Ilie Năstase vine cu justificări după 43 de ani

După ce Ilie Năstase a atacat-o din senin pe Simona Halep, i-am reamintit două episoade neclarificate nici până azi din finala 1972 a Cupei Davis. Năstase a ieşit acum cu justificări pe un site de sport.

Am răscolit amintiri neplăcute

Pe 7 aprilie a.c., în finalul articolului Jos mâinile de pe Halepscriam următoarele: „În ceea ce-l priveşte pe Ilie Năstase, îi transmit că nu am uitat meciul cu Stan Smith şi (mai ales) prestaţia de la dublu contra perechii Smith/van Dillen din finala Cupei David din 1972 de la Bucureşti. Cunoscătorii ştiu foarte bine despre ce a fost vorba. Puţină decenţă nu strică”. Pentru cei care nu au apucat vremurile respective, sintetizez: la Bucureşti, între 13 şi 15 octombrie 1972 s-a desfăşurat finala Cupei Davis, între România şi SUA. Era a treia finală dintre cele două ţări, după cele din 1969 şi 1971, ambele în deplasare, adjudecate de americani. Deloc surprizător, echipa României pornea drept favorită, chiar dacă SUA avea la activ 23 de trofee. Ilie Năstase era la apogeul carierei sale, Ion Ţiriac era (la 33 de ani şi jumîtate) în formă mare, dublul Tiriac/Năstase era unul redutabil; de cealaltă parte SUA avea un singur jucător de super-clasă, Stan Smith (care excela pe suprafeţe hard şi era invincibil în turneele indoor, pe „carpetă”, dar care pe zgură nu era mereu în apele lui – n.a.), un secondant onest, Tom Gorman, dar sub nivelul celor doi români, iar dublul Smith/Van Dillen era de asemenea mult sub dublul românesc (dublul de aur al SUA în epocă a fost Smith/Bob Lutz, dar în 1972, Lutz nu era în echipă – n.a.). În primul meci, Ilie Năstase pierde în 3 seturi la Stan Smith (9-11, 2-6, 3-6) după o evoluţie modestă (cei doi se mai întâlniseră de 9 ori, scorul fiind de 5-4 pentru american). Ţiriac a egalat situaţia câştigând la Gorman, iar a doua zi a fost dezastru: la dublu, Năstase a fost zero barat şi s-a pierdut 2-6, 0-6, 3-6 – jocul de dublu fiind practic decisiv în economia finalei. (De menţionat că în finala din 1971, în SUA, Ţiriac/Năstase au învins în 3 seturi (7-5, 6-4, 8-6) perechea Smith/Van Dillen – n.a.). După evoluţia nepermis de slabă a lui Năstase au circulat mai multe „versiuni”: a vândut Năstase meciul; a vândut Năstase meciul la ordin „de sus”; Năstase a colindat câteva baruri de noapte înaintea celor două jocuri (da, era aşa ceva pe atunci în România şi deloc mai prejos decât barurile din occident – n.a.).

Elena Ceauşescu: „Eu şi Nicu ştim că nu ai vândut meciul”

Probabil pentru că am „zgândărit” unele aspecte mai puţin plăcute ale trecutului (nu este exclus să o fi făcut-o şi alţii), Ilie Năstase a ţinut neapărat să vină, după aproape 43 de ani cu „scuze” şi „justificări”. Iată ce a declarat el joi, pentru sportnews.ro

După meci, Ceaușescu a primit ambele delegații la Comitetul Central (…) Chiar la ieșirea din clădire, de zid, stătea rezemată o doamnă. Nu mi-am dat seama cine este. Eu mă îndreptam spre mașină. Mă pregăteam să plec. Când, la un moment dat am auzit: «Tovarășu′ Năstase, putem sta puțin de vorbă?». Când m-am întors, am înghețat. Era chiar Elena Ceaușescu. Mi-a spus doar atât: «Copile, poți merge liniștit. Eu și Nicu știm că nu ai vândut meciul. Știm că ești patriot și ești cu sufletul pentru țară». Vă dați seama cât de diabolici puteau fi unii oameni. Acele rapoarte ajunseseră, probabil, pe masa celor doi. Iar eu eram total nevinovat”. Afirmaţiile lui Ilie Năstase (actualmente senator PC de Bucureşti) sunt mai mult decât surprinzătoare. Ne referim în special la „tabloul”, Elena Ceauşescu rezemată pe zid la ieşirea din CC. Să fin serioşi. O astfel de scenă este de domeniul SF-ului. Chiar dacă în 1972 în România încă se mai putea vorbi de o „relaxare” a regimului comunist, în niciun caz Elena Ceauşescu nu se preta să stea de una singură în afara clădirii, special pentru a-i spune ce i-a spus lui Năstase. I-ar fi putut spune acelaşi lucru, dacă l-a spus, în incinta clădirii. Şi mai este ceva: după înfrângerea în faţa americanilor, Nicolae Ceauşescu nu a mai fost om câteva zile, a avut accese de furie, a vrut să răstoarne cu fundul în sus toată federaţia de tenis etc etc.

O coincidenţă de zile mari

Ilie Năstase s-a simţit dator să clarifice şi „varianta” pierderii nopţilor prin baruri şi discoteci. Iată cum sună versiunea 2015 din sportnews.ro: „În acea vreme eu conduceam o mașină Alfa Romeo și un bun prieten de-al meu din Italia, venit în București special pentru a urmări această finală, m-a rugat să-i împrumut mașina. Al naibii semăna și foarte bine cu mine. Dacă-l vedea cineva din spate jura că sunt eu. Omul a luat mașina și a început să-și facă de cap prin București. Mergea seara la baruri, se mai împrietenea cu câte o fată, apoi pleca la hotel cu ea. Securiștii îl filau tot timpul și raportau mai sus că Ilie Năstase își face de cap prin București. Iar eu eram cu Țiriac în camera de hotel. Habar nu aveam ce făcea ăla. Cert este că după meci s-a lansat ideea că eu aș fi vândut meciul”.

Ce mai putem spune după această frumoasă poveste plină de „coincidenţe”? Nimic. Doar să ne aducem aminte de un titlu din anii 70 din prestigioasa revistă germană „Stern”: „Năstase, suntem de acord cu tine că eşti cu soţia, dar ştim că Dominique arată cu totul altfel” (Este vorba de un articol în care Ilie Năstase este surprins de fotografii revistei cu o tânără necunoscută în discoteca „Studio 54” din New York. Când este pozat, Năstase, care cu o mână protejează faţa partenerei sale, spune: „nu se poate omul relaxa câteva ore alături de soţia sa într-un club select?. La vremea respectivă Ilie Năstase era căsătorit cu top-modelul belgian, Dominique Grazia – n.a.)

Sursa foto: flashbak.com.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.