În paşi de dans

Începând de astăzi, timp de zece zile Sibiul va fi gazda unor importante spectacole de dans. Evenimentele vor avea loc în perioada 27 mai – 5 iunie, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Sezonul de dans de la Sibiu conectează publicul român la unele dintre cele mai importante creaţii ale lumii printr-un program ce îşi propune să promoveze excelenţa şi inovaţia în dans. Prezenţa lucrărilor coregrafice în programul evenimentului reprezintă deja o tradiţie şi confirmă amploarea acestui festival al artelor spectacolului. Selecţia din acest an cuprinde o gamă largă de abordări coregrafice şi aduce pe scena din Sibiu zece spectacole din şase ţări.

Locked Up Laura

„Les Chambres des Jacques”, „Zip Zap Zoom” şi „Locked Up Laura” sunt propuse de „Les Ballets Jazz de Montreal”. Fondată în 1782, „Les Ballets Jazz de Montreal” şi-a creat un repertoriu recunoscut la nivel internaţional pentru înalta ţinută prin care îmbină estetica clasică şi tendinţe de pe scena dansului contemporan. În faţa tensiunilor şi incertitudinilor lumii, „Les Ballets Jazz de Montreal” rămâne fidelă unei estetici ce exersează o influenţă pozitivă asupra sufletului. Această calitate i-a adus calificativul de „feel good company”, sintagmă folosită deopotrivă de către publicul şi mass-media de pretutindeni. Compania canadiană a susţinut turnee în peste 70 de ţări, fiind aclamată atât de critici, cât şi de publicul larg. Producţia coregrafului Aszure Barton, „Les Chambres des Jacques” (Labirintul lui Jacques), este un spectacol exuberant, plin de culoare, ce prelucrează elemente din cotidian şi din trivialul existenţei. Spectacolul a fost clasat de jurnalista Roslyn Sulcas de la „The New York Times” ca unul dintre cele mai bune ale acestui sezon. „Zip Zap Zoom” poartă semnătura coregrafei Annabelle Lopez Ochoa, care integrează mişcarea de dans în lumea virtuală a jocurilor electronice. „Locked up Laura” este un scurt duet realizat de coreografa Annabelle Lopez Ochoa pentru dansatorii BJM Danse Montreal, Céline Cassone şi James Gregg.

Oyster al formaţiei Inbal Pinto

Un spectacol de dans uluitor şi colorat. O seară magică şi o fantezie pe scenă. Astfel sunt caracterizate de presa străină baletele „Oyster & Rushes Plus” ale companiei „Inbal Pinto & Avshalom Pollak Dance Company”, care combină trăsăturile ambientale de vis ale lui Fellini şi intelectul Pinei Bausch. Coregraful Inbal Pinto a creat în „Oyster” o lume fascinantă a circului cu acrobaţi hoinari şi creaturi de o frumuseţe stranie. Inspirat dintr-o fabulă despre prietenie, „Oyster” şterge graniţa dintre vis şi realitate prin efecte teatrale magice, costume fantastice şi un decor extravagant. Inbal Pinto este câştigătoarea premiului „BESSIE” al „New York Dance And Performance Academy”.

„ME” (Mobile/Evolution) poartă semnătura lui Claire Cunningham din Marea Britanie.

Claire Cunningham semnează baletul ME

Câştigătoarea premiului „Herald Angel” la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh în 2009, coregrafa şi dansatoarea Claire Cunningham îşi etalează tehnica şi forţa impresionantă într-un spectacol de dans ce a încântat publicul celor mai mari festivaluri din lume. „ME” este un one-woman show constituit din poveşti scurte, pline de umor, în care orice urmă de sentimentalism e ştearsă cu o doză de sarcasm scoţian. Ineditul acestui performance constă în faptul că artista îşi construieşte momentele artistice balansându-se, învârtindu-se şi oscilând pe cârje, reuşind să creeze un spectacol vizionar şi plin de voie bună.

Rushes Plus al trupei Inbal Pinto

Creaţia”Edge of words” a coregrafului japonez Yukio Suzuki şi a companiei sale este caracterizată printr-o tensiune stranie, ce transpune pe scenă expresia dansului realist.

Artistul nipon mixează limbajul corpului cu proiecţii şi muzică originală, demersul său fiind răsplătit în 2008 cu premiul „Toyota” pentru coregrafie. Tehnica lui Yukio Suzuki va captiva, cu siguranţă, publicul din România, dansatorul folosind tehnica Şcolii „Butoh”, care presupune folosirea vocii în coregrafie.

Formaţia Dazzle în Misty Mansion

„Misty Mansion”, al formaţiei „Dazzle” de teatru dans din Japonia, are la bază o veche poveste populară japoneză numită „Kitsune-no-yomeiri”, ceea ce înseamnă „Căsătoria vulpii”, dar şi „ploaie cu soare”. Regizorul Tatsuya Hasegawa montează un spectacol extravagant în care forţa actorilor se îmbină cu măiestria coregrafică. Tema baletului este omul, iar întrebarea formulată prin intermediul dansului este dacă ne înţelegem cu adevărat unii pe alţii. Spectacolul se foloseşte de proiecţii video, uşi glisante din hârtie numite „Shoji” şi costume făcute din chimonouri şi umbrele de hârtie pentru a aduce spectatorul în lumea Japoniei antice. Formaţia „Dazzle” a fost recompensată cu „Grand Prix” în secţiunea „Teatru” la „Green Theatrical Performance Festival”, premiul întâi la „Young Director’s Contest” şi premiul „Audience of Young Director’s Contest”.

Coproducţia Franţa – Ungaria „InTimE” a coregrafului Pál Frenák, cu o celebră carieră europeană, propune soluţii inovatoare prin care combină tehnici ale dansului clasic cu dansul modern, într-un limbaj corporal nou ce sfidează limitele. „InTimE” aduce pe scenă cinci dansatori ce reuşesc să creeze un impact vizual de excepţie prin pulsaţii teatrale puternice între rolurile feminine şi cele masculine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.