În Guvernul Ponta, un secretar de stat este plătit cu 16.000 lei pe lună

Ce nu spune primul ministru este că salarii foarte mari au persoanele numite pe criterii politice, precum secretarii de stat, care încasează până la 16.000 lei pe lună. În schimb, Victor Ponta preferă să arate cu degetul doar către funcţionarii publici.

Premierul Victor Ponta se arăta revoltat zilele trecute că are angajţi în subordine care câştigă mult mai mult decât el şi spune că situaţia este „o anomalie”. În discursul public, şeful Executivului sugerează că ar fi vorba de funcţionari publici angajaţi la Secretariatul General al Guvernului. În realitate însă, cu sume de trei ori mai mari decât primul ministru sunt plătite persoane numite pe criterii politice. De exemplu, un secretar de stat are salariul net de 15.800 lei pe lună. Surpriza este cu atât mai mare cu cât, teoretic, secretarii de stat au acelaşi salariu de încadrare, în jur de 4.600 de lei, indiferent de instituţie. Salariul primului ministru este de 6.148 lei net. În schimb, unul dintre consilierii lui Ponta încasează suma de 7.700 pe lună. Ceilalţi nouă consilieri câştigă între 2.500 şi 3.000 de lei. Sumele prezentate sunt cuprinse într-un document emis de SGG, cu privire la „situaţia privind salariile nete aferente lunii mai 2013”. În document sunt trecute funcţiile şi salariile nete aferente lunii mai 2013.

Ce salariu are purtătorul de cuvânt al Guvernului?

Secretarul General al Guvernului, Ion Morar, este plătit cu 5.361 lei, în timp ce Andreea Lambru, protejata lui Radu Stroe, primeşte un salariu net de 4.693 lei, ca secretar general adjunct al Guvernului. Din acelaşi document aflăm şi că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, are un salariu de 4.693 lei, fiind încadrat pe o funcţie de secretar de stat.

În ceea ce îi priveşte pe funcţionarii angajaţi la SGG, diferenţe mari de salarizare apar doar în cadrul serviciului juridic. Aici atrage atenţia un post de consilier juridic principal, remunerat cu suma de 9.954 lei pe luna mai. O altă persoană, aparent încadrată pe aceeaşi funcţie, are salariul de 1.889 lei.

La departamentul care se ocupă de proiecte şi programe cu finanţare externă, de exemplu, salariile sunt între 2.500 şi 4.500 lei. În schimb, postul de director I în cadrul Direcţiei juridice şi administrative, este remunerat cu un salariu comparativ cu cel de prim ministru.

Mesajul transmis de premierul Ponta, cu privire la noua lege a salarizării, mai atrage atenţia şi în alt mod. Discursul liderului PSD este identic cu cel al fostului premier, Emil Boc, şi pleacă de la acelaşi reper: în administraţia publică, şeful statului trebuie să aibă cel mai mare salari, iar următorul în grilă să fie primul minstru.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.