În aşteptarea Festivalului de Film de la Locarno

Festivalul de la Locarno se va desfăşura între 6 şi 16 august. El se va deschide cu noul film al lui Besson, „Lucy”, care va fi prezentat în Piaţa Grande, împreună cu Scarlett Johansson. Thrillerul fantastico-ştiinţific semnat de el se desfăşoară între Taipei, Paris şi New York, unde Lucy, interpretată de Scarlett Johansson, este un curier al drogurilor în oraşele asiatice.

Festivalul de Film de la Locarno este unul dintre cele mai vechi şi mai importante evenimente de acest gen din lume, alături de Cannes şi Veneţia. De-a lungul anilor, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh sau Gus Van Sant. Locarno este frecventat anual de circa 90.000 de vizitatori şi 4.000 de profesionişti.

Printre oaspeţi, Mia Farrow, Juliette Binoche, Garrett Brown. Şi-au anunţat prezenţa şi Olivier Assayas, Suzanne Clément, Pedro Costa, Julie Depardieu, Lav Diaz, Víctor Erice, Florian David Fitz, Hippolyte Girardot, Melanie Griffith, HPG, Fernand Melgar, Rita Pavone, Alex Ross Perry, Matías Piñeiro, Jonathan Price, Martín Rejtman, Eran Riklis, Jason Schwartzmann, Nansun Shi, Aleksandr Sokurov, Andrea Štaka, Agnès Varda, Paul Vecchiali.

Leopardul de Aur

Printre prezenţele remarcabile care se anunţă a fi la Festival să-l amintim pe Dario Argento, maestrul cinema-ului horror, care va fi unul dintre oaspeţii retrospectivei ”Titanus”, a acestei a 67-a ediţii. Prilej cu care vor fi prezentate filmul ”Pasărea cu aripi de cristal”, realizat în 1970, dar şi numeroase scurtmetraje.

Ca un fir roşu, Festivalul vorbeşte despre criză, despre dificultatea de a trăi în prezent, ca şi pelicula italianului Bonifacio Angius, cea a grecului Syllas Tzoumerkas.

Cel mai recent film al regizoarei Jasmila Zbanic, ”Love Island”, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Locarno, în Piazza Grande, cel mai spectaculos spaţiu de proiecţie în aer liber.

Scarlett Johansson

Filmat în vara anului 2013, ”Love Island” spune povestea unui cuplu care pleacă în vacanţă pe o insulă de pe coasta Croaţiei, acolo devenind amândoi atraşi de o frumoasă tânără, interpretată de Ada Condeescu.
”Personajul meu este foarte senzual, emană pasiune, are trăiri intense, e plin de energie. M-am bucurat mult să lucrez cu Jasmila, am cunoscut-o la Festivalul de la Berlin în 2010 şi ne-am reîntâlnit în 2013, în cadrul programului Shooting Stars. E o persoană optimistă şi m-a încurajat să experimentez anumite variante de joc, chiar dacă păreau la prima vedere imposibile pentru o anumită scenă”, a declarat Ada Condeescu.

În distribuţia filmului se mai regăsesc Ariane Labed (”Before Midnight”, ”Attenberg”), Ermin Bravo (”In the Land of Blood and Honey”, ”On the Path”), Franco Nero şi Leon Lucev.

Scenariul este semnat de Jasmila Zbanic (Ursul de Aur 2006 – ”Grbavica”) şi faimosul scriitor bosniac Aleksandar Hemon.

Vor fi prezentate 20 de titluri, juriul fiind prezidat de Gianfranco Rosi, laureat anul trecut pentru ”Sacro Gra”, la Veneţia, căruia i se va acorda ”Leopardul de Aur”.

Claudia Cardinale şi Alain Delon în Ghepardul, peliculă restaurată

Festivalul elveţian de Film de la Locarno, capabil de a îmbina trecutul cu viitorul, îşi ridică încet-încet cortina şi lasă să i se vadă formele. Două titluri în ”Concurs” confirmă interesul Locarno-ului pentru protagoniştii noului cinema american independent. Doi regizori lansaţi şi premiaţi la Locarno se întorc cu propriile lor opere.

Primele titluri care se anunţă “Listen Up Philip” de Alex Ross Perry, care va face parte din ”Concursul Internaţional”, este un jurnal al unui tânăr scriitor cu o viaţă sentimentală debusolată.

Protagonistul Concursului ”Cineaştii Prezentului” din 2011, cu “The Color Wheel”, revine cu un cast de excepţie: Jason Schwartzman şi Jonathan Pryce, care vor fi prezenţi de asemenea la Locarno.

