intitulat „Apărarea Dacilor“. De altfel, Ioana Niculescu-Aron a anunțat că va sta la galerie pe durata întregii perioade, pictând și scriind, astfel încât „cei care vizitează expoziția pot avea șansa să participe la actul creației ce are loc în centrul imaginii răvășite de după Iele“.

Dualitatea luminii

Potrivit unui text trimis presei, unul dintre vizitatorii și participanții la eveniment, conf. univ. dr. Gabriel Vacariu (Facultatea de Filosofie din București), a sugerat următoarea interpretare a întregului demers artistic: „Dualitatea – Holograma: iluzie optică formată din «două imagini suprapuse». Avem aici două imagini într-un singur corp… explicația unei duble perspective. Este vorba, bineînțeles, de dualitate. Dar sunt nenumărate dualități. Citești aceste cuvinte lângă tablou și dintr-o dată realizezi că mâna stângă (neapărat mâna stângă) e șarpele care i-a manipulat pe Adam și Eva. Mai exact, pe Eva și Adam. Corpul tabloului e dublu: este Eva și Adam. Lumină și întuneric, următoare dualitate din tablou. Sau undă și particular, dualitatea luminii… Iar petele albastre de pe mână (neapărat mână și figură) trimit la cenușa de la intrarea în camera expoziției: cenușa care s-a format la finalul focului din Iad, cenușa care a adus Raiul în Iad, căci focul nu mai exista. Sau poate că tabloul e focul. Personajul din tablou are o personalitate dublă dată de nenumărate dualități: lumină-întuneric, Rai-Iad, femeie-bărbat etc. Personajul are ontologie (există în tablou), dar nu există (nu are ontologie), sau dacă are ontologie, este o ontologie dublă. Holograma are ontologie dublă precum lumina“. Duminică, în ultima zi, expoziția este deschisă pentru public până la orele 21.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.