Îmbunătățirea calității vieții omului modern

Mulți oameni sunt în căutarea fericirii. Există numeroase metode prin care puteți stimula producerea de serotonină, hormonul fericirii: spre exemplu, un antrenament al minții sau stabilirea unui program strict de desfășurare a activităților zilnice.

Întrebarea esențială: ce este fericirea din punct de vedere științific? Răspunsul vine din partea psihologului american Martin Seligman, care a realizat modelul PERMA, un concept ce oferă oamenilor posibilitatea de a reflecta asupra a cinci dimensiuni ale fericirii pe care o cultivă în mod conștient în viața lor.

Modelul teoretic dezvoltat de Seligman ajută la înțelegerea elementelor ce pot maximiza fiecare pas pe care oamenii trebuie să îl facă pentru dobândirea fericirii.

PERMA are cinci elemente fundamentale ale bunăstării psihologice și fericirii, iar Seligman consideră că aceste cinci elemente pot ajuta oamenii să fie împliniți, fericiți și înțeleși. Modelul poate fi aplicat și de instituții, pentru a crea programe care să ajute oamenii să dezvolte noi instrumente cognitive și emoționale.

P – Positive Emotions/Emoții Pozitive. Acest element al modelului PERMA este unul dintre cele mai evidente legături ale fericirii. Pentru a te concentra pe emoții pozitive, nu trebuie doar să zâmbești, ci și să ai abilitatea de a fi optimist și de a fi conștient de trecut, prezent și viitor, într-o perspectivă pozitivă. Această viziune pozitivă asupra vieții ne poate ajuta în relații sau muncă și ne poate inspira să ne dezvoltăm.

În viața fiecăruia au loc momente mai fericite, dar și mai puțin fericite. Pornind de la această teorie, trebuie însă să ne concentrăm asupra minimizării șanselor de a dezvolta sentimente de anxietate sau depresie. Așadar, ar trebui să ne concentrăm asupra aspectelor importante și pozitive ale vieții.

Există de asemenea multe beneficii pentru sănătate în prezența unei stări de optimism și pozitivism.

E – Engagement/Angajament. Este important să găsim activități care necesită implicare maximă din partea noastră. Angajamentul în privința preocupărilor din viața de zi cu zi ne ajută să ne dezvoltăm și să fim mai fericiți. Toată lumea este diferită și toți găsim plăcere în a face anumite lucruri, indiferent dacă unii practică un instrument muzical, joacă un sport, dansează, lucrează la un proiect interesant la locul de muncă sau au un hobby.

Cu toții avem nevoie de acel ceva care să ne absoarbă complet în momentul prezent, creând un „flux“ de imersiune fericită în sarcini sau activități. Acest tip de „flux“ de angajament este important pentru a ne spori inteligența, abilitățile și capacitățile emoționale.

R – Relationships/Relații. Relațiile și conexiunile sociale sunt unele dintre cele mai importante aspecte ale vieții. Oamenii sunt animale sociale care se dezvoltă prin conexiuni, dragoste, intimitate și o puternică interacțiune emoțională și fizică cu alți oameni. Crearea unor relații pozitive cu părinți, frați, colegi și prieteni este importantă pentru a împărtăși dragostea și bucuria. A avea relații puternice vă oferă sprijin în momente dificile.

Într-un interviu acordat Positive Psyhology Program, Mitch Printein a oferit detalii despre cursul său privind psihologia popularității și a menționat că a existat un studiu care arată că centrele de durere din creierul nostru sunt activate atunci când suntem în pericol de a fi izolați. Acest lucru se explică prin faptul că, într-o perspectivă evolutivă, izolarea ar fi un lucru rău pentru supraviețuire.

M – Meaning/Scop. A avea un scop și un sens este motivul pentru care fiecare dintre noi există pe acest pământ. Mai degrabă decât căutarea plăcerii și a bogăției materiale, un scop reprezintă o semnificație reală pentru viața noastră. O astfel de semnificație le dă oamenilor un motiv pentru a-și desfășura activitățile zilnice. Dacă ajungeți să înțelegeți munca pe care o faceți, vă veți putea bucura mai mult de sarcinile pe care le aveți de îndeplinit, iar astfel veți deveni mai mulțumiți și mai fericiți.

A – Accomplishments/Realizări. Țelurile și ambițiile ne pot ajuta să înfăptuim lucruri ce ne pot oferi un sentiment de realizare. Trebuie să aveți obiective realiste, care pot fi îndeplinite, și până și doar efortul depus în atingerea acestor obiective vă poate da, deja, un sentiment de satisfacție, mândrie și împlinire, atunci când vor fi atinse. Realizările în viață sunt importante pentru prosperitate și evoluție personală.

Cum aplicăm modelul PERMA în viața de zi cu zi

Conștientizarea importanței modelului PERMA este primul pas pentru aplicarea acestei teorii zilnic. Încercați să vă referiți la cele cinci elemente ale modelului, pentru a vă ajuta să le aplicați în fiecare aspect al vieții. Nu uitați să gândiți într-o perspectivă pozitivă, acasă și la locul de muncă. Găsiți lucrurile care vă fac fericiți și care vă pot face pe deplin ocupați. Concentrați-vă pe relațiile cu familia și prietenii, găsind modalități de a vă conecta cu cei din jur, și bucurați-vă de fiecare companie. Găsiți înțelesul vieții voastre și ceea ce vă dă un sentiment de apartenență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Karina Bradut 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.