×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 14 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 14:26
EUR (€)
+0.0044 ↗
4.5333 RON
USD ($)
-0.0112 ↘
4.1453 RON
• • •
Martin Schulz
"În Polonia are loc o adevărată lovitură de stat!"
Martin Schulz
Martin Schulz

Partidul de dreapta polonez, Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, un admirator al politicianului maghiar Viktor Orban, cu o platformă eurosceptică şi conservatoare, a votat în această săptămână o lege care, practic, paralizează lucrările Tribunalului Constituţional, potrivit Agerpres.


Curtea Supremă, opoziţia liberală şi numeroşi jurişti critică noua legislaţie, care introduce obligativitatea unei majorităţi calificate de două treimi pentru verdictele Tribunalului. Acesta ar trebui să reunească 13 judecători din 15 pentru cazurile de mare importanţă, faţă de un complet de judecată format din 9 membri, conform precedentei legislaţii. PiS a numit deja cinci judecători din partea sa, astfel că documentul votat face posibilă blocarea oricăror decizii considerate indezirabile de organizaţia politică aflată la putere. Jaroslaw Kaczynski consideră Tribunalul Constituţional un obstacol în calea reformelor pe care doreşte să le aplice.


Partidul Lege şi Justiţie este primul din istoria post-comunistă a Poloniei care a câştigat o majoritate de 235 din cele 460 de locuri din camera inferioară a Parlamentului (Sejm). În ciuda condiţiilor economice favorabile (autorităţile de la Varşovia au reuşit să evite recesiunea şi are una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa), alegerile au marcat prima schimbare de conducere după 8 ani, în care Platforma Civică s-a aflat la cârma ţării.

Partidul Lege şi Justiţie este prima formaţiune politică din istoria recentă care nu trebuie să apeleze la o coaliţie, ci formează singură guvernul. În plus, PiS se bucură de o susţinere semnificativă în zonele rurale mai sărace.
Noul legislativ instalat în urma alegerilor nu a pierdut timpul pentru a începe modificările, schimbând conducerea serviciilor secrete poloneze în doar o zi, relatează agenţia Hotnews. În noaptea care a urmat votului de încredere acordat executivului, comisia parlamentară însărcinată cu serviciile speciale a aprobat schimbarea şefilor acestora, precum şi a omologilor militari ai acestora, de la Serviciul de Informaţii Militare şi de la Serviciul de Contraspionaj Militar, precizează sursa citată.


Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European a descris evenimentele recente din Polonia ca o adevărată "lovitură de stat". Deşi premierul de la Varşovia, Beata Szydlo, a criticat afirmaţiile politicianului european, acesta a refuzat să prezinte scuze pentru declaraţiile sale.

Conform unei analize publicate de Deutsche Welle, în urma experienţei Ungariei, când forurile europene nu s-au pronunţat în momentul "virării" autorităţilor către dreapta, instituţiile UE nu pot trece cu vederea situaţia similară care se conturează la Varşovia, susţine jurnalista Barbara Wesel. În cazul maghiar, s-a demonstrat cum dreapta populistă poate prelua controlul asupra statului şi să reducă la tăcere mass-media care critică regimul. O astfel de situaţie este dificil de inversat, odată ce s-a produs.


Atunci când Budapesta a introdus o legislaţie a presei restrictivă, restul europenilor au păstrat distanţa, lăsând autorităţile maghiare să demonteze, astfel, opoziţia din media. De această dată, însă, autorităţile UE nu par a fi dispuse să lase Polonia să meargă pe traiectoria trasată de Viktor Orban.

