Iluzionism sau guvernare

Asigurările date de şeful PSD asupra eficienţei actualei guvernări, prin supravegherea directă, răpesc echipei Executivului minima autonomie necesară. Posibilul eşec al guvernului va fi, în aceste condiţii, neiertător. La câtă presiune este pe partidul dlui Dragnea, se poate presupune că până sfârşitul anului 2017 vom avea câteva remanieri în numele performanţei de casă. Cu sau fără PSD, România are de recuperat la multe capitole, inclusiv la democraţie. Dificultatea nominalizării prim-ministrului şi retrasa din start autoritate a D. Sale arată redusa comunicare în partid, inclusiv absenţa unui grup reformist. Măsurile excepţionale prin care debutează noul cabinet, cam toate legate de mărirea salariilor, sunt necesare, însă nu au suportul pe care să se susţină. Reforma profundă cere o dinamizare microsistemică şi o europenizare care a ieşit şi din planul intenţiilor la toate partidele. Statul piramidal, aparent ca soluţie reformistă anticriză, a fost sursa perfectă a corupţiei. PSD a fost de-a lungul anilor unul dintre producătorii de infracţionalitate economică, încât aşteptările de acum ar trebui deplasate mai mult spre agenda României. Ce poate realiza un guvern în condiţiile unei legislaţii deficitare sau, şi mai grav, în care sunt puse în discuţie existenţa sau anularea normelor statului de drept? Acest spaţiu de manevră contradictoriu, anunţat de ceea ce PSD numeşte cumva exagerat reformă, ar putea fi lărgit de măsuri populiste. Chiar dispunând de o majoritate parlamentară stabilă, asemănătoare celei din anii ’90, eficienţa guvernării poate fi cam în aceeaşi notă. Îngăduinţa pentru guvernele abia instalate permite o autosuficienţă imposibil de înlăturat. Istoricul unor partide poate clarifica mai multe incertitudini decât prognozele, în special cele de la televizor. Percepţia publică a politicii actuale este deseori mai corectă decât aceea dovedită de analişti, asimilând-o puterii, negativului, şi mai puţin administrării treburilor curente. Va reuşi PSD să restabilească valorile libertăţii, demnităţii umane şi economice la nivel naţional? Un partid poate reuşi aşa ceva când ideologia lui este exact în acest sens, programele de guvernare fiind ceva natural pe fondul mişcării politice. Admiratorii PSD, ca ai oricărui partid, probabil, nu acceptă rememorarea eşecurilor politice, şi nu numai, ale idolilor. Izolarea României s-a constituit cu ajutorul propagandelor de tot felul. Toate acestea au dus la consolidarea unei puteri a cărei finalitate este realitatea curentă.

Dacă guvernul recent instalat nu va lua distanţă, teribil de necesară, faţă de toată demagogia care a dus la câştigarea alegerilor, va avea minime şanse de reuşită în implementarea presupuselor liste providenţiale . Altfel, oricare ar fi acelea, punerea lor în practică va fi anevoioasă, imposibilă. Cu atât mai mult cu cât PSD are un guvern politic. Dedicarea pentru schimbarea situaţiei din ţară şi integrarea profundă în Europa, frânată prin absenţa incredibilă a multor reforme, ar trebui să oprească iluzionarea cu tot felul de jocuri ale liderilor politici. Dl Dragnea, dacă tot se vrea un lider important, împreună cu guvernul pe care îl păstoreşte, nu poate decât să se sacrifice în această direcţie. În afara sacrificiului, nimic nu mai poate fi stimabil şi demn de a fi luat în serios pentru schimbarea în bine a ţării.

Despre sacrificiu pentru ţară, oamenii noştri politici de azi nu ştiu mai nimic, pierzându-şi astfel calitatea morală de-a reprezenta pe cineva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.