„Imagine all the people”, un omagiu adus lui John Lennon

Opera Naţională Română Iaşi vă invită la premiera spectacolului de teatru coregrafic de Gigi CăciuleanuImagine all the people – după John Lennon.

De Valentine’s Day, sâmbătă, 14 februarie, la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Iaşi, Gigi Căciuleanu vă invită la un spectacol adresat nu doar ochiului şi gândirii, ci şi inimii: „Acest spectacol este «spus» într-un limbaj care mi-este propriu, cu felul meu personal de a vedea, de a gândi şi de a «face» dans. Idei organizate sub forma unui spectacol de teatru coregrafic, în care cele mai mici detalii sunt tot atât de importante cât şi marile explozii de energie. Energie de grup în care se conjugă ca într-o orchestraţie cât se poate de minuţioasă, energiile fiecăruia dintre cei de pe scenă. Adresându-se nu numai ochiului, ci şi gândirii şi, până la urmă, sper, şi inimii spectatorului. Mi-aş permite să-l invit pe acesta nu numai să privească sau să judece spectacolul ci să şi participe cu imaginaţia la «soarta» fiecăruia din oamenii de pe scenă … Imagine all the people precum ne îndeamnă atât de frumos domnul John Lennon…”, mărturiseşte Gigi Căciuleanu.

Teatrul-Coregrafic reprezintă un gen propriu maestrului Căciuleanu, elaborat în mai mult de patru decenii de parcurs artistic pe diferite meridiane ale lumii.

Moment din repetiţii

Spre deosebire de Dance-Theater, în care se folosesc tehnici de compoziţie proprii regiei teatrale, Teatrul-Coregrafic poate fi considerat o piesă de teatru concepută de la bun început ca o coregrafie, compusă în limbajul mişcării de dans. Dacă un creator de Dans-Theater îi solicită pe dansatori ca pe nişte actori, Teatrul-Coregrafic le cere actorilor să devină dansatori.

Iar în cazul, frecvent, în care interpreţii ar fi la bază dansatori profesionişti, le propun acestora să gândească partitura coregrafică mai întâi ca actori pentru ca apoi să acţioneze ca dansatori la cel mai înalt nivel. [….] Dat fiind că Teatrul-Coregraficfoloseşte limbajul dansului, am inventat pentru acest nou tip de interpreţi o nouă denumire: cea de DansActori”, explică Gigi Căciuleanu.

Interpretează soliştiişi ansamblul de balet, dar şi elevi ai Colegiului de Artă Octav Băncilă din Iaşi: Elvis Gache, Sarasa Nagamine, Vlad Mărculescu, Ovidiu Iancu, Lorena Negrea, Pamela Tănasă, Kotomi Hoshino, Mizuki Suzuki, Dumitru Buzincu, Monica Ailiesei, Bogdan Tuluc, Maria Cotorobai, Georgiana Dimitrescu, Mălin Galan, Aprofirei Bogdan, Răzvan Vieriu, Anca Andronache, Cătălin Pandel, Dănuţ Melenciuc, Roxana Trandaf, Gabi Roşcu, Viviana Olaru, Kurumi Sakamoto.

Gigi Căciuleanu supraveghind evoluţia dansactorilor

Gigi Căciuleanu este absolvent al Liceului de Coregrafie din Bucureşti. A participat la un stagiu de perfecţionare la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar în paralel cu disciplinele de dans academic, la vârsta de 14 ani a descoperit dansul de avangardă al celebrei artiste Miriam Răducanu.

În 1973 este angajat în Germania, ca profesor şi coregraf la Folkwang Ballet, unde era director Pina Bausch, iar imediat apoi ca profesor la Centrul Internaţional de Dans Rosela Hightower de la Cannes. În 1974 decide să se stabilească în Franţa, ca director al Baletului Grand Théâtre de Nancy. În 1978 înfiinţeazăşi conduce timp de 15 ani, alături de colaboratorul său artistic – actorul, regizorul şi scenograful Dan Mastacan, Centrul Coregrafic Naţional din Rennes, unul din primele din Franţa.

Graţie şi precizie

În 1993 înfiinţează la Paris, împreună cu Dan Mastacan, Compania Gigi Căciuleanu. Între 2001 şi decembrie 2012 este coregraf şi director artistic al Baletului Naţional din Chile. În 2007, sub egida FundaţieiArt Production, vede luminile rampei la Bucureşti trupa Gigi Căciuleanu Romania Dance Company,susţinând turnee până în ziua de azi, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Cu peste 300 de coregrafii la activ, Gigi Căciuleanu îşi continuă cariera de coregraf invitat la academii de dans peste tot în lume. În 2012 devine Profesor Honoris Causa al Facultăţii de Arte din Tg. Mureş. În 2014, Opera Naţională Română din Iaşi i-a oferit Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor Operelor Naţionale, ediţia a II-a.

Menţionăm că în seara spectacolului va avea loc expoziţia de fotografie New Energy de Mircea Albuţiu, fotografii realizate în cadrul proiectului Amor Amores de Gigi Căciuleanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.