Igone de Jongh, nominalizată la Premiul „Benois de la Danse”, în Giselle

După prezenţa balerinilor Letizia Giuliani şi Amilcar Moret în spectacolul de dans contemporan “Femei” de Gheorghe Iancu, Opera Naţională Bucureşti aduce pe scenă alte două nume importante ale baletului internaţional: balerina Igone de Jongh, nominalizată pentru Premiul “Benois de la Danse”, de la Moscova, şi prim-balerinul “Baletului Naţional Olandez”, Artur Shesterikov. Artiştii vor interpreta rolurile principale ale baletului “Giselle” de Adolphe Charles Adam, pe un libret de Jules Henri Vernoy de Saint-Georges şi Théophile Gautier, miercuri, 29 ianuarie, de la ora 19.00.

Coregrafia: Jean Coralli, Jules Perrot, Marius Petipa. Regia şi adaptarea coregrafică: Mihai Babuşka. Scenografia: Adriana Urmuzescu. La pupitru: dirijorul Iurie Florea.

Din distribuţie mai fac parte Raul Oprea, în rolul Hans, Marina Minoiu (Mirtha), Beatrice Şerbănescu (Bathilda), Mihai Babuşka (Contele), Mihaela Soare şi Shohei Horiuchi (Pas de deux), Cătălin Caracaş (Wilfried), Irinel Manolovici (Mama), Rin Okuno şi Sena Hidaka (Zulma, Mona).

Balerina de origine olandeză Igone de Jongh a început studiul dansului la “Ballet Studio Kennemerland” apoi, din 1988, la “Nationale Balletacademie” din Amsterdam. În 1995, în timpul studiilor la “Royal Ballet School” din Londra, ajunge finalistă în una dintre cele mai puternice platforme de lansare pentru tinerii balerini din întreaga lume – “Prix de Lausanne”, urmând ca apoi să câştige premiul “Arnold Haskell”. Din anul 2003, Igone de Jongh devine prim-solistă a “Het Nationale Ballet” din Amsterdam, iar printre premiile obţinute de-a lungul carierei se numără “Incentive Prize”, în 2002 (Dansersfonds’79), premiul “Alexandra Radius”, şi o dublă nominalizare la Premiul “Benois de la Danse”.

Artur Shesterikov

Repertoriul balerinei cuprinde roluri principale în balete clasice precum “Romeo şi Julieta” de Serghei Prokofiev,în coregrafia Rudi Van Dantzing, “Giselle” de Adolphe Adam în coregrafia Peter Wright, “Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski (coregrafia Rudi Van Dantzing), “La Sylphide” de Herman Severin Løvenskiold (coregrafia August Bournonville), “Baiadera” de Ludwig Minkus (coregrafia Natalia Makarova). Balerina a interpretat, de asemenea, roluri principale în baletele lui George Balanchine.

Balerinul de origine rusă Artur Shesterikov s-a născut într-o familie de artişti, ambii părinţi fiind prim-balerini la Opera şi Baletul de Stat din Perm (Rusia). În 2002, după absolvirea Şcolii de Balet din Perm, Artur Shesterikov se alătură Companiei de Balet a Operei din Perm, unde a dansat în numeroase roluri principale. În 2004 ajunge în finala Competiţiei Internaţionale de Balet “Arabesk”, din Rusia, obţinând “Premiul pentru cel mai talentat dansator”. În 2007 se alătură Baletului Naţional al Olandei, unde, în scurt timp, devine prim-balerin.

Din repertoriul său clasic fac parte numeroase lucrări ale unor coregrafi celebri, precum George Balanchine, William Forsythe, Benjamin Millepied. A lucrat cu corgrafii Krzysztof Pastor, John Neumeier, Christopher Wheeldon, Alexei Ratmansky, Natalia Makarova şi mulţi alţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.