În loc să exporte, România importă energie

Lipsa investițiilor în capacități noi de producție de curent electric, mișcările vecinilor și tratamentul preferențial de care se bucură unii agenți economici din țară vor transforma România în următorii ani dintr‑un exportator net de energie într-un importator.

Ungurii își fac până în 2023 o centrală nuclear-electrică la Paks, în timp ce la noi odiseea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă durează la nesfârșit, iar proiectul Tarnița-Lăpuștești de ridicare a unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj a fost trecut pe linie moartă. Complexurile energetice din Oltenia și Hunedoara se afundă în probleme financiare și în orizontul 2024 unul dintre ele ar putea deveni istorie, în condițiile în care Transelectrica va termina investiția de închidere a inelului de 400 KV care va duce la mărirea schimburilor transfrontaliere. Astfel, România riscă să își reducă cu 1.000 de MW puterea instalată prin dispariția centralelor Mintia, Deva și Paroșeni, aflate în proprietatea Complexului Energetic Hunedoara, companie despre care sunt semnale că va fi ajutată doar până în 2024, exact când se finalizează inelul amintit. În schimb, ungurii vor avea cel puțin 1.000 de MW în plus, la centrala atomoelectrică de la Paks. În felul acesta, necesarul de electricitate disponibilizat va putea veni de afară, pentru că furnizorii de energie apelează, cum este logic, la cele mai avantajoase surse.

Compensări pentru termocentralele Mintia și Deva

CEH deține în acest moment 2,1% din piața de producție de energie din țară. Ministerul Energiei, proprietarul CEH, susține că analizează posibilitatea de acordare a ajutorului de tip SIEG (servicii de interes economic general), sprijin strict pentru termocentralele Mintia și Deva. „În prezent, este în curs de realizare, o analiză și o evaluare privind serviciile de interes economic general și de compensare ce pot fi avute în vedere și modul în care sunt îndeplinite condițiile pentru o astfel de măsură de compensare, cu respectarea legislației de mediu și a procedurilor în materie de ajutoare de stat. Discuțiile demarate de Ministerul Energiei cu COM, începând cu anul 2016, pentru atribuirea unui ajutor de stat către CEH sub forma unui SIEG, au în vedere acordarea unei compensații financiare pentru: producerea și livrarea de energie electrică în cadrul grupului nr. 3 Deva și a grupului nr. 4 Paroșeni în perioada 2017-2024, în vederea asigurării stabilității în funcționare a Sistemului Energetic Național, producerea și livrarea de energie termică pentru termoficarea localităților Deva și Petroșani în cadrul grupului nr. 3 Deva și a grupului nr. 4 Paroșeni pe o perioadă limitată, până când cele două localități își realizează surse proprii de termoficare“, afirmă reprezentanții Ministerului Energiei.

2024: intensificarea schimburilor transfrontaliere

Propunerea, avizată favorabil de Comisia Europeană, are ca termen anul 2024, an în care întreaga activitate minieră și energetică din județul Hunedoara va fi oprită, susține Cristian Iștoc, șeful sindicatului Solidaritatea Hunedoara. „În 2024 este preconizată finalizarea investiției Transelectrica de închidere a inelului de 400 KV, moment în care schimburile transfrontaliere se vor intensifica. România renunță astfel la o putere instalată de 1000 MWh, care va fi înlocuită cu energie produsă de o nouă capacitate nucleară din Ungaria, de 1000 MWh, la Paks“, se arată într-o scrisoare pe care Iștoc a trimis-o DNA și DIICOT, prin care a semnalat aplicarea preferențială a directivelor europene 2009/72/CE și 2005/98/CE, cu precădere în favoarea regenerabilelor, directive care prevăd posibilitatea acordării unor scheme de sprijin pentru producătorii de energie electrică pe bază de combustibil indigen.

Interese obscure

„Este de neacceptat ca statul român să renunțe atât de ușor la siguranța alimentării continue a rețelei, doar pentru că cei care au condus vremelnic un minister sau o autoritate de reglementare a pieței de energie nu au dorit să aplice prevederile directivelor europene în interes național. Nu putem accepta ca Termocentrala Mintia să rămână cu un singur grup pe gaz, total neperformant, și să importăm curent din afara țării. Dacă sunt anumite jocuri în acest sens, cred că DNA sau DIICOT trebuie să ne arate care sunt jucătorii, pentru a putea arbitra corect acest meci al intereselor transfrontaliere“, a declarat Iștoc pentru Gazeta de Dimineață.
Existența Complexului Energetic Hunedoara, dar și a Complexului Energetic Oltenia, este vitală pe piața de energie și acest lucru se observă cel mai bine în perioada iernii, atunci când ele asigură siguranța sistemului energetic, pentru că gerul creează mari probleme hidrocentralelor, centralelor eoliene și centralelor care funcționează cu gaz natural.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.