În curând la Cluj, Festivalul Internaţional de Film Transilvania

Umbre – drame întunecate, parodii SF şi filme-şoc la TIFF 2015

Răzbunări, drame psihologice, parodii SF şi abordări neaşteptate ale horror-ului, thriller-ului, western-ului sau filmului poliţist se regăsesc şi anul acesta în cele mai „întunecate” secţiuni la TIFF: Umbre / Shadows şi Fără limită / No Limit. Pentru prima dată, poveştile din Umbre-Scurtmetraj / Shadows Shorts nu vor mai rula înaintea filmelor din competiţie, ci în calupuri separate. Spectatorii se vor delecta cu 12 titluri atent selectate sub umbrela „Everyone dies. Fast”.

Filmele din Shadows Shorts sunt „cerebrale, profunde, întunecate ca poveste, însă nu vor lipsi şi unele care vor amuza, cum ar fi Pădurea neagră / El bosque negro şi Copilul vădit / The Obvious Child”, după cum declară selecţionerul Mihai Mitrică. De la scurtmetrajul excelent al renumitului scenarist şi regizor mexican Guillermo Arriaga, Accidentul / Broken Night, până la filmul mut norvegian Secerătoarea / Autumn Harvest, o odisee în alb-negru a halucinaţiilor unui marinar din nordul îndepărtat, la supranaturalul şi foarte originalul Stomacul / The Stomach, despre cum se comunică cu lumea de dincolo – filmele din Shadows Shorts sunt mereu surprinzătoare.

Dyke Hard

Juriul Shadows Shorts este format din Jose Miguel Beltran Sanchez, directorul Festivalului de Film Horror de la San Sebastian, Stig Frode Henriksen, actor în horror-ul norvegian Dead Snow, şi artistul maghiar Gyula Havancsák. Agenţia GAV semneazăcampania de imagine a secţiunii.

În Umbre-Lungmetraj, printre filmele selecţionate de directorul artistic Mihai Chirilov se află Haemoo (regia Shim Sung-bo), un thriller despre un subiect delicat – traficul de oameni. Cu premiera la Toronto şi cu Bong Joon-ho (Snowpiercer) ca producător şi co-scenarist, filmul „transformă o tragedie reală într-un comentariu asupra inegalităţii sociale şi a costului supravieţuirii”, conform „Variety”.

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

Din Japonia vine, în premieră internaţională, o dramă cu accente horror, Canalul răzbunării / The Revenge Channel (regia Hisatake Kikkawa), în care o reuniune de clasă conduce la violenţe extreme, atunci când trei prietene decid să îi pedepsească pe cei care le-au agresat în timpul şcolii.

Un western modern plasat în provincia Kerry scoate cinema-ul irlandez în afara zonei sale de confort. În Întuneric la marginea oraşului / Darkness on the Edge of Town, debutantul Patrick Ryan propune o poveste cu multe turnuri neaşteptate inclusiv pentru protagonişti, atunci când o adolescentă promite să răzbune moartea surorii sale mai mari. O poveste infuzată de crimă este şi cea a romancierului Eric Cherrière, care păşeşte pentru prima dată în spatele camerei pentru Cruzime / Cruel, o fascinantă dramă noir ce sondează motivaţiile unui criminal în serie. De la Berlinală vine Sibylle (regia Michael Krummenacher), un thriller psihologic în care viaţa unei arhitecte este transformată tumultuos şi imprevizibil atunci când devine martora unui accident, în timpul unei vacanţe. Tot din Germania, cu imaginile sale alb-negru percutante, horror-ul romantic În căutarea iubirii adevărate / True Love Ways (regia Mathieu Seiler) face tranziţia de la un portret intim al unui cuplu în impas la o macabră cursă de-a şoarecele şi pisica.