Publicat Joi, 24 decembrie 2015
19843
 | 2
 | 53
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Pilat
+5
Nu va luati de imbecilii astia bruxelezi , ca tot ei ne-au montat si noul guvern . Stau si ma intreb cu ce i-o fi amenintat pe nefericitii astia de si-au lasat servicii platite baban , pt. a face guvern ( de doi bani ) in RO . Eu cred ca le-a zis ca-i dau afara daca nu accepta comanda , ca altfel este contra logicii . Unde s-a mai pomenit sa plece singur cainele de la macelarie ?? O sa va bata Dumnezeu PPE-istilor !! Craciun fericit RO , dar fara ticalosi !
Publicat Vineri, 25 decembrie 2015
+Răspunde
mel3
+13
În România nu merge așa ceva dat fiind că suntem pașalâc și ca atare nu mai avem nici măcar parlament și sistem pluripartid decât așa pe poziție de figuranți (tocmai d-aia și-au și dat pensiile speciale)... Liebe Grusse!
Publicat Vineri, 25 decembrie 2015
+Răspunde
sss @ mel3
+9
2012-referendum-nu strigau ,ca muscati de sarpe ,exact aceleasi cuvinte? ei au nevoie de colonii,nu de tari membre,partenere.
Publicat Vineri, 25 decembrie 2015
+Răspunde
omu'
+11
asa trebuia sa procedeze si ponta....
Publicat Vineri, 25 decembrie 2015
+Răspunde
basil vlaga
+14
Ne trebuie repede un partid nou, romanesc, nationalist, care sa nu-i fie teama de servicii de aici sau aiurea, care sa lucreze numai pentru interesele Romaniei, pentru propasirea romanilor, asa cum jura cu mana pe biblie toti alesii sau numitii, dar care nu-si respecta juramantul . Deci ne-ar trebui niste oameni care sa fie mandri ca sunt romani si sa-si iubeasca tara si poporul ...Dar mereu noi ne-am miscat ultimii.
Publicat Vineri, 25 decembrie 2015
+Răspunde
Sima
+16
Bravo, Polonia ! Noi când o sa scapam de jegurile din România? Sper sa ne desteptam înainte de a fi prea târziu. Se cam strânge lațul în jurul României! Dacă urmatoarea " lovitura de stat" va fi in Bulgaria, România va fi cedată de ricani ( la schimb cu ceva avantajos pentru ei) si va fi împărțită câștigătorilor!
Publicat Joi, 24 decembrie 2015
+Răspunde
getul
+10
Da' pe Orban de ce-l lasa?
Publicat Joi, 24 decembrie 2015
+Răspunde
Lorin
-7
Foarte bine, se vede ca atunci cand nu exista echilibrul puterilor s egaseste o solutie imunitara.
Publicat Joi, 24 decembrie 2015
+Răspunde
Bunica
+25
Da, "lovitura de stat". Isi iau polonezii tara inapoi din ghearele MAFIEI -satanista (UE, NATO, SUA, etc.)
Publicat Joi, 24 decembrie 2015
+Răspunde
florins
+22
"...introduce obligativitatea unei majorităţi calificate de două treimi pentru verdictele Tribunalului. Acesta ar trebui să reunească 13 judecători din 15 pentru cazurile de mare importanţă, faţă de un complet de judecată format din 9 membri, conform precedentei legislaţii." Ce este gresit ca Tribunalul Constitutional sa reuneasca 13 din 15 judecatori pentru cazuri de mare importanta? De cati ' judecatori' a fost nevoie pentru a introduce o Erata in MO care a schimbat vointa poporului roman in 2012? "Noul legislativ instalat în urma alegerilor nu a pierdut timpul pentru a începe modificările, schimbând conducerea serviciilor secrete poloneze în doar o zi." Cine conducea aceste servicii? Pe cine reprezinta- la noi- MRU, Coldea sua Kovesi? Nu interesele romanilor! Cat despre acest Martin Schulz, despre care cineva spunea ca a stat prea mult in coma si sa fi ramas doar cu 2 neuroni, vede peste tot 'lovituri de stat'. Nu intelege ca, dupa unguri, si polonezii au inteles cine sunt cei de la Bruxelle pe care nimeni nu i-a votat! Toti au fost numiti!
Publicat Joi, 24 decembrie 2015
+Răspunde
radu
+30
Nu e nicio lovitura de stat!Pur si simplu e ceea ce au vrut sa faca Ponta si Antonescu in 2012 ,numai ca nu au avut „cojones” sa duca actiunea pana la capat!
Publicat Joi, 24 decembrie 2015
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Subiectele zilei
4 articole/ Actualizat acum 21 ore şi 7 minute
alarm off
Tragedia din Retezat
10 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Ioan Buduca

6 spre 7 decembrie 2009. O noapte de pomină. Nu ştim ce era acasă la Vîntu, dar am aflat ce era acasă la generalul Gabriel Oprea, un simplu parlamentar la ora aceea.

Ioan BuducaPublicat Joi, 27 aprilie 2017