„Ilegitim” va avea premiera mondială pe 13 februarie la Berlinale

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin debutează în această seară. Prestigiosul eveniment din capitala Germaniei va fi deschis de cel mai recent lungmetraj al fraţilor Coen,Hail, Caesar!. De altfel, este pentru a doua oară când un film al fraţilor Coen este proiectat în deschiderea Berlinalei, prima dată fiind în urmă cu cinci ani, în 2011, cu True Grit.

În primul weekend al evenimentului va avea premiera mondială şi singurul lungmetraj românesc prezent în selecţia din acest an a Festivalului de la Berlin. Filmul Ilegitim, inclus în cadrul celei mai îndrăzneţe secţiuni a festivalului, Berlinale Forum, va fi proiectat, în prezenţa echipei, sâmbătă, 13 februarie, la ora locală 19.30, la Zoo Palast.

Hail, Caesar! al fraţilor Cohen deschide Berlinala

Celelalte proiecţii sunt programate duminică 14 februarie, ora 15.45 la CineStar 8, luni 15 februarie, ora 20.00 la Cubix 9, marţi 16 februarie, ora 17.30 la CinemaxX 6 şi 20 februarie, ora 21.30 la CineStar 8.

Berlinale Forum cuprinde în total 44 de producţii cinematografice din care 34 sunt premiere mondiale şi 9 premiere internaţionale.

Ilegitim, unul dintre cele mai provocatoarea filme din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi (Alina Grigore şi Robi Urs) şi iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.

Secvenţă din The Commune

Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLightRobi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.

Scenariul a fost scris de Alina Grigore şi Adrian Sitaru, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silişteanu şi Alexandru Lorian Timoşca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu şi Theo Lichtenberger în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu, producător Anamaria Antoci.

Ilegitim este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru după Pescuit sportiv (2008), Din dragoste cu cele mai bune intenţii (2011) şi Domestic (2012), producţii care au câştigat distincţii importante la festivaluri prestigioase. Regizorul semnează şi câteva dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti: Valuri(2007), Lord (2009), Colivia (2010), Chefu’ (2012), Artă (2014), Excursie (2014).

Seul dans Berlin, regizat de Vincent Perez, un film despre emigraţie

Secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin prezintă anual o selecţie de filme care pun accent pe avangardă, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii încă necunoscute. Producţiile care pot fi vizionate în această categorie sunt considerate a fi la graniţa dintre artă şi cinema.

Ilegitim este o producţie Domestic Film, în coproducţie cu Film Produkcja Polonia şi Damned Films Franţa, cu sprijinul Altex şi HBO România.

O poveste despre doi fraţi

Distribuţia la nivel internaţional a filmului va fi realizată de Versatile Films din Franţa.

În România, Ilegitim va fi pe ecrane din 18 martie.

George Clooney, fraţii Coen şi Meryl Streep în fruntea juriului sunt reprezentanţi de frunte ai Hollywood-ului care debarcă astă seară la Berlin pentru a lansa cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film, care va îndrepta reflectoarele spre criza refugiaţilor.

Berlinala, care se va încheia la 21 februarie, va debuta cu proiecţia celui de-al 17-lea film al regizorilor americani Joel şi Ethan Coen, Hail, Caesar!, omagiu adus vechii cetăţi a filmului, relatează AFP.

George Clooney, care interpretează o vedetă a anilor ’50, este aşteptat pe covorul roşu alături de soţia sa, Amal, şi de actorii Channing Tatum şi Tilda Swinton. Filmul, în care mai joacă Josh Brolin, Scarlett Johansson, Ralph Fiennes şi Christophe Lambert, va fi proiectat în afara competiţiei. Lungmetrajul a fost lansat pe ecranele americane săptămâna trecută.

Juriul, prezidat în acest an de Meryl Streep, urmează să desemneze câştigătorul Ursului de Aur, care îi va succede laureatului de anul trecut, filmul Taxi Teheran al regizorului iranian Jafar Panahi, turnat clandestin.

Thomas Vinterberg

Departe de strălucirea de altădată, în plină criză a migranţilor şi în contextul în care Comisia Europeană a recomandat miercuri celor 28 de state membre ale Uniunii Europene să accelereze primirea refugiaţilor, Berlinala va acorda în acest an o atenţie deosebită acestui subiect. Documentarul din selecţia oficială Fuocoammare al italianului Gianfranco Rosi, câştigător al Leului de Aur la Veneţia în 2013 pentru Sacro GRA, este dedicat insulei italiene Lampedusa, prezentând istoria comunităţii locale, aflată în prima linie în faţa fluxului de migranţi.

Filmul se alătură altor 12 pelicule cuprinse în secţiunile paralele ale festivalului, care prezintă impactul migraţiilor într-o lume globalizată.

