În campanie pentru salarii decente, medicii se pregătesc de grevă generală

Foarte mulți medici români sunt deciși să intre în grevă generală. Oamenii în halate albe sunt nemulțumiți de condițiile precare în care sunt constrânși să lucreze și de salariile mici. Un prim strigăt de disperare împotriva unui sistem medical neperformat, prăduit și de puținii bani care sunt adunați de la contribuabili, ar putea fi auzit pe data de 1 septembrie. Atunci, medicii ar putea declanșa greva de avertisment. Ar putea merge până la greva generală. Pe rețeaua de socializare Facebook, câțiva medici au creat un grup de discuții. Așa cum îi spune și titlul, este menit să cheme la această formă avansată de protest: ”Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”.

Cotidianul.ro a lansat, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, o dezbatere publică despre statutul cuvenit medicilor şi despre modul în care statul trebuie să reglementeze sistemul de sănătate publică din România. Dezbaterea era lansată în urma unei decizii controversate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dată în 3 decembrie 2014. Magistrații stabileau atunci faptul că orice medic angajat într-un spital de stat din România este funcţionar public şi, în consecinţă, este subiect activ al infracţiunii de luare de mită. Decizia ÎCCJ nu făcea referire şi la medicii din spaţiul privat sau la cei care lucrează atât în domeniul public, cât şi în cel privat.

Medici de renume lansau de pe atunci un semnal de alarmă.

Nici o autoritate a statului nu a achiesat la acele prime semnale. În mod, firesc, acum urmează formele avansate de protest, prin care medicii vor să obțină de la guvernanți un sistem medical sănătos. Nu doar pentru profesioniștii din sistem. Beneficiarii reali vor fi pacienții.

Acesta este conținutul protestului scris publicat pe Facebook la profilul dr. Letiția Coriu, medic anestezie-terapie intensivă la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București:

DRAGI COLEGI
Am inceput ca o reactie la nesimtirea celor care ne guverneaza si care nu considera ca ne meritam locul in aceasta societate.
Suntem profesia cea mai umilita prin salariile cele mai mici din Uniunea Europeana, prin permanenta batjocorire a profesionalismului nostru, prin ofensele aduse asupra moralitatii noastre. Suntem ponegriti zi de zi!

Suntem inca un grup mic, dar il putem creste fiecare. Vorbiti cu colegii vostri care poate nu au incredere in retele de socializare. Popularizati sentimentele si intentiile voastre tuturor colegilor care sunt apasati de cantitatea imensa de munca datorata lipsurilor de medici, asistente, infirmiere, de aparatura performanta, de service al acestei aparaturi, de materiale sanitare elementare. Suntem convinsi ca in provincie se lucreaza in conditii foarte grele si de asemenea, pacientii, oameni simpli nu pot beneficia de tratamente corespunzatoare.

Suntem pana acum SINGURA reactie a medicilor la umilirea celor care ne-au incadrat cu statut de functionar public. Nicaieri in lume doctorul nu are statut de functionar public.

Nimeni din liderii nostri de opinie, marile nume din medicina, nu a suflat un cuvant sa ne ajute. Pesemne ca le lipseste curajul sau deja lehamitea a pus stapanire pe toti.
Noi suntem inca tineri, avem o viata de dus inca in Romania, avem copii studenti la medicina, avem parinti pensionari sau rude bolnave care nu pot ajunge dupa o viata de munca sa se trateze in Viena, Turcia sau in Spitale Private care sunt doar in stadiul de germene.

Trebuie sa ni se auda si noua vuietul, ca un urlet al nedreptatii!!!

Pentru inceput sfatul nostru este sa incercam sa lucram exact dupa orarul nostru actual de functionar public 8-14, si o singura garda obligatorie daca se poate. Nu mai faceti consultatii in plus. Sau operatii. Sau anestezii. Respectati orarul legal si nu mai faceti activitati paralele.Convingeti-va colegii. Astfel se va vedea cu adevarat cat munceste in plus un medic, cu adevarat si cate falii are sistemul!

Va rog dati si like si SHARE, sa vedem cati suntem. Trebuie sa devenim VIRALI!

https://www.facebook.com/groups/1667018620201805

Textul este preluat pe conturile personale de foarte mulți medici, dar și de utilizatori din afara profesiei medicale.