Cel de al doilea lungmetraj al lui Joel Potrykus, ce a fost distins în 2012 cu ”Ape”, va fi acum “Buzzard”. Rolul tânărului bancher este şi acum interpretat de Joshua Burge.

Aşa cum afirmă directorul artistic al Festivalului, Carlo Chatrian, ”mi-am dorit să scot în evidenţă aceste două mari reîntoarceri. Nu numai pentru a semnala o evidentă continuitate, ci mai ales pentru că peliculele lui Alex Ross Perry şi Joel Potrykus figurează printre cele mai interesante ale recentei stagiuni. În ele se simte vocea autorului care ia o dimensiune universală. Sunt sigur de faptul că maturitatea expresivă a lui Perry şi comicitatea suprarealistă a lui Potrykus vor fermeca publicul”.

Scenă din Geronimo de Gatlif

Agnès Varda va fi recompensată cu ”Leopardul de Onoare”, fiind cea de a doua femeie, după Kira Muratova în 1994, distinsă cu acest premiu. Acesta mai fost obţinut în trecut de maeştri precum Samuel Fuller, Jean-Luc Godard, Ken Loach, Sidney Pollack, Abbas Kiarostami, William Friedkin, JIA Zhang-ke, Alain Tanner şi Werner Herzog.

După ce a lucrat ca fotograf în teatru, Agnès Varda debutează în regie în 1954, cu lungmetrajul ”La Pointe Courte”, cu Philippe Noiret. Filmul, pe care îl vede Alain Resnais, se impune ca una dintre operele influente ale tinerei generaţii franceze definite ca ”Noul Val”. Astfel că Agnès Varda se impunea ca una dintre figurile importante ale cinematografiei franceze şi internaţionale prin tehnică şi stil.

Omagiul pe care Festivalul i-l dedică va fi însoţit de proiecţiile unei selecţii de filme: ”Cleo de la 5 la 7”, ”Creaturile”, ”Dragostea leilor (… şi Minciunile)”, ”Fără acoperiş şi fără lege”…

Listen Up Philip de Alex Ross Perry

Spectatorii de la Festival vor avea oportunitatea de a se întâlni cu Agnès Varda în timpul unor discuţii publice. Agnès Varda aminteşte că cinema-ul este un act de creaţie. ”Într-un festival care se vrea a fi casa cinema-ului independent, «Leopardul de Onoare» este o recunoaştere a unei figuri majore a cinema-ului lumii, dar şi un semnal pentru drumul pe care îl avem de parcurs”, sublinia Carlo Chatrian. După ce la diversele ediţii de până acum Festivalul de la Locarno s-a aplecat asupra cinema-ului american, acum el este axat pe ”Titanus”, casa de producţie italiană care a ştiut de-a lungul timpului să concilieze ca nimeni alta marele spectacol cu cinema-ul de autor. Între titlurile prezentate în cadrul secţiunii ”Titanus”, să amintim ”Prietenele” de Michelangelo Antonioni, ”Un erou al timpurilor noastre”, în regia lui Mario Monicelli, ”Catene” de Matarazzo, ”Ciociara” în regia lui Vittorio de Sica, ”Logodnicii” de Ermanno Olmi… Sinteza perfectă a acestor îmbinări va fi proiectarea în Piaţa Grande a peliculei ”Ghepardul” de Luchino Visconti, complet restaurată.

Juriul Concursului Internaţional va fi prezidat de regizorul italian Gianfranco Rosi. I se alătură regizorul german Thomas Arslan (”Dealer”, 1999; ”Gold”, 2013), actriţa braziliană Alice Braga (”City of God” de Fernando Meirelles, 2002; ”Elysium” de Neill Blomkamp, 2013), actriţa daneză Connie Nielsen (”Il gladiatore” de Ridley Scott, 2000; ”Nymphomaniac” de Lars Von Trier, 2013) şi regizorul chinez Diao Yinan, recompensat cu ”Ursul de Aur” la ultima Berlinală pentru ”Black Coal, Thin Ice”.

