Ilie Sârbu, acuzat de DNA de sprijinirea unui grup infracțional organizat

UPDATE Ilie Sârbu este urmărit penal de procurorii anticorupție într-un dosar de retrocedare ilegală a mii hectare de teren. Socrul lui Ponta este acuzat de DNA de infracțiunile de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

În același dosar este urmărit penal deputatul PSD Viorel Hrebenciuc pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. De asemenea, s-a început urmărirea penală pe numele deputatului PSD Ioan Adam pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență. Totodată, este urmărit penal directorul general al RNP Romsilva, Adam Crăciunescu, pentru infracţiunile de abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat în cazul căruia s-a dispus măsura controlului judiciar.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabil, la solicitarea deputatului Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA. Decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
Astfel, susține DNA, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

„Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan împreună cu alte persoane interesate şi cu inculpatul Hrebenciuc Viorel, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri ( de exemplu să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău)”, precizează DNA într-un comunicat transmis miercuri.

În acest context, susțin anchetatorii, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, Crăciunescu a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sîrbu, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.

„În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă(cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii”, susțin anchetatorii, potrivit comunicatului.

Procurorii au constatat că Viorel Hrebenciuc i-a transmis lui Ioan Adam că „suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câștiga 100%!”, precum și că „sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toți. O să vezi.”.

„În ciuda poziției sale de deputat, din probele dosarului rezultă nu doar că Adam Ioan a fost inițiatorul grupului format din Sturdza Gheorghe Paltin, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel, dar este și coordonatorul acestui grup, persoana care se ocupă cu strategiile. Cu ocazia unei întâlniri dintre Hrebenciuc și Bengescu, din 13 august 2014, primul a afirmat că trebuie să vorbească cu Sârbu Ilie pentru a-l „călca pe cap” pe Adam Crăciunescu, din această sintagmă folosită înțelegând că se intenționa luarea de măsuri drastice față de directorul Romsilva dacă nu va respecta sarcinile trasate de către Hrebenciuc și va mai face apărări în instanță, deoarece trebuia să aibă o atitudine împotriva atribuțiilor de serviciu, manifestându-și intenția de a-i oferi acestuia drept „donație” o suprafață din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o”, relevă ancheta DNA.

Ilie Sârbu a ajuns, miercuri, în jurul orei 10.45, alături de un avocat, la DNA Braşov, unde au avut loc audieri în acest dosar.

La ieșirea de la DNA Sârbu le-a spus jurnaliştilor că nu are de făcut nicio declaraţie. Întrebat dacă a fost audiat, acesta a răspuns negativ, după care a închis uşa maşinii.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost audiat şi el, miercuri, la DNA Braşov, în dosar. De asemenea sunt audiați judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna. Totodată a fost audiat deputatul PSD Ioan Adam. Prinţul Paul şi prinţesa Lia ar urma să fie audiaţi şi ei la DNA Braşov, în acest dosar.

Procurorii anticorupție au efectuat miercuri 25 de percheziții în județele Brașov, Bacău, Covasna și București, într-un dosar de corupție ce vizează retrocedări ilegale de terenuri.

Cotidianul.ro a atras atenţia încă de anul trecut, prin mai multe articole publicate pe site, asupra situaţiei terenurilor şi a clădirilor retrocedate ilegal în Ardeal. Serialul cotidianul.ro s-a vrut subiect de analiză pentru CSAT, SRI, DNA, DIICOT, CSM, Inspecţia Judiciară, ca urmare a elementelor clare de înaltă trădare. (Nadăşul, un sat furat cu biserică şi cu cimitir cu tot; Somaţia Forumului „Transilvania furată”; 43.000 de hectare de pădure, retrocedate dintr-un singur condei! La ce oră se convoacă CSAT?)

Miercuri, Direcția Națională Anticorupție a anunţat că procurorii anticorupție efectuează percheziții în județele Brașov, Bacău, Covasna și București, într-un dosar de corupție ce vizează retrocedări ilegale de teren. Este vorba despre aproximativ 90.000 hectare de teren forestier și 100 hectare teren agricol.

Vizate au fost şi tribunalele Braşov şi Covasna.

De la cele două instanţe, sunt vizați trei judecători de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna în acest dosar, precizează CSM într-un comunicat transmis miercuri.

Totodată, Secţia a încuviinţat efectuarea percheziţiei la locul de muncă al Roxanei Anca Adam, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, precum şi efectuarea percheziţiei domiciliare şi la locul de muncă cu privire la domnii Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat surse judiciare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.