Imaginile dezastrului: munții golași care străjuiesc barajul Vidraru

La câteva ore după ce au blocat camioanele cu bușteni care circulau în zona lacului Vidraru, activiștii de mediu de la Agent Green au publicat un film cu munții din jurul barajului prin care au dorit să arata dovezile distrugerii pădurilor. În imagini se observă zeci de hectare de munți golași din care se mai disting câțiva copaci răzleți. Potrivit Agent Green, această situație „ilustrează exploatările forestiere abuzive de la Vidraru din ultimii 15 ani care au fost legalizate de Romsilva și de Garda Forestieră Ploiești”. „Abuzurile de la Vidraru s-au produs atât în pădurile de Stat cât și în cele aflate în proprietate privată. Dovezile ilegalităților prezentate în filmările Agent Green includ: drumuri forestiere construite haotic din bani europeni pe versanți abrupți care au început să se surpe, păduri brăcuite (adică pădurea a dispărut pe 70% din suprafață), cursuri de apă murdare, pline de aluviuni și bușteni abandonați care colmatează în permanență lacul Vidraru. Imaginile surprinse din dronă ilustrează dimensiunea uriașă a tăierilor care au loc în ultimii 15 ani. Dacă până în anul 2000 majoritatea pădurilor aveau rolul principal de protecție al lacului, 12.230 hectare de păduri fiind inventariate drept virgine, astăzi au mai rămas cel mult 2.500 de hectare cu astfel de păduri, adică aproximativ 20%”, susțin reprezentanții ONG-ului de mediu. ”Dovezile masacrului de la Vidraru pe care le publicăm astăzi nu mai pot fi ascunse nicicum. Atât reacția oficială a Romsilva cât și întâlnirea noastră cu șeful Gărzii Forestiere Ploiești și cu Poliția Locală, chiar în pădurile de la Vidraru, arată că aceste entități trebuie anchetate la pachet de ministerul pădurilor, cel public și cel al internelor în calitate de principali autori ai distrugerii care au funcționat ca o structură de crimă organizată. Faptul că există acte și certificate FSC pentru lemne nu presupune că tăierile au fost sustenabile”, a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

În urma protestului internațional al Agent Green de pe Transfăgărășan (vezi materialul din Cotidianul), „Romsilva și Garda Forestieră s-au limitat la emiterea de reacții superficiale despre un singur camion din zecile de mii care au scos lemn din pădurile de la Vidraru în ultimii 15 ani”, a afirmat reprezentanții Agent Green. „Acestea fac referire la faptul că există acte pentru un camion verificat la Vidraru de Agent Green, deși în portalul www.inspectorulpadurilor.ro camionul nu apărea în sistem nici la momentul opririi camionului și nici 2 zile mai târziu. În reacțiile acestor entități nu au putut fi oferite niciun fel de explicații cu privire la dezastrul din pădurile bazinului lacului Vidraru”, au mai spus agenții de mediu. ”Situația din teren nu poate decât să ne creeze suspiciunea rezonabilă că experții Romsilva și ai Gărzii Forestiere implicați în cazul Vidraru nu sunt specialiști în silvicultură ci în furt și legalizarea abuzurilor care distrug biodiversitatea și pun în pericol siguranța națională. Inspectorul Pădurilor este un instrument extrem de util pentru societatea civilă de care Romsilva și Garda Forestieră se tem, în loc să îl folosească și ar dori închiderea lui. Inspectorul Pădurilor trebuie să rămână disponibil și în mod evident există probleme tehnice pe care ministerul trebuie să le îmbunătățească permanent ”, a adăugat Păun.

”Romsilva și Garda Forestieră, fostă ITRSV, au fost informate pe 10 decembrie 2004 în legătură cu existența pădurilor virgine. În loc să fie proactive pentru protejare aceste entități au proactive pentru distrugere. În plus zona respectivă este situată într-o arie protejată de interes European. Ministerul a trimis în control exact Garda care se face vinovată de masacru, deci trebuie să abordeze altfel această anchetă. Dovezile pe care le prezentăm trebuie considerate doar un punct de pornire pentru o anchetă Guvernamentală de mare amploare”, a adăugat Păun.

Ce spune Romsilva

Regia autonomă Romsilva susține, printr-un răspuns la filmul Agent Green, că informația cum că suprafața prezentată este în proprietatea sa este falsă și că respectivele hectare au fost retrocedate în deceniul trecut. „Precizăm că în luna noiembrie a anului trecut, în urmă altor afirmaţii defăimătoare, domnul Gabriel Păun a fost notificat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva că va utiliza căile legale pentru recuperarea prejudiciilor, însă preşedintele Agent Green a solicitat un dialog, acesta purtându-se în 6 decembrie 2016, la sediul central al Regiei. În cursul întrevederii, domnul Gabriel Păun a cerut un protocol de colaborare cu Romsilva privind identificarea pădurilor virgine şi cvasivirgine, acces la amenajamentele silvice şi a experţilor în teren. Romsilva a răspuns pozitiv, însă până la această ora, în ciuda solicitărilor repetate ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Agent Green nu a încheiat respectivul protocol. Având în vedere deschiderea şi bună credinţă cu care a acţionat Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi acţiunile Agent Green şi ale domnului Gabriel Păun din ultima perioada, considerăm că obiectivul acestora îl reprezintă prejudicierea deliberată a imaginii şi intereselor Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva”, se arată în răspunsul regiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.