Piaţa Mare din Locarno, unde se desfăşoară festivalul

Concursul secţiunii ”Cineaştii Prezentului”, dedicat debuturilor şi celei de a doua opere, îl va avea ca preşedinte pe regizorul sirian Ossama Mohammed, al cărui ”Silvered Water, Syria Self-Portrait” a fost unul dintre cele mai aclamate filme ale ultimului Festival de la Cannes. Din juriu mai fac parte elveţianul Thierry Jobin, Directorul artistic al Festivalului de la Frieburg, scriitorul, regizorul şi actorul canadian Don McKellar (”eXistenZ” de David Cronenberg, 1999; ”The Grand Seduction”, 2013), actriţa franceză Clémence Poésy (protagonistă împreună cu Michael Caine a peliculei ”Last Love” de Sandra Nettelbeck, care a fost proiectat în Piazza Grande în 2013), şi monteurul franco-hongconghez Mary Stephen (”Conte d’automne” de Éric Rohmer, 1998; ”Last Train Home” de Lixin Fan, 2009).

Preşedintele secţiunii ”Leoparzii de mâine”, dedicată scurtmetrajului elveţian şi internaţional, va fi olandezul Rutger Hauer, interpretul unor roluri de neuitat, ca Roy din ”Blade Runner” (Ridley Scott, 1982) sau cel din ”La leggenda del santo bevitore” (Ermanno Olmi, 1988). Juriul este format din regizorul brazilian Helvécio Marins Jr. (”Girimunho”, 2011), regizorul spaniol Lois Patiño (Premiul pentru cel mai bun regizor la Concursul ”Cineasti del presente” din 2013, cu ”Costa da morte”), regizorul ucrainean Myroslav Slaboshpytskiy, laureatul ultimei “Semaine de la critique” de la Cannes cu ”The Tribe”, şi regizoarea elveţiană Nicole Vögele (”Nebel”, 2014).

Secvenţă din Buzzard de Joel Potrykus

„Premiul pentru Cel mai bun debut” ales din peliculele tuturor secţiunilor, ”Concursul Internaţional”, Cineaştii Prezentului”, ”Piazza Grande”, secţiunea necompetiţională şi ”Signs of Life”, va fi atribuit de criticii Emmanuel Burdeau (Franţa), Luciano Monteagudo (Argentina) şi Andréa Picard (Canada).

”Premiul pentru carieră” va fi oferit regizorului spaniol Víctor Erice, care va primi ”Leopardul de Aur” pentru întreaga carieră. Acesta va conversa cu publicul aflat la Festival. Va fi o ocazie de a revedea pelicule care au marcat istoria recentă a cinematografului european prin poezia şi profunzimea istoriilor lor. Erice, născut la San Sebastian, a realizat ”El Espiritu de la colmena”, una dintre capodoperele cinema-ului spaniol, după care, 10 ani mai târziu, semna ”El Sur”, bazat pe raportul dintre tată şi fiică. Cel de al treilea lungmetraj a fost ”El sol del membrillo” (1992), cu participarea pictorului Antonio López. Vocea sa este unică. Deşi a semnat puţine producţii, ele poartă toate semnul unui cineast liber şi coerent, cu o puternică personalitate, combinând memoria privată cu cea colectivă.

Preşedintele Festivalului, Marco Solari, comentează: ”Înalta calitate artistică şi tehnică, eficienţa operativă, rigoarea financiară se află la baza muncii noastre cotidiene. Acestea sunt combinaţiile care oferă Locarno-ului prestanţă. Dar, dincolo de aceasta, sunt conştient că mai sunt multe structuri pe care sperăm ca în viitor să le renovăm. Cele 16 pelicule ce vor fi proiectate în Piaţa Grande vor reuni în fiecare seară peste 8.000 de spectatori”.

Ada Condeescu

”Concursul Internaţional” cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 13 în premieră mondială, aflate în competiţie pentru ”Leopardul de Aur”.

”Signs of Life” este noua secţiune care se ocupă de teritoriile de frontieră ale cinema-ului, între noile forme narative şi inovaţiile limbajului.

În afara Concursului este un spaţiu deschis operelor maeştrilor cinema-ului şi regizorilor de relief internaţional.

Va fi, de asemenea, un concurs dedicat scurtmetrajelor.

”Histoire(s) du cinéma” va include istoria cinema-ului şi a protagoniştilor săi.

”Titanus” este o cronică a cinema-ului italian.

”Open Doors” este o fereastră deschisă asupra Africii.

Între peliculele aşteptate este şi ”Mula sa Kung Ano ang Noon Mula sa Kung Ano ang Noon” a regizorului Lav Diaz, a cărui acţiune se întâmplă în Filipine în anii ’70, în timpul dictaturii lui Marcos, un film ce durează cinci ore şi jumătate. Apoi “Geronimo” de Tony Gatlif.

Investiţia Festivalului a fost anunţată la circa 10 milioane de euro din care 30% se vor obţine din bilete, 35% din subvenţii publice, iar restul este acoperit de către sponsori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.