Îmbrăcămintea care sfințește

Există câțiva artiști români de azi care reușesc să își prezinte arta ca un instrument de dialog continuu cu aspecte ale existenței confiscate, de obicei, de religie sau de ritualuri sociale mai mult sau mai puțin consacrate.

Victoria Zidaru este unul dintre acești artiști. Născută la Liteni, Suceava, este sculptor și artist tapiser. Când spui că lucrările sale au inclus pictură, grafică, sculptură și broderie, nu reușești să acoperi decât niște căsuțe de bifat pe un formular. În permanentă reformulare a materialului pe care îl lucrează, Victoria Zidaru concepe lucrări care adaugă de fiecare dată un aspect în plus universului impregnat de religiozitate, care îi este specific de ani buni. Muzeul Național al Țăranului Român deschide azi, de la ora 19.00, la Sala Acvariu, expoziția de vestimentație „În fire“ a artistei.

Normalitate ca vestimentație

Alexandru Davidian explică faptul că „expoziția propune un discurs pentru întoarcerea la normalitate, verticalitate și firesc, pornind de la simplitatea firului ca element constitutiv al întregii țesături materiale și spirituale din complexitatea existenței umane. Va fi folosit firul de in sau de cânepă, tors de bătrânele din Bucovina.“ De asemenea, în sala de expoziție va rula filmul Înveșmântarea. „Înveșmântarea“ sau „Spălătoreasa“ este desprinsă din basmele românilor și prezintă reinterpretarea, sub forma unui video-performance, a unui ritual de purificare a trupului și sufletului, pornind de la albitul veșmântului confecționat din materiale, după croieli uitate, anunță organizatorii.

„Mi-am ales materiale care nu costă nimic, materiale simple, umile, gratis, pe care le găseşti în natură“
Victoria Zidaru

Fir și spiritualitate

„Firul concret, raportat la viața de zi cu zi, practic, estetic – este elementul crucial în fundația construcției umane, de la îmbrăcăminte la ustensile casnice și țesături decorative – compune ambientul cu care este înconjurat omul și trupul omului. Dincolo de concret, firul reprezintă legătura dintre om și Dumnezeu – firul, ca instrument de rezonanță a conectării omului cu Creatorul său. Veșminte croite din pânză de casă, recuperată din lăzile de zestre ale satelor bucovinene, respectând croiala țărănească, costume ce înnobilează femeia româncă de la sate, în două piese, vor fi reinterpretate și aduse la zi, într-o viziune modernă. Primul element – cămașa albă, pe dedesubt, iar al doilea element, frumos împodobit, pe deasupra. Albul purității primului element – simbol al năzuinței spirituale este apărat de cel de-al doilea element – împreună formând o armură care apără femeia și îi ascunde frumusețea, spiritualizându-i senzualitatea. În același timp, prin această platoșă ocrotitoare a costumului frumos împodobit și croit, femeia țărancă emană și cere privitorului frumusețe, respect și comuniune de valori spirituale și materiale. Alături de costumele ceremoniale femeiești prezentate în expoziție, așezate pe suporturi special create sub forma unor trupuri din lemn, într-un dialog ce accentuează atmosfera de lucru a unei țărănci, vor fi expuse și câteva miniaturi care au la bază împletirea armonioasă a firului de in și cânepă, miniaturi ce amintesc de anumite detalii ale unor broderii medievale“, arată curatorul Alexandru Davidian.

Finisaj cu ritual

Pe 11 iunie, la închiderea expoziției, în curtea interioară a Muzeului Țăranului este programat un performance: „o ceată de fete reprezentând diferite vârste și zone ale țării, îmbrăcate în costumele expuse, vor interpreta o scenografie rituală. Pe un fundal sonor constituit din cântece arhaice, având ca granițe două cuburi deschise, realizate din bârne din lemn, cu trimitere evidentă la războiul de țesut, tinerele vor forma, prin dans și gesturi elegante, o mare urzeală“, anunță Muzeul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.