Ilie, cel mai neînfricat luptător împotriva duşmanilor lui Dumnezeu

Pe data de 20 iulie, Biserica îl cinsteşte pe Sfântul Ilie, care a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, fiind fiu de preot. A locuit în cetatea Tesve, din Galaad (Israel), de unde şi numele prorocului de Tesviteanul, ales de Dumnezeu pentru slujire profetică.

Minunile săvârşite de Sfântul Ilie sunt evocate în Vechiul Testament, în cărţile numite Regi (III Regi şi IV Regi). Aflăm astfel că, o dată ajuns la curtea regelui Ahab, Sfântul Ilie îi vesteste acestuia pedeapsa ce îi aşteaptă atât pe el, cât şi pe poporul lui Israel dacă nu renunţă la credinţa în Zeul Baal.

Urmează trei ani şi jumătate de secetă, timp în care nu a mai plouat pentru că regele nu numai că a ignorat învăţăturile Sfântului Ilie, dar a atras şi mânia acestuia asupra sa. Spre sfârşitul anilor de secetă, cultul zeului Baal a fost însă îndepărtat, căci Sfântul Ilie i-a făcut o propunere prin care adevăratul Dumnezeu a putut fi cunoscut.

Astfel, împăratul a ridicat un jertfelnic pe Muntele Carmel peste care s-a coborât foc din cer când Sfântul Ilie s-a rugat la Dumnezeu. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă atunci când regele şi 450 de preoţi s-au rugat lui Baal.

Prorocul Ilie ajuns la cer luat de un car de foc, potrivit cărţii IV Regi, fără ca acesta să fi trecut prin moarte. Se spune că el va reveni la sfârşitul lumii ca un al doilea Înaintemergător al Mântuitorului, pentru a vesti a doua venire a lui Hristos şi se va lupta cu Antihrist, dar va fi omorât.

Cunoscut ca fiind cel mai neînfricat luptător împotriva duşmanilor lui Dumnezeu, el va fi înviat de Hristos după ce Antihrist va fi nimicit.
Potrivit relatărilor din cartea III Regi, cap. 19, se spune că, atunci când i s-a arătat Dumnezeu, Sfântul Ilie şi-a acoperit faţa cu mantia, pentru că nu putea privi slava a lui Sa. Dar această vedere devine posibilă după înălţarea sa la cer, când, pe Muntele Taborului, Ilie a văzut slava lui Dumnezeu atunci când Hristos s-a schimbat la Faţă.

Fiind cunoscut drept cel care a adus prin rugăciunea sa seceta asupra poporului din Israel şi apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte, Sfântul Ilie este cinstit drept mijlocitorul care aduce ploaia. În Liturghier, la slujba care se oficiază la vreme de secetă, întâlnim o cerere adresată Sfântului Ilie pentru ploi:

„Pentru ca rugăciunile noastre să fie bineprimite şi precum pe Ilie, oarecând, aşa să ne audă şi pe noi şi să ne miluiască, cu ploaie şi cu bună întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.