În 2009, statul a cheltuit miliarde de euro în mod „nelegal”

În 2009, statul a cheltuit miliarde de euro în mod

Foto: Antena 3

Luni seară, la „Sinteza Zilei”, realizatorul Mihai Gâdea a prezentat documente ale Curţii de Conturi ce arată cazuri de nerespectare a legilor privind cheltuirea banului public, conform Antena3.ro.

Raportul public pe anul 2009 al Curţii de Conturi, instituţie de control financiar, asupra modului de formare, administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, arată prejudicii grave ale bugetelor publice.

Suma rezultată din evaluarea abaterilor generatoare de venituri suplimentare datorate bugetelor publice aferentă anului 2009 este de 2,4 ori mai mare decât dea din anul 2008 şi de 7, 7 ori faţă de cea din anul 2007, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Suma aferentă evaluării abaterilor generatoare de prejudicii rămâne în anul 2009 la o valoare apropiată de cea aferentă anului 2008 şi creşte cu 1,7 ori comparativ cu cea din anul 2007.



Este de menţionat că, într-un număr de 44 cazuri, s-a constatat existenţa unor fapte pentru care există indicii care au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, motiv pentru care au fost sesizate organele în drept pentru asigurarea valorificării constatărilor, fiind informate şi conducerile entităţilor publice unde s-au constatat astfel de fapte.

În urma desfăşurării celor 1.808 acţiuni de audit financiar asupra conturilor de execuţie ale bugetelor entităţilor publice pe anul 2009 s-au formulat opinii fără rezerve şi s-au emis numai 126 de certificate de conformitate, reprezentând 7% din totalul conturilor auditate.

Restul conturilor auditate, respectiv 93%, NU au primit certificate de conformitate. Oare din ce cauză?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.