Redăm, mai jos, câteva dintre opiniile medicilor exprimate pe pagina Grupului amintit:

Dr.Elena Copaciu,medic anestezie-terapie intensivă la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București:
Ce as vrea eu sa se inteleaga foarte clar, este ca acest grup nu are ca scop doar veniturile medicilor sau programul de lucru; este vorba de un demers catre un altfel de act medical- coerent, competent, empatic cu suferinta bolnavului, in ton cu vremurile, adica la nivelul unor tari care aloca procentaje asemanatoare din PIB pt sanatate! Vreau sa pot sa imi vad pacientii in liniste si pe indelete, sa le dedic experienta capatata in zeci de ani de studii si sacrificii. Dar asta nu se poate intampla cand statul te umileste, alti bugetari-magistratii, te umilesc, presa te umileste, politicienii te umilesc, pacientii te umilesc- plicurile sunt o forma de umilire; obisnuiesc sa le spun:”nu sunt chelner sau coafeza, sunt cadru universitar medic sef clinica!”. Si si politicienii si magistratii si jurnalistii deveniti pacienti te umilesc cu plicuri albe pt ca…”stim noi cum e”!!! Intreb celelalte categorii profesionale: Voi ati putea lucra in tihna la un proiect in aceste conditii? Iar proiectul la care lucram noi in fiecare zi este salvarea vietii omenesti! La modul cel mai concret! Nu vrem privilegii, ci tratament egal intre bugetarii tarii!

Dr. Costina Enescu, medic radiolog, Hôpital de Hautepierre-Strasbourg, Franța:

Chiar daca sunt in Franta, sustin initiativa! Nu zic nu, Unei posibile intoarceri , nicaieri nu este ca acasa, va asigur! Dar, nu ma pot intoarce acolo unde ma simt ca un cersetor, neputand sa ma ajut pe mine, nu mi pot ajuta pacientii! Va salut cu respect!

Dr. Marius Coros, medic chirurg, Spitalul Clinic Județean Mureș:

Greva nu va rezolva absolut nimic ! Nu de mult am discutat cu un medic omolog chirurg din Slovacia care imi povestea ca ei au rezolvat problema prin demisia in grup. Grevele nu i-au ajutat la nimic. Acum are 5000 euro salariu dar cel mai important este ca au cu ce lucra: instrumente moderne, materiale sanitare si aparatura. Şi…şi…şi in plus sunt respectati ! Au demonstrat ca sunt o piesa foarte importanta in angrenajul statului, ca sunt o forta. Oare cati din medicii romani sunt ,,gata de demisia generala ?”

Morariu Ramona-Elena: EU sunt!

Bogdan Pop: Suntem doi, numai ca cei din spitale reprezinta partea importanta a sistemului

Adrian Stanescu: Trei!

Mihaela Lungu: Demisia in bloc!

Gabriela Ruxandra Paraschiv: Cand ceri respect atunci sa vezi cum te respecta altii…doctorii sunt cei ce duc tot sistemul in spate….macar atata lucru ….respect…

Mihaela Lungu: Patru!

Morariu Ramona-Elena: Cand ti se cuvine ceva, nu ceri, pretinzi! Demnitatea nu poate fi cersita! Pretindem sa traim demn! Pentru ca ni se cuvine!

Luiza Petrariu: Ei bine, eu sunt gata si pentru asta! Vreti?! O facem, desi stiu ca o greva generala se 3-4 zile, cu un numar variabil de morti, ca asta e inerent, ar fi la fel de impact, zic eu…

Adrian Stanescu: Daca nici asta nu e de impact atunci nu stiu ce e!

Mihaela Cocîrlă Botezat: Și eu sunt gata.

Adrian Stanescu: Cred ca ne trebuie in formatul Ice Bucket Chanllenge. Isi da unu demisia, face poza (pune si aici), si mai nominalizeaza cativa!

Morariu Ramona-Elena: Partea importanta a sistemului e reprezentata de fiecare din noi. Suntem multi! Suntem multi, cei buni! Trebuie sa facem echipa, macar o data in viata noastra! Macar o data in cariera noastra! Acum!!! Daca nu acum, atunci cand?

Alexandru Traila: „Nu suntem un popor de lasi” ? O sa vedem destul de curand .Eu am renuntat de ceva timp la sperante de genul asta.Va astept pe toti in Irlanda .

Dr.Mihai Negrea, specializat în management medical, Târgu Mureș:

Eu va multumesc ca m-ati acceptat. Desi nu lucrez ca si medic, am absolvit medicina si lucrez in management, sunt specialist in managementul serviciilor de sanatate si am lucrat in consultanta iar momentan vreau sa fac cercetare serios in domeniul managementului sanitar.(din aceasta toamna incep un doctorat in domeniu).

