×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 20:38
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
În lipsă de scopuri

Lipsa scopurilor prefigurează anarhia. De prea mult bine, oamenii au atitudini bizare. De pildă, huliganilor englezi nu le lipsește nimic. Însă ei se duc pe stadioane pentru partidele de bătaie. Nu pentru spectacolul fotbalului, ci pentru propriul lor meci de forță. La altă scară, atentatul din Norvegia arată unde poate duce alienarea confortului, toleranței. Era țara unde poliția umbla neînarmată pe străzi pentru a dovedi, simbolic, siguranța unei societăți civilizate. Și Sparta a fost un oraș care niciodată nu a fost înconjurat de ziduri, iar locuitorii lui erau tare mândri de asta. Însă toți erau soldați profesioniști. Atentatele teroriste din ultimii zece ani – să zicem – dovedesc îndreptarea omenirii către direcții agresive, care au anulat scopurile de viață a generațiilor trecute. Se trăiește în imediat. Și în România îmbogățirea cu orice preț și repede a determinat malformări legislative. Nu peste multă vreme, va fi modificat codul civil, deși îl avem din anul 1864, iar codul de procedură civilă din anul 1865. Nici comuniștii nu au reușit să-l înlocuiască cu altceva, cu toate că ideologia o impunea. Și juriștii lui Napoleon Bonaparte au încercat în anul 1804 să schimbe „instituția obligației“ prezentă, din codul civil roman. Dar și-au dat seama că se prăbușește societatea sub ei. Codul civil roman nu putea fi înlocuit sau anulat. El consta din raporturile juridice de drept privat constituit pe lângă instituția obligației și reglementând dreptul privat, creanța, dreptul patrimonial, tot ceea ce ține de societate și proprietate. În dreptul roman, cu prelungire până în zilele noastre, patrimoniul în sens de moștenire nu se confundă cu elementele materiale. Nu însemna casă, teren și un cont de milioane de denari. În interiorul său prevalează dreptul subiectiv ca spiritualitate, iar funcția subiectivă ca virtualitate este gândită din perspectiva a două componente fundamentale: de libertate și de persoana care este sub de drept. Cum în epoca romană «personna» însemna «mască», și astăzi, o persoană juridică presupune mai multe măști, în funcție de raportul juridic în care se plasează.

Cum vor reuși să schimbe acest mecanism milenar juriștii de partid în România de azi, juriști a căror valoare internațională de profil este nulă, reprezintă un motiv de îngrijorare. Decidenții nu au scopuri; au dorințe pentru putere și influență. Totul se construiește pentru atomizarea statului și feudalizarea societății. Totul se distruge de prea mult bine în lipsă de scopuri.

Adrian MajuruPublicat Vineri, 16 iunie 2017
1128
 | 8
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
c.g.
0
Ce ... ceva moderabil este intre dreptul roman si ce se intampla in ROMANIA dupa 30.dec.1947, ! Ce ... ceva moderabil este intre dreptul roman si ce se intampla in tara asta dupa lovitura de stat din dec.'89, cu pretentie obraznica si tupeista ca fu revolutie ! Ce ... ceva moderabil inseamna circoteca asta dintre PSD si ALDE si Premierul lor, Sorin Grindeanu dupa vizita '' incogito '' a sotului doamnei Carmen in Lumea Noua si trancaneala de vorbe de pe peluza Casei Albe ! Ce ... ceva moderabil se intampla in Lumea asta cam prost facuta are o legatura cu dreptul roman ! In rest, pace si prietenie, sa fim sanatosi si la punga grosi !
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Czestochowa
0
O meditatie sumbra si trista ,si totusi nu putem pierde niciodata speranta ,pana cand exista valori in tara noastra va exista si un viitor .
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Stanica
+3
Un articol de mare profunzime, asa cum ne-a obisnuit in multe randuri domnul Adrian Majuru. Cati politicieni ai zilelor noastrea ar fi capabili sa surprinda nuantele si pericolelel descrise de domnul Majuru in articol? Toti se gandesc doar la burdihan, sex, lux si putere, in aceasta ordine.
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Codrut
+6
Nu mai avem o tara agricola, nici industriala. "Adevarata industrie" este in politica si in banci. Aici sunt cai mai directe spre castig decat munca adevarata. Sursele de imbogatire ale potentatilor zilei sunt in culisele ministerelor si in jaful din judetele baronilor. Babacii cheltuie mult banet sa faca odraslele cariera.Orice treapta in administratie costa, dar aduce si profit mare.
Publicat Vineri, 16 iunie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+13
în lipsă de scopuri, avem un ţel măreţ: să ducem România pe culmile toboganului şi să-i dăm brânci. Hai că nu mai e mult...
Publicat Vineri, 16 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Dezlănțuirea furtunii în America
Publicat acum 7 ore şi 32 minute
Propunere radicală a lui Pleşoianu
Publicat acum 6 ore şi 13 minute
Cum s-a dus o senatoare în Parlament
Publicat acum 7 ore şi 58 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 9 minute
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat acum o oră şi 22 minute