Chambermaid Lynn

Lista filmelor „întunecate” sau ”neconvenţionale” de la TIFF e întregită de ultimele confirmări din secţiunea Fără limită / No Limit. Navajazo (regia Ricardo Silva), premiat cu Leopardul de Aur la Locarno 2014, este un melanj de documentar şi ficţiune distopică, în care personajele supravieţuiesc într-un mediu ostil, la graniţa dintre SUA şi Mexic, Dyke Hard – o parodie muzicală SF complet ireverenţioasă despre o trupă rock de lesbiene, prezentată şi în TIFF Campus, iar German Angst, un omnibus şocant în trei părţi, cu poveşti despre dragoste, sex şi moarte într-un Berlin mistic. Camerista Lynn / The Chambermaid Lynn este o fabulă modernă despre fetişism în care protagonistele sunt un duo insolit: o menajeră obsesiv-compulsivă şi o lucrătoare sexuală dominatoare şi androgină.

Cruel

În Supernova va rula câştigătorul celui mai recent Leu de Aur de la Veneţia, noul film al maestrului nedisputat al umorului absurd, Roy Andersson – Un porumbel cugetând pe o ramură / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence. În aceeaşi secţiune vin cele mai recente filme de Christian Petzold şi Alexei Gherman Jr. Distribuit în România de Macondo, Phoenix, laureat cu premiul FIPRESCI la San Sebastián, cu un scenariu scris împreună cu Harun Farocki. Este povestea unei cântăreţe evreice care a supravieţuit Holocaustului, dar a rămas desfigurată. Drama lui Gherman, Sub nori electrici / Under Electric Clouds, aruncă o privire la Rusia anului 2017, la o sută de ani după revoluţia care a dus ulterior la constituirea Uniunii Sovietice.

Zilele Diversităţii, documentare HBO şi expoziţii la TIFF

Darkness on the Edge of Town

Expoziţii, concerte, dezbateri cu invitaţi speciali şi filme tematice vor întregi programul TIFF anul acesta, între 29 mai şi 7 iunie, în secţiuni ca Ziua HBO, Eco TIFF, Ziua Maghiară şi un program nou, dedicat momentului de cotitură 1989, După 25 de ani. Anul acesta, Zilele Diversităţii vor fi extinse între 30 mai şi 4 iunie şi vor cuprinde proiecţii, concerte şi filme care promovează diversitatea.

Ziua HBO, dedicată unui partener de lungă durată al TIFF-ului, vine pe 4 iunie cu documentare originale precum multi premiatul Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau), Chuck Norris vs. Communism, povestea casetelor piratate în comunism şi dublate de către Irina-Margareta Nistor, proiectat la Sundance, Reţeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea) şi Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Maratonul Olive Kitteridge, un proiect de suflet, în patru părţi, al actriţei Frances McDormand, va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00.

The Revenge Channel

11 documentare noi, puternice vor rula în secţiunea Ce se întâmplă, documentarule? / What’sUp, Doc?. La doi ani după aclamatul The Act of Killing, regizorul Joshua Oppenheimer aduce continuarea sa, Cum arată tăcerea / The Look of Silence, în care îşi îndreaptă atenţia dinspre criminalii către victimele masacrului din Indonezia, în anii ‘60.

Un invitat aparte va fi controversatul consultant financiar american Martin Armstrong, protagonistul din Vizionarul / The Forecaster (r. Marcus Vetter). Remake, Remix, Rip-Off (regia Cem Kaya) spune povestea surprinzătoare a cinema-ului turcesc din anii ‘60-‘70, când cererea de filme era atât de mare încât industria locală realiza propriile versiuni de Dracula, Tarzan, Rambo sau Star Trek; De la Caligari la Hitler / From Caligarito Hitler (regia Rüdiger Suchsland) face o călătorie antrenantă în cea mai de succes perioadă a cinema-ului german.

