Impozitul care va creşte de cinci ori

Deputaţii de la Comisia de buget au decis în şedinţa de miercuri să reintroducă în Codul Fiscal care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016 o prevedere prin care consiliile locale vor avea posibilitatea să majoreze la 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Ideea a pornit de la secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu. Acesta a spus că este vorba de o solicitare a autorităţilor locale. Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Această prevedere se afla în forma trimisă de Guvern la Parlament în primăvară, însă parlamentarii au renunţat la articol. Iniţial articolul prevedea ca taxele majorate să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, dar Comisia de buget a decis să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Potrivit prevederii reintroduse, cetăţenii vor fi obligaţi să îşi refacă faţadele caselor şi să cureţe terenurile intravilane. În caz contrar riscă să plătească un impozit de cinci ori mai mare. Familiile defavorizate vor fi ajutate de primării să facă aceste lucrări, ajutorul fiind stabilit de consiliile locale.

Proiectul de lege privind noul Cod Fiscal a fost aprobat, marţi, de senatori cu 131 voturi pentru, o abţinere şi doar patru voturi împotrivă. Urmează ca joi să primească şi votul final, al deputaţilor.

Şefii partidelor politice importante din România au căzut de acord să reducă de la 1 ianuarie 2016 TVA de la 24% la 20% şi să amâne pentru un an de zile eliminarea taxei pe stâlp şi acciza suplimentară la carburanţi. Discursul general este acela că totul se reduce, nimic nu creşte şi că toţi contribuabilii vor avea de câştigat. Însă noul Cod Fiscal rezultat din consensul partidelor politice va conţine câteva taxe care vor fi mai mari.

Conform proiectului, contribuţiile de asigurări devin obligatorii pentru toate veniturile persoanelor care desfăşoară activităţi independente sau au drepturi de autor. Va fi introdusă contribuţia de pensii de 10,5% pentru toate veniturile din activităţi independente, indiferent dacă persoanele fizice cu activităţi independete sau drepturi de autor sunt concomitent salariate. Se poate opta însă şi pentru plata contribuţiei angajatorului de 15,3%. Toţi aceia care nu optează pentru plata contribuţiei angajatorului ar putea beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, deşi valoarea contribuţiei individuale în total contribuţii pentru pensie este de peste 40%. Impozitele plătite astfel de PFA-uri vor creşte de la 26% din venit la 40%. De asemenea, contribuţiile de asigurări sociale de sănătate vor fi plafonate la cinci salarii medii pe economie lunare. În acest caz vor fi avantajate persoanele care realizează venituri mai mari de circa 145.000 de lei pe an, adică 12.000 lei pe lună.

În afară de taxa de stâlp şi de supraacciza la carburanţi, reprezentanţii partidelor au decis amânarea pentru un an de zile a reducerii impozitului de dividende de la 16% la 5%. În acest caz nu putem vorbi însă de o păstrare a situaţiei de fapt pe motiv că de la 1 ianuarie 2016 noul Cod Fiscal prevede aplicarea obligatorie a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de 5,5% pe veniturile din dividende. În prezent, dacă există un contract de muncă, nu se plăteşte CASS la dividende.

Impozitarea clădirilor va suferi din prima zi a anului viitor câteva schimbări majore. Imobilele vor fi impozitate de atunci în funcţie de destinaţie, rezidenţiale, nerezidenţiale sau mixte, şi nu în funcţie de proprietar, persoană fizică sau juridică. Astfel, pentru clădirile rezidenţiale cota de impozit va fi cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, faţă de 0,1% cât e acum. Pentru clădirile nerezidenţiale, cota de impozit va cu cuprinsă între 0,2% şi 1,3%, iar pentru cele nerezidenţiale destinate domeniului agricol cota va fi de 0,4%. Asta înseamnă că persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, precum spaţii comerciale, birouri etc., vor plăti la fel ca şi persoanele juridice, de la dublu până la de 20 de ori mai mult. Nivelul acestor taxe va fi stabilit de consiliul local pe raza căruia se află amplasat imobilul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.