Impozitul care crește în guvernarea PSD

Proiectul de buget pentru 2017 prevede introducerea unui impozit suplimentar de cel 20% pe profitul obținut din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România.

Principalele companii afectate vor fi OMV Petrom, companie controlată de austriectii de la OMV, și Romgaz Mediaș, firmă deținută de statul român prin Ministerul Energiei. Cele două societăți își împart aproape egal 96-97% din producția de gaz a țării iar OMV Petrom deține monopolul pe piața de extracție țiței. „În ceea ce priveşte impozitarea profitului, o restabilire a echităţii o reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obţinute din extracţia de resurse naturale şi neprelucrate în România, cu cel puţin 20%. Pentru anul 2017, în domeniul resurselor naturale, s-au prorogat termenele din Ordonanţa Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 261/2013, cu modificările ulterioare, și din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din
sectorul gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018-2020 elaborat de Ministerul Finanțelor.

„În schema de percepere a redevenţelor vom impune un impozit suplimentar de 20% pe profitul realizat din valorificarea resurselor naturale fără a fi prelucrate în România. Dacă resursa naturală pleacă într-o unitate de procesare în România, nu se va aplică această cota”, a declarat Viorel Ştefan, ministrul Finanțelor, cu ocazia audierii în cadrul Comisiilor parlamentare înainte de învestirea Guvernului Grindeanu. El a precizat că finalizarea Legii redevenţelor este un obiectiv stabilit pentru trimestrul unu din 2017. „Suntem în întârziere. De doi ani jucăm în prelungiri în materie de redevenţe şi trebuie curmată această situaţie”, a subliniat ministrul propus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.