True Love Ways

Documentare pe teme ecologice vor fi proiectate în Eco TIFF, pe 5 iunie, de Ziua Internaţională a Mediului. Virunga, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar anul acesta, vorbeşte despre multitudinea de forţe care vor să acapareze minunăţiile din Congo. În Biciclete contra maşini / Bikes Vs. Cars, activiştii luptă pentru oraşe mai bune şi mai curate. Pe 5 iunie, 21.45, la Depozitul de Filme, proiecţia specială va fi dedicată comunităţii de biciclişti din Cluj.

Ziua Maghiară (3 iunie) aduce invitaţi renumiţi şi şase filme în premieră. Regizorul György Pálfirevine vine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall, premiat la Karlovy Vary. Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriţi ai lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Mirage, în care joacă şi Dragoş Bucur şi Răzvan Vasilescu. În Valurile iubirii / Szerelempatak, proiectat în numeroase festivaluri, sătenii de etnie maghiară dintr-un sat transilvănean povestesc despre viaţă şi iubire. În Ziua Maghiară, pe 3 iunie, la Casa TIFF, de la 22.45, Zempöl Offchestra va susţine un show irezistibil, pornind de la un energic stil de balkan-teatro-disco. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunio, Hungarian National Film Fund, Institutul Balassi din Bucureşti.

Aliyah DaDa

Zilele Diversităţii (30 mai – 4 iunie) sunt organizate în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi propun un program extins anul acesta, aducând în prim-plan filme şi evenimente dedicate minorităţilor etnice. Din program fac parte filme ca O viaţă mai bună / The Way Out – lupta pentru supravieţuire a unui cuplu de romi, Koza – o poveste despre un fost boxer olimpic care revine în ring, Aliyah Da Da – o istorie a evreilor din România, în cheie dadaistă, precum şi o serie de materiale realizate de TVR Cluj la 70 de ani de la deschiderea porţilor lagărelor Auschwitz şi Birkenau. Pe 2 iunie, în studioul TVR Cluj din Piaţa Unirii, va avea loc proiecţia acestor reportaje şi dezbaterea „Memoria Holocaustului din Transilvania”, cu ocazia împlinirii a 25 ani de emisie a staţiei. Totodată, pe 30 şi 31 mai, la Castelul Banffy de la Bonţida, în programul Weekend la Castel, copiii vor avea parte de activităţi şi ateliere meşteşugăreşti ce pun accentul pe păstrarea tradiţiilor.

Free Fall

O noutate în acest an va fi După 25 de ani, o secţiune cu cinci filme despre efectele momentului de cotitură 1989 în vieţile oamenilor din fostul bloc sovietic, printre care Îngerii Revoluţiei (regia Alexei Fedorchenko, prezentat în premieră la Festivalul Filmului de la Roma), Dansatorii din Dessau / Dessau Dancers (regia Jan Martin Scharf), despre breakdance-ul din Germania de Est sau Eroii pionieri /Pioneer Heroes (regia: Natalia Kudriaşova), prezentat la Berlin, despre visele pionierilor ruşi şi ciocnirea lor cu realitatea post-sovietică. Totodată, la Cercul Militar, sub titlul Memoria suferinţei, vor fi prezentate fotografii şi mărturii impresionante ale deţinuţilor politici. Secţiunea este prezentată în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCMER).

Pioneer Heroes

TIFF găzduieşte alte patru expoziţii anul acesta, pe lângă Memoria suferinţei. La Muzeul de Artă Cluj-Napoca vor putea fi admirate fotografiile artistului Silviu Gheţie realizate pe platouri de filmare ale unor producţii româneşti cunoscute, între 2004 şi 2014. În holul cinematografului Victoria, în cadrul Retrospectivei Mircea Daneliuc, vor fi expuse afişe ale filmelor sale, fotografiii de la filmări şi documente inedite. Artistului Gyula Havancsákîi este dedicată o expoziţie de design grafic, la Club Cypher, iar cele mai bune fotografii din ultimul an ale Mediafax vor putea fi văzute la TIFF Lounge.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.