În Majadahonda, monumentul eroilor Ioan Moţa şi Vasile Marin va fi demolat

Consiliul local din localitatea spaniolă Majadahonda a decis marţi, prin votul reprezentanţilor comunişti, ca monumentul ridicat în 1970 în memoria celor doi români care au murit în Războiul civil din Spania, Ion Moţa şi Vasile Marin, să fie demolat pînă la sfîrşitul anului, în baza Legii Memoriei Istorice (Ley de la Memoria Historica).

Informaţia ne-a fost furnizată de Cezarina Condurache de la Fundaţia „Profesor George Manu”, care spune că în şedinţa Consiliului local, unde majoritari sînt consilierii Partidului popular, însă aceştia s-au abţinut de la vot, astfel încît forţele de stînga, PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol), care au doar 6 din cei 25 de consilieri, cărora li s-au alăturat consilierii din Somos Majadahonda (Suntem Majadahonda) şi Izquierda Unida (Stânga Unită), au reuşit să treacă acest proiect, prin care s-a decis demolarea monumentului. Întrucît monumentul este ridicat pe o proprietate privată, care aparţine unei Asociaţii Româno-Hispane, autorităţile caută acum modalitatea legală prin care îl vor putea demola, urmînd să fie construit în altă parte sau să se pună doar o placă de comemorare închinată păcii, pe care să fie inscripţionate numele celor doi români.

Cezarina Condurache ne spune care este istoria acestui monument: „Monumentul din Majadahonda a fost ridicat în 1970 în memoria lui Ionel Moţa şi Vasile Marin, comandanţi legionari, căzuţi în timpul războiului civil spaniol la 13 ianuarie 1937, luptând în apropierea Madridului împotriva trupelor comuniste. Cultul celor doi martiri eroi a fost instituit la 13 ianuarie 1941, data primei comemorări făcute la Majadahonda pe locul tranşeei în care au murit Moţa şi Marin. Din 1947 cultul ia amploare şi se instalează prima cruce de piatră în memoria celor doi. La iniţiativa legionarilor din exil şi sub supravegherea comandantului Horia Sima s-au strâns banii necesari achiziţionării terenului şi demarării construcţiei Monumentului, care a fost inaugurat şi sfinţit în data de 13 septembrie 1970. Anual în jurul datei de 13 ianuarie, români şi spanioli, aduc cinstire şi recunoştinţă jertfei date de români în timpul luptei împotriva comunismului din Spania. Terenul s-a aflat întotdeauna în proprietatea privată a unei Asociaţii Româno-Hispane, iar toţi banii folosiţi în achiziţionarea terenului şi ridicarea Monumentului au provenit exclusiv din donaţii private, statul spaniol franquist neavând nicio contribuţie în acest sens.

Decizia de demolare se înscrie în operaţiunile desfăşurate în baza celebrei Legi a Memoriei istorice (Ley de la Memoria Historica) din anul 2007, care a dus la demolarea tuturor monumentelor şi simbolurilor care aminteau de generalul Francisco Franco.

S-a încercat chiar demolarea crucii din Ansamblul monumental din Valle de los Caiodos, ridicată din ordinul generalului Franco, şi numai în urma unui proces s-a reuşit retragerea sentinţei de demolare, fiind doar şterse inscripţiile franqiste. Aici există şi un Mausoleu în care se odihnesc peste 35.000 de combatanţi din ambele tabere ale Războiului civil.

Astăzi este un obiectiv turistic important al Spaniei, însă aici sînt interzise manifestaţiile comemorative politice. Este greu de crezut că România va reuşi să împiedice demolarea Monumentului din Majadahonda ridicat în memoria lui Ion Moţa şi Vasile Marin, după modelul procesului legat de Crucea de la Valle de los Caidos, ştiindu-se prudenţa exagerată a diplomaţiei noastre atunci cînd trebuie să apere soarta unor eroi căzuţi în luptele din afara ţării.

Reamintim că recent, chiar Ambasada României din Slovacia s-a opus propunerii autorităţilor slovace de a da numele unui pod după erou-poet Ion Şiugariu, căzut în al doilea război mondial, luptînd împotriva armatei hitleriste, pe motiv că eroul nostru avea simpatii legionare! Cu atît mai puţin se vor implica acum, cînd este vorba despre Ion Moţa şi Vasile Marin, doi membri ai Mişcării legionare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.