În prima zi din septembrie, „Fii cuminte, Cristofor!”

„Imaginează-ţi o seară de bal: lumina policandrelor, fiecare bărbat la braţ cu soţia, iubita, logodnica, perechile înşirate frumos… La un moment dat, cel care conducea dansul bătea bastonul în podea şi dădea o comandă… Un pas înainte, doi paşi înapoi, reverenţă… După care urma altă comandă: Schimbaţi partenerele! Şi unde tu erai la braţ cu soţia, te pomeneai cu o necunoscută, care-ţi întindea mâna fermecată şi-ţi spunea «Unde ai fost, iubitule, atâta timp? Te-am aşteptat atât de mult!»… Şi sub lumina policandrelor se iscau iubiri de-o secundă, până când o nouă comandă rupea vraja…” este una dintre replicile Ancăi din piesa „Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga. Rol interpretat odinioară de Marcela Rusu.

Casa de Producţie TVR a programat luni, 1 septembrie, de la ora 19.45, difuzarea pe TVR 2 a spectacolului cu piesa „Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga, în regia Dianei Lupescu, o producţie a Teatrului „George Ciprian” din Buzău, înregistrată în studiourile TVR.

Ion Grosu şi Cristian Nicolaie

Două scrisori, un cadril şi un joc de Belotă pun pe jar liniştea a două cupluri, într-un spectacol ca o lecţie de viaţă. Maestru de compoziţii muzicale, Cristofor Bellea este un bărbat în a cărui căsnicie s-a instalat monotonia… Prietenul său, Valeriu Stambuliu, este soţul talentatei actriţe Anca Stambuliu şi profesor de limba română, cu studii de specialitate în lingvistică comparată. Visul lui este să devină şeful unei catedre de limba… malgaşă. În încercarea de a o cuceri pe Anca, soţia prietenului său, Cristofor îşi convinge propria soţie, Ema, să plece din oraş. Şansele unei aventuri fără riscuri şi fără consecinţe cresc în momentul în care Valeriu primeşte vestea neaşteptată că trebuie să plece la Craiova pentru a prezida comisia unui examen de bacalaureat. Anca şi Ema nu sunt sigurele femei din viaţa compozitorului, doamna Sava fiind o problemă în plus pe care nestatornicul Cristofor trebuie să o gestioneze.

În distribuţie: Ada Navrot (în rolul Victoriei Sava), Tania Popa (Ema Bellea / Anca Stambuliu), Ion Grosu (Cristofor Bellea), Cristian Nicolaie (Valeriu Stambuliu).

Scenă din spectacol

„Dacă soarta a vrut ca noi să trăim în această epocă – a politizării, a globalizării, să devenim din ce în ce mai singuri, mai străini faţă de noi înşine, mai săraci interior; dacă a vorbi despre tandreţe, încredere, iubire devine din ce în ce mai desuet şi ridicol; dacă toţi alergăm din ce în ce mai grăbiţi, mai disperaţi, mai încrâncenaţi, mai duri, mai răi către o zi de mâine, din ce în ce mai aglomerată, cu spărturi de activităţi şi probleme ce n-au nimic în comun cu sufletul şi simţirea noastră, mă întreb – şi aş vrea să vă întreb şi pe dumneavoastră: De ce? Încotro? Aţi putea să-mi răspundeţi? Sau… mai bine ar fi să-l întrebaţi pe EL sau pe EA… la o cafea!”, mărturisea Diana Lupescu.

Director de imagine: Sergiu Ardelean.

Regie TV şi montaj: Gini Ignat.

Producători: Silviu Jicman, Sînziana Miloşoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.