Nedumerirea lui Iliescu: „Acum să stăm să tot plângem morții…” (Video)

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat joi, întrebat despre redeschiderea dosarelor Revoluției și Mineriadei, că CEDO „este alimentată” de oameni din țară, iar din aceste evenimente trebuie trase „concluziile politice adecvate”, nu să „tot plângem morții’.

Întrebat de jurnaliști cum vede decizia de a redeschide dosarul Mineriadei, dar şi al Revoluţiei, Ion Iliescu: „ CEDO este alimentată de oameni de aici, interesați să întrețină așa ceva. (…) Nu ştiu cui slujeşte aşa ceva, dar altminteri nicio problemă. Dar pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar, a fost un moment de istorie cu părţile bune şi părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm aşa ceva?”

Jurnaliștii i-au spus fostului președinte că urmaşii victimelor de atunci afirmă că nu au trecut peste evenimentele acestea.

„Bun, eu îi înţeleg pe cei care au avut pierderi, dar asta a fost caracterul cel mai radical din tot arealul nostru. La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane. Revoluţia din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot plângem morţii în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare al societăţii româneşti…”, a comentat Iliescu.

UPDATE Ulterior, Iliescu a afirmat pe blog că regretă faptul că o „exprimare eliptică poate suna drept indiferență față de rudele celor care și-au pierdut viața în decembrie 1989”.

„La sfârșitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, dedicată formării CPUN, prima instituție a noii democrații românești, am răspuns unor întrebări ale presei legate de intenția redeschiderii dosarului ‘Revoluția din decembrie’ și unor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului privitoare la plângerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989. Revoluția Română a fost un eveniment extrem de complex și a spune că poți să-l cuprinzi într-un dosar înseamnă a ignora o întreagă realitate. Orice sentințe ar da un tribunal sau altul, ele nu înseamnă că reprezintă adevărul despre Revoluție. Sunt doar soluții particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificați vinovați de represiune, aceștia au fost judecați și condamnați. Nu pentru o vină în general, ci pentru fapte concrete. Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuții, poate suna drept indiferență față de suferința rudelor celor morți în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferență sau de lipsa empatiei”, a scris Ion Iliescu joi pe blog.

Potrivit acestuia, cinstirea memoriei celor care și-au pierdut viața în timpul Revoluției înseamnă în primul rând a se acționa „pentru ca România să nu mai cunoască totalitarismul”.

„Iar pentru asta acțiunea politică este primordială. Democrația înseamnă politică. Trebuie să tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am făcut greșit în acești 26 de ani, înseamnă să întărim instituțiile politice: Parlament, partide, organe alese la nivel local; să ne facem datoria de a veghea ca țara asta să rămână o democrație, drepturile și libertățile cetățenești să fie respectate”, a transmis fostul președinte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.