În premieră, „Cerere în căsătorie”

Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galaţi vă invită sâmbătă, 30 august, şi duminică, 31 august, la ora 19.00, la deschiderea oficială a stagiunii, când se va lansa şi prima premieră.

Programată iniţial să fie parte a stagiunii 2013 – 2014, premiera spectacolului Cerere în căsătorie a avut un destin mai puţin obişnuit, fiind amânată de două ori din motive care nu au depins de teatru sau de regizor.

Teatrul gălăţean îşi deschide însă porţile stagiunii 2014 – 2015 cu acest spectacol care, în mod sigur, va trezi interesul şi va satisface aşteptările publicului.

Cerere în căsătorie de A.P. Cehov este un spectacol-eveniment, acest text nefiind niciodată montat pe scena gălăţeană. Este, de asemenea, prima colaborare a trupei din Galaţi cu Felix Alexa, o întâlnire mult aşteptată, dorită şi firească cu unul dintre cei mai valoroşi regizori români.

Petronela Buda şi Lucian Pînzaru în Cerere în căsătorie

Din distribuţie fac parte Cristian Gheorghe, Petronela Buda şi Lucian Pînzaru.

Scenografia este concepută de Andrada Chiriac, iar Ilustraţia muzicală şi lighting design sunt semnate tot de Felix Alexa.

Scrisă în 1888, piesa Cerere în căsătorie a cunoscut, încă de la primele reprezentaţii în Sankt-Petersburg şi Moscova, un adevărat succes, devenind repede populară în orăşelele de pe întreg teritoriul Rusiei. Apelul la farsă, adică la un tip de comedie neconsacrat, constituie una din manifestările de seamă ale dramaturgiei cehoviene. Cu alte cuvinte, Cehov a deplasat o formă de la periferia literaturii spre centrul ei, a realizat un act de consacrare a unui tip de expresie subliterară. După unii cercetători, aceasta ar şi constitui dinamica apariţiei şi a lansării formelor noi în sfera marii literaturi. Cehov a amplificat, în raport cu comedia clasică, distanţa dintre caracterul obiectiv de dramă şi structura de comedie. Substanţa obiectivă a comediei cehoviene este de tragedie, iar structura este de farsă. Deosebirea fundamentală dintre comedia clasică şi cea cehoviană este asociabilă diferenţei dintre dramă şi tragedie. Caracterul episodic al comediei clasice este înlocuit de o comedie totală. Care însă nu poate fi alimentată de drama unui accident, ci de tragedia unei condiţii. La Cehov, tragedia nu se poate manifesta decât prin farsă, iar farsa nu este un semn al tragediei, ci tragedia însăşi.

Petronela Buda şi Cristian Gheorghe

“Pentru mine, Cerere în căsătorie nu este numai o glumă, aşa cum a numit-o însuşi Cehov.

De fapt şi această denumire trebuie înţeleasă în sensul în care sub titlul uneia din marile lui piese, Pescăruşul, Cehov scrisese comedie.

Ironii subtile ale unui geniu.

Cerere în căsătorie, în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. O tragi-comedie.

Toată acţiunea se petrece în timp real şi e fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile, în doar o oră de viaţă. O viaţă concentrată şi minunat de nuanţată.

O comedie umană, ce-ţi lasă un gust dulce-amar.

Astăzi, când trăim atât de rapid şi de intens, iar viaţa trece pe lângă noi în ritm alert, această bijuterie cehoviană ne tulbură pe toţi cu cinismul ei ascuns”, mărturisea regizorul Felix Alexa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.