Ikea îşi construieşte un adevărat imperiu în România

În ultimii doi ani de zile, suedezii de la Ikea şi-au sporit agresiv afacerile în România: au devenit cei mai mari proprietari de păduri, construiesc un al doilea magazin în Bucureşti şi plănuiesc să ajungă la nouă unităţi pe piaţa locală, ridică un complex de birouri pe locul fostei întreprinderi Timpuri Noi şi, mai nou, au anunţat că au primit autorizaţia pentru construcţia a trei blocuri în zona Orhideea, Bucureşti. Acest boom al interesului pentru ţara noastră vine după o lungă perioadă în care Ikea a stat doar în magazinul din Băneasa şi nu a divulgat nicio informaţie legată de intenţiile viitoare în ţara noastră.

Intrarea efectivă a suedezilor în România a avut loc în 2010, atunci când au cumpărat efectiv operaţiunile care se derulau sub numele de Ikea, franciză, de la Puiu Popoviciu, cel care a adus brandul în ţară, în 2006. Tranzacţia s-a ridicat la nivelul de 30 de milioane de euro. Au urmat achiziţii de terenuri în Capitală. În 2010 şi 2011, divizia imobiliară a Ikea, Vastint, plăteşte aproape 50 de milioane de euro pentru terenurile de la Timpuri Noi şi platforma Baduc. La Timpuri Noi a început deja construcţia a două clădiri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă de 30 mii de metri pătraţi. Proiectul de aici este însă mai mare şi vizează şi un ansamblu rezidenţia. Astăzi, Vastint a anunţat că a primit autorizaţia de ridicare a trei blocuri pe platforma Baduc, situată lângă Orhideea. Business Garden Bucharest va aduce pe piața locală 41 mii de metri pătraţi de birouri clasa A și spații comerciale, potrivit unui comunicat al companiei. Construcția primei clădiri este planificată pentru începutul anului 2016, iar procesul de licitație în vederea selecției antreprenorului general este în desfășurare. În acest an, Ikea a făcut un anunţ surpriză. A cumpărat 33.600 de hectare de pădure în ţara noastră, prima operaţiune de acest fel la nivel mondial pentru compania nordică. „Ikea Group a decis să investească în operaţiuni forestiere.

Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil (…). Investiţia în păduri este şi o modalitate de a ne diversifica activele. Prin această achiziţie, România devine prima ţară în care Ikea Group îşi va administra propriile operaţiuni forestiere şi ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor”, a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board Ikea România. Conform unui comunicat, proprietatea cumpărată este localizată în centrul şi nord-estul României, cu o concentrare mică şi în nord-vest, potrivit comunicatului. Conform lui Krister Mattsson, Board member IRI Investments Group, Regatul Țărilor de Jos, strategia generală a Ikea Group are între obiective să asigure acces pe termen lung la resurse regenerabile care sunt importante pentru lanțul de producție Ikea, cum ar fi energia regenerabilă, lemnul și biomaterialele.

”Până acum, Ikea Group a investit peste 1,5 miliarde de euro în energie regenerabilă – energie eoliană și panouri solare. Această nouă investiție se încadrează în strategia Ikea Group de a investi în păduri administrate sustenabil, aflate în piețe importante pentru dezvoltarea Ikea Group, în Europa și în afara ei. România este o piață de creștere sigură, cu potențial bun pentru dezvoltare. Analizăm și alte piețe pentru potențiale investiții”, susţine Krister Mattsson. Şi cum afacerea cu pădurile a fost rezolvată mai urma să apară şi anunţul cu extinderea reţelei de magazine de mobilă şi de decoraţiuni. După zvonuri care au indicat Clujul, Iaşul sau alte oraşe, suedezii s-au decis tot la Bucureşti. A fost cumpărat terenul fostei fabrici Anticorosiv cu 19 milioane de euro (12,7 hectare), din zona Theodor Pallady şi în total se pregăteşte o investiţie de 60 de milioane de euro în cel de-al doilea magazin Ikea din România. Mai mult ca sigur suedezii nu se vor opri aici pentru că noul şef al companiei pe Europa de Sud-Est, Stefan Vanoverbeke, susţine că vede un potenţial de nouă magazine pe piaţa locală. Ikea a fost fondată în Suedia, dar este deținută de către o fundație olandeză, controlată de către familia Kamprad. Inter IKEA Systems B.V. este proprietarul și francizorul mărcii comerciale Ikea. Marca I a fost înregistrată în anul 1943 în Suedia. Majusculele din denumirea IKEA provin din inițialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, și numelui localității în care s-a născut Ingvar Kamprad: Agunnaryd.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4561 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.