Secvenţă din Ilegitim

Berlinala, care acordă mereu o atenţie deosebită marilor problematici contemporane, va organiza şi activităţi pentru refugiaţi, printre care strângere de donaţii, invitaţii la proiecţii — cu sute de bilete rezervate migranţilor — sau stagii cu echipa festivalului. „Încă din 1951 Berlinala a contribuit la promovarea păcii între popoare, iar acest an nu face excepţie”, a subliniat directorul manifestării cinematografice, Dieter Kosslick.

Festivalul va aduce în atenţia spectatorilor aspecte ale nazismului, prin proiecţia filmului Seul dans Berlin al lui Vincent Perez, prima producţie biografică despre Anna Frank.

Un caz atipic în societatea românească

Curiozitatea acestei ediţii este lungmetrajul istoric Hele Sa Hiwagang Hapis (Un leagăn cu un mister dureros) al cineastului filipinez Lav Diaz, aflat în competiţia pentru Ursul de Aur, încheie AFP.

Din competiţia Berlin2016, pe ecranele româneşti: Thomas Vinterberg revine cu o comedie dulce amară inspirată din propria copilărie: The Commune

Independenţa Film va aduce în cinematografele româneşti un film din competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (11 – 21 februarie 2016): The Commune / Kollektivet, în regia lui Thomas Vinterberg (The Hunt, Submarino), cu Ulrich Thomsen (The Celebration, Adam’s Apple, Hitman, The Thing) şi Fares Fares (Zero Dark Thirty, Safe House).

Scarlett Johansson în Hail, Caesar!

Inspirat din copilăria lui Vinterberg din anii ‘70, filmul spune povestea complicată a câtorva cupluri trecute de prima tinereţe care se hotărăsc să se mute împreună în aceeaşi casă pentru a încerca să evite rutina inerentă a mariajului.

The Commune este o coproducţie Danemarca-Suedia-Olanda în care, chiar dacă nu sunteţi neapărat familiarizat cu filmografia nordică, îi veţi putea recunoaşte pe: Ulrich Thomsen (The Celebration, Adam’s Apple, Hitman, The Thing), Fares Fares (Zero Dark Thirty, Safe House) sau pe Trine Dyrholm (The Celebration, A Royal Affair), Helene Reingaard Neumann (Submarino) şi Lars Ranthe (The Hunt, Adam’s Apple).

Meryl Streep, preşedinta Juriului la Berlinale

Ultima vizită a regizorului danez la Festivalul de Film de la Berlin a fost în urmă cu şase ani, când o altă peliculă de-a sa a fost proiectată la Berlinală: este vorba de Submarino (2010).

Cel mai recent film al lui Thomas Vinterberg pe care l-aţi putut vedea şi la noi a fost The Hunt / Vânătoarea (2012), cu Mads Mikkelsen (Casino Royale, serialul tv Hannibal, King Arthur, A Royal Affair) în rolul principal. O poveste extrem de actuală, mai ales acum, în contextul “Barnevernet vs familia Bodnariu”. Într-un orăşel de provincie dintr-o ţară nordică, Lucas (40 de ani) încearcă să-şi pună viaţa în ordine după un divorţ dureros. O vorbă întâmplătoare la grădiniţă, acolo unde el este educator, o mică fantezie a unui copil şi minciuna se răspândeşte ca un virus. Până la isteria colectivă e doar un pas. Lucas se vede nevoit să lupte de unul singur pentru viaţa şi demnitatea lui. Şi pentru recâştigarea copilului său ridicat de către autorităţi.

Berlinale Palast

În 2013, Thomas Vinterberg a fost ales preşedintele Juriului secţiunii Un Certain Regard a celei de-a 66-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes.

Thomas Vinterberg a absolvit Şcoala Daneză de Film în 1993. Pelicula sa de absolvire s-a numit Last Round şi era deja o primă dovadă a talentului său. Producţia a a fost premiată, una dintre distincţii fiind o nominalizare la Oscarul pentru studenţi.

În 1995, Vinterberg împreună cu Lars von Trier au scris manifestul Dogme 95, o mişcare de avangardă în cinematografie, ale cărei reguli stipulau, printre altele, crearea de producţii bazate pe valorile tradiţionale ale povestirii, jocului actoricesc şi ale subiectului, fără a folosi tehnologii şi efecte speciale.

La Berlinale Palast domneşte Ursul

Primul său film (care se înscria în mişcarea Dogme 95) s-a numit Festen (The Celebration, 1998) şi a primit o serie de premii internaţionale, inclusiv Premiul Juriului la Cannes, precum şi “Cel mai bun film străin” din partea Los Angeles şi New York Film Critics.

Vinterberg a mai regizat două filme de limbă engleză: It’s All About Love (2003), cu Joaquin Phoenix, Claire Danes şi Sean Penn, şi Dear Wendy (2005), cu Jamie Bell. Apoi, o comedie în limba daneză: When a Man Comes Home (2007). Submarino (2010) a intrat în competiţie la Berlinala din 2010 şi a luat Nordic Council’s Film Award şi cinci Premii Robert (Premiile Academiei de Film din Danemarca, echivalentul danez pentru Oscarurile americane), plus cincisprezece nominalizări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.