Ca idee sustin ideea de mariri de salarii pentru medici, dar ca aplicabilitate practica daca se cere doar o marire va fi o carpeala inutila si mai ales neaplicabila.

Prima problema e legea sanatatii care asa cum exista ea in forma actuala, legea 95/2006 cu cele peste 1300 de amendamente.

Daca se cere modificarea grilei de salarizare va fi autofault pentru medici, pentru ca finantarea in proportie de peste 89% vine de la CNAS. Practic salariul cel marit va avea impact direct asupra rentabilitatii spitalului prin ducere in faliment aproape automat, pentru ca principala sursa de venit e CNAS-ul. SI aici se vede impactul cu marirea a doar 100 lei- care a atras automat in multe spitale reducerea sporurilor sau taierea bonurilor de masa.

Daca se cere modificarea tarifelor la CNAS, si implicit marirea lor la un loc cu marirea salariilor , ar exista buget pentru sporuri, salarii, marire tarife pentru garzi, se va adanci diferenta de exemplu intre spitalele cu tarife mari categoria 1-2 si cele de categorii mai mici pe de o parte, in plus din cauza necorealarii cheltuielilor din sectiile clinice cu metoda de finantare(DRG) practic spitalele cu sectii preponderent medicale vor fi avantajate fata de cele preponderent chirurgicale. Dar marirea bugetului CNAS ar avea impact major asupra bugetului Romaniei(inclusiv discuții la nivel UE; FMI, LEgea Bugetului si altele) si ar insemna marirea alocarii bugetare de la 4,5-5% undeva la 6-7%. Ceea ce din punctul meu de vedere e un vis frumos. In plus spitalele private ar castiga enorm, putand contracta simultan cu CNAS cat si desfasura activitati private.

Deci singura solutie ar fi schimbarea legii sanatatii si liberalizarea pietei medicale, transformarea spitalelor in „firme” (SA, Regie autonoma, ONG). atunci si personalul angajat si-ar schimba statutul din functionar public, ar putea negocia salarii individual si facilitati individuale in functie de orice criterii decide managementul, spitalele ar putea presta pentru CNAS sau reteaua Regina Maria, sau oricine altcineva. Ar putea contracta credite pentru investitii si ar putea face asocieri dupa bunul plac, sau aplica la fonduri Europene.

Dar marele dezavantaj ar fi ca ar putea la fel de bine sa dea faliment si personalul angajat nu va mai fi salarizat prin legea sanatatii ci pe codul muncii, mai usor de concediat, alte baze de calcul etc. Iar de facto ar insemna o privatizare a medicinei in Romania si acces nelimitat la resurse pentru spitalele private ca orice spital de stat.

Optiune intermediară eliminarea caracterului social al asigurarii de sanatate , reducerea numarului de servicii, reducerea beneficiarilor dar asta nu va fi o opțiune care va fi adoptată vreodată politic în România.

Opțiunile care sunt prezentate acum în discursul public cu practica privată în spitalele publice, dupa decizia ICCJ sunt mai mult decat false, sunt chiar rău intenționate. Meseria de medic fiind asociată funcționarilor publici este limitată. Eu cred că această decizie are inclusiv impact asupra practicii în cabinete private și spitale private dar rămâne de vazut. În orice caz cât timp nu se schimba statutul spitalelor și implicit al medicilor nu va exista practică privată în spitalele publice.

E ca și cum polițiștii s-ar face avocați în timpul liber sau inspectorii anaf în consultanți fiscali, la locul de muncă. E interzis prin lege și punct. Mai există niște proiecte cu mutarea pesonalului medical de la spitale la Ministerul sănătăți si practic devenind angajați ai DSP=ului, dar atunci Spitalul își pierde sensul ca unitate administrativă pentru ca medicul de facto ar răspunde în fața ministerului nu a managerului. Și CNAS-ul la pachet… Ar deveni toată țara un fel de spital unic, cu diferite locații. Ceva incredibil de prost gândit și de-andoaselea….

Oricum primul pas inainte de orice ar fi gasirea unor profesionisti din mediul academic/privat/medical care sa structureze o strategie de abordat.

Dr. Bogdan Oprișescu, medic radiolog și imagistică medicală, Spitalul Clinic Universitar de Urgență Elias, București:

O zi! Atit, o zi de greva in care sa se asigure numai, dar numai urgentele! Dupa care mai stam de vorba…

Dr. Tudor Cristian Roșca, Galați:

Nici o solutie nu va rezulta din negocieri cu actuala clasa politica (vezi istoricul promisiunilor neindeplinite in ultimii 25 de ani). Cred ca singura maniera de a reactiona este demisia scrisa a medicilor, ca in Cehia, nu greva cu voie de la politie.

