Imaginile care scot poveștile din București

Putem să vorbim mult și bine despre detalii tehnice și măiestrie artistică. La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat a VI-a ediție a Atelierului de fotografie și explorare urbană Walk&Shoot. Coordonați de Adi Bulboacă, fotografii care au participat au avut ocazia să intre în poveștile Bucureștiului.

22 iulie este data în care a avut loc cea mai recentă ediție a atelierului Walk & Shoot

Povestea plimbărilor cu fotografi și jurnaliști prin oraș a început anul trecut. De atunci, s-au strâns mai multe ediții ale atelierului ce și-a propus să completeze îndrumarea artistică prin întâlniri cu artiști și persoane emblematice pentru diferite comunități din oraș, ca și cu locuri mai puțin știute ori accesibile pentru cei care abia acum își fac mâna în domeniul fotografiei. „Mi-a plăcut mereu ideea de work–shopuri de câteva zile. Am făcut asta destul de mult cu liceeni și acolo mi se pare că funcționează foarte bine“, povestea Adrian Bulboacă pentru organizatori.

Coordonare și descoperire

Plimbarea și întâlnirile sunt puse la punct de cei de la Merg.in. „Abordăm într-un mod creativ potențialul natural și antropic, în care includem alături de modul de viață, meșteșugurile, industriile și ocupațiile tradiționale și rezultatele modernității, raporturile comunităților cu mediul înconjurător, resursele naturale unice, produsele și serviciile locale“, spun aceștia.

Bulboacă a demarat ziua de atelier cu o discuție în care au aflat ce se cere de la ei. Nici pentru coordonator nu era o simplă ședință: „Găsesc pe câte cineva care mi se pare că are realmente ceva de zis și caut să-l încurajez. Dacă văd că într-adevăr arde în ei că vor să facă fotografie, pasul următor pe care îl fac e să îi bag în câmpul muncii și super gradual să le dau joburi foarte ușoare și mici și, pe măsură ce demonstrează, să le dau joburi pe care nu pot eu să le fac că nu am timp sau unde ajung să cred că ei sunt mai potriviți. În toți anii ăștia sunt 3-4 oameni pe care îmi place să cred că am pus amprenta și îmi place să cred că am adus un aport important“, detalia acesta interacțiunile cu oamenii aflați la debutul în fotografie. Dincolo de acționarea butonului de pe aparat, călătoria le aducea participanților și posibilitatea de a învăța că privirea lor nu poate fi despărțită de reacțiile pe care le au cei fotografiați.

De la actorie la socializare

Aventura fotografilor a început în nord-vestul Bucureștiului, în cartierul Giulești-Sârbi. În Chitila-Triaj, vagoanele și liniile de tren s-au transformat în scena pe care actorul Alex Buescu a pozat în calitate de protagonist al spectacolului „Opiniile unui clovn“. Personajul său, Hans Schnier, clovnul părăsit, și-a făcut profesionist treaba de model, cât să îi obișnuiască pe participanți cu povestea ascunsă în spatele oricărei prezențe umane. Iar povestea a fost specialitatea jurnalistului Andrei Crăciun, care i-a dus pe fotografi la familia doamnei Marcela. Femeia de 57 de ani în a cărei casă stau 14 persoane își întreține familia din deșeurile strânse de pe străzi și vândute la centre de colectare. Pe traseul atelierului a intrat și unul din forturile abandonate de la marginea Bucureștiului și „Delta“ Văcărești, prezentată de Vali Enache, unul dintre copiii ultimei familii care a locuit în spațiul sălbatic din sudul Capitalei.

Fotografii: Adi Bulboacă şi Ştefan Trasnea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.