În interiorul grupului de lucru secret ce a adus în Grecia plângeri de ”înaltă trădare”

Discuții prin intermediul mailurilor criptate, un cerc extrem de restrâns de persoane și întâlniri cât mai departe de clădirile guvernamentale din Atena. Toate acestea i-au aduse fostului ministru grec de Finanțe plângeri de ”înaltă trădare”. Unul dintre personajele implicate în așa-zisul plan secret de ieșire a Greciei din zona euro arată însă că nu a fost vorba despre nimic ilegal, ci doar despre o încercare de a proteja Grecia în cazul în care ar fi fost aruncată în afara zonei euro.

Curtea Supremă de Justiție de la Atena a cerut ridicarea imunității parlamentare a fostului minitru de Finanțe Yanis Varoufakis, după ce împotriva acestuia au fost depuse două plângeri de ”înaltă trădare”. Motivul – a dezvăluit un plan secret de ieșire a Greciei din zona euro prin crearea unui sistem paralel de plăți. Același plan al lui Varoufakis este susceptibil să-i aducă fostului ministru acuzații de înaltă trădare pentru activități îndreptate împotriva interesului național al Greciei, care de multe ori este sinonim pentru detractorii fostului oficial cu interesul băncilor.

Grupul de lucru secret a fost creat de fostul ministru Varoufakis la cererea premierului Alexis Tsipras, pentru a pregăti ieșirea Greciei din zona euro. ”Nu era nimic dubios în ceea ce făceam, cu excepția faptului că eram conștienți că totul putea fi interpretat greșit”, spune într-un interviu pentru politico.com economistul James Galbraith, care a făcut parte din grupul de lucru.

Publicația Kathimerini a scris la sfârșitul săptămânii trecute, încălcând principiile Chatham House ale unei discuții cu Varoufakis la care au participat jurnaliștii, că Varoufakis și fostul ministru al Energiei, Panagiotis Lafazanis (unul din liderii aripii radicale din Syriza) au discutat despre un plan ce presupunea preluarea de către guvern a rezervelor băncii centrale a Greciei și duplicarea conturilor populației pentru a pregăti întoarcerea la drahmă. Totul urma să fie făcut in secret, scria Kathimerini.

Iată însă ce spune coordonatorul grupului de lucru acuzat că ar fi pus la cale un asemenea plan. În primul rând, grupul nu era implicat în niciun plan de intrare în secret în baza de date a autorității fiscale din Grecia. ”Nu am avut nimic de-a face cu problema care a creat aceasta isterie despre intrarea în baza de date pentru a crea un sistem de plăți paralel”, spune Galbraith.

Mandatul grupului era de a răspunde la o serie de intrebari delicate, spune James Galbraith: ”Pe ce ar trebui să se concentreze guvernul dacă va fi forțat să iasă din euro? Spre exemplu, cât de mari sunt rezervele de combustibil? Care este situația cu alimentele? Cât mai ajung stocurile de medicamente? Sunt lucruri despre care dacă începi să întrebi public, atunci panichezi populația”, soune Galbraith.

Așadar, natura acestor discuții impunea discreție. ”Principalul lucru era că nimeni nu era criptic cu ceilalți din acest grup”, spune profesorul american. Grupul era compus din doar patru-cinci persoane. Până acum au fost identificați doar Galbraith și Varoufakis. Varoufakis a scris pe blogul său că Galbraith nu a fost remunerat pentru activitatea sa, care a fost prestată în virtutea prieteniei dintre cei doi și din respect pentru poporul grec.

Grupul era condus de Varoufakis, ”Nu m-am întâlnit cu Alexis (Tsipras) de la sfârșitul lui februarie. Lucram sub conducerea lui Yanis. Nu eram și nu încercam să fim implicați în discuțiile politice din Grecia. Era doar o pregătire în culise pentru cazul în care tara ar fi fost pusă într-o situație în care nu dorea să fie pusă”, a spus americanul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.