Dr.Dan Oprea, Iași:

Aveam 30 de ani in 1989 si o multime de sperante! Acum nu mai cred si nu mai astept absolut nimic de la nenorocitii astia!!!! Am trait si traim intr-o mocirla imputita! Mi-a placut si imi place in continuare sa stau la patul bolnavului, dar nu am avut niciodata in cariera mea sentimentul demnitatii profesionale. A fost multumirea de a vedea roadele nenumaratelor ore de sala de operatie si, cam atat! Probabil vor mai trece 25 de ani si nimic pozitiv nu se va intampla. Daca mai exista in tara asta vreun cetatean care mai crede ca exista vreun politician preocupat de sistemul sanitar autohton, se inseala amarnic! Sunt pentru demisia in masa a salariatilor din sanatate, pentru greva generala, pentru orice reactie radicala de impunere agresiva si dureroasa a conditiilor noastre! Fara negocieri sau avertismente!

Dr. Mădălina Vesa, medic de familie, Alba Iulia:

Pe mine ma deranjeaza un singur lucru. De ce s-a luat aceasta initiativa doar acum, cand s-au interzis prin lege plicurile? Eu sunt in greva la nivel mintal de mult timp, am facut si la inceputul carierei mele greva. Ma simt umilita decand am intrat in sistem, asa cum sunt umiliti toti colegii. Intrebarea mea este : de ce acum cand s-au legat de plicuri? Poate ca pt multi le-au convenit situatia?

Dr. Armand Frăsineanu, Spitalul Clinic Colentina, București:

Nu cred ca actualul guvern va creste salariile, incat sa avem un nivel decent. Cred ca acest statut de fuctionar public puscariabil face parte din strategia de privatizare a serviciilor de sanatate, introducerea asigurarilor private, iar medicii vor fi fortati sa opteze pt. privat sau putinele spitale de stat. Actual, nume mari din medicina migreaza spre activitate exclusiv in sistemul privat. In consecinta, pacientii vor migra si ei , in cautarea numelor celebre din medicina, ceea ce va duce la cresterea sumelor decontate catre privat.Cred ca in scurt timp vom vedea spitale „salvate ” prin preluarea lor de catre un operator cu nume sonor, iar personalul se va trezi in situatia de a accepta salariul impus sau de a pleca (in strainatate, in constructii, la iarba verde, etc.).

Dr. Mihai Sorin Dorobanțu, Spitalul Albert Einstein, São Paulo, Brazilia:

Când ajungi în diasporă și vezi cum trăiesc alții din medicină sigur că regreți foarte mult că aceia cu care ai studiat nu se bucură de aceleași privilegii. Cum să ”nu ne placă” colegii de acasă, ar fi o mare dobitocie și parvenitism de ultimă speță.
Aș chema toți medicii cin România să lucreze în Brazilia, ăștia cheamă niște impostori cu 3 ani de ”facultate” din Cuba pentru a lucra în zonele ”defavorizate” și îi plătesc cu 5000 de dolari pe lună, din care 4000 se duc ca să finanțeze bolșevismul în Cuba. Românii ar face furori aici, cu stilul lor de a practica medicina.

Dr. Dan Dumitrescu, medic, Spitalul Clinic Universitar de Urgență București:

Parlamentar obosit dupa dezbateri versus chirurg celebru dupa 23 de ore in operatie

Dumitrescu Dan's photo.
Dumitrescu Dan's photo.

Dan Dumitrescu: Poza facuta in urma cu 28 ani, transplat de cord-pacientul traieste si astazi…

Dana Pesu: Chirurgul a murit….

Elena Copaciu: Parlamentarul e, din pacate, contemporan! In transa! Pare coplesit de grija electoratului!

Andreea Mester: Pozele astea spun totul!!!

Cristocea Carmen: asta e buna de facut un bannere din acelea uriase , ca la alegeri, si puse pe toate cladirile -Inter, parlament, guvern…peste tot!

Crenguta Capra Dumitrescu: SUNTETI RAI omul si-a sifonat sacoul si va trebui sa-si cumpere altul! De unde bani???!!!!!!

Andreea Tudose: Oare cu ce a gresit chirurgul?

Vlad Gorgan: Chirurgul polonez Zbigniew Religa.

Vă reamintim etapele dezbaterii pe care a lansat-o cotidianul.ro:

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.