În faţa Guvernului vor fi fântâni arteziene cu capete de leu

Lucrările de consolidare, restaurare şi modernizare a Palatului Victoria, începute în etape în urmă cu doi ani, impun cheltuieli de peste 175 milioane lei, în faţa sediului Guvernului urmând să fie amplasate şi două fântâni arteziene, alimentate din instalaţii construite sub forma unor capete de leu.

Fântânile de pe faţada principală a Palatului Victoria vor fi alcătuite din două bazine, alimentate fiecare de la câte trei guri de leu, şi vor avea rolul de a susţine „volumetria basoreliefurilor”, au comunicat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care derulează proiectul.

Conform acestora, până în prezent au fost efectuate toate lucrările de consolidare a sediului Guvernului, reprezentând prima etapă a întregului proiect, la acest moment fiind în curs de executare lucrările de refacere a hidroizolaţiei la terasă şi a placajelor. Termenul de finalizare a lucrărilor din această etapă este sfârşitul lunii decembrie 2011.

Pentru etapa a doua a proiectului, de intervenţii la zonele neafectate de consolidarea palatului, a fost avizat studiul de fezabilitate privind modernizarea, amenajarea şi restaurarea clădirii şi este în curs promovarea unei hotărâri de guvern privind indicatorii tehnico-economici. După aprobarea indicatorilor va începe contractarea celorlalte faze de proiectare, respectiv proiectul tehnic şi detaliile de execuţie.

„În funcţie de posibilităţile de finanţare, estimăm că elaborarea proiectului va fi realizată până la sfârşitul semestrului I al anului 2012, urmând ca tot în anul 2012 să fie derulată licitaţia pentru execuţia lucrărilor”, transmite RA-APPS.

Suma cheltuită până în prezent pentru consolidare şi lucrările de amenajare aferente se ridică la 38,3 milioane lei, urmând ca pentru finalizarea acestor lucrări să mai fie cheltuite alte 17,3 milioane lei.

Anul trecut, reprezentanţii RA-APPS declarau agenţiei MEDIAFAX că au încheiat cu firma Aedificia Carpaţi contractul de consolidare a Palatului Victoria prin licitaţie publică restrânsă, valoarea totală a contractului fiind anunţată atunci la 37,7 milioane lei exclusiv TVA, pentru o perioadă de doi ani.

În ceea ce priveşte lucrările prevăzute în etapa a doua, costurile sunt estimate în prezent că vor depăşi 120 milioane lei.

Sediul Guvernului, o clădire încadrată în Clasa I de risc seismic, a intrat în 2009 într-un proces de consolidare, modernizare şi extindere prevăzut să fie derulat pe o perioadă de aproximativ trei ani.

Lucrările sunt finanţate de la bugetul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.