În privinţa DNA, Klaus Iohannis şi Victor Ponta calcă pe urmele lui Traian Băsescu

La şedinţa de bilanţ a DNA am avut impresia că deasupra tuturor, la fel ca în ultimii zece ani, trona Traian Băsescu, iar Klaus Iohannis şi Victor Ponta erau doar purtătorii săi de cuvînt. Aceleaşi laude faţă de procurori, aceleaşi cifre de politicieni arestaţi care ar trebui să demonstreze că ţara este pe drumul bun.

Nici o vorbă despre arestările preventive ca formă de tortură în vederea obţinerii de denunţuri, nici o vorbă despre jocurile politice la care a participat DNA, cu toate că, în ultimii ani, atît PSD-ul lui Victor Ponta, cît şi PNL-ul lui Klaus Iohannis au umplut ziarele cu acuze concrete referitoare la aceste abuzuri coordonate de Laura Codruţa Kovesi!

Iată ce spunea, de pildă, Victor Ponta în august 2012, cînd oamenii jurau pe Biblie că au votat la Referendum: „Am primit şi eu, ca membru al CSM, solicitarea făcută de un grup important de intelectuali, fostul preşedinte Emil Constantinescu, oameni de o mare probitate morală, există o petiţie vizavi de abuzurile comise de procurori… Voi face mâine către doamna Kovesi o solicitare să înceteze persecutarea oamenilor care au votat, pentru că şi-au atins scopul: domnul Băsescu este back in business, împreună cu doamna Kovesi”.

Preşedintele PNL Crin Antonescu, în martie 2013, chiar cînd Kovesi urma să fie numită şefa DNA, declara: „Nu sunt de acord, mă opun, consider ca e o mare greşeală şi din punct de vedere al sistemului juridic, dar şi politic o eventuală numire a doamnei Kovesi. Categoric, acest lucru nu va fi susţinut de PNL”. La vremea aceea, se punea chiar problema ruperii USL în cazul în care Ponta o va numi pe Kovesi la conducerea DNA.

A existat atunci şi o sesizare înaintată de fostul preşedinte Emil Constantinescu în care se spunea: „Aducându-vă la cunoştinţă dezaprobarea şi protestul nostru public în privinţa acţiunilor întreprinse de Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie în ultima perioadă în diferite regiuni ale ţării, acţiuni care pun în pericol democraţia în România, vă solicităm să întreprindeţi toate demersurile necesare pentru investigarea acestora şi luarea măsurilor ce se impun”.

Acum, parcă toţi au uitat ce spuneau la numirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA şi nu mai prididesc cu laudele deşănţate, de parcă toţi ar fi cu pistoalele la tîmplă, ca şi cum cineva i-ar obliga să-i declare dragoste pe veci!

Chiar aşa, măcar la ceas de bilanţ, nimeni să nu-i ceară lui Kovesi un angajament, o promisiune că, odată cu plecarea lui Băsescu, se va schimba ceva şi în felul în care lucrează procurorii? Culmea este că acest bilanţ a avut loc exact în perioada în care ştirile televiziunilor prezintă date din dosarele DNA, stenograme, delaţiuni, de parcă toate aceste documente s-ar fi vărsat în piaţa publică dintr-un camion! Şi nimeni nu-i spune lui Kovesi: „Cucoană, dacă tot sîntem obligaţi să te ţinem în fruntea DNA, încetează cu scurgerile din dosare, termină cu arestările pe bază de turnătorii şi nu mai ţine în sertarele tale dosare pe care să le scoţi la suprafaţă cînd ai chef”! Absolut nimic din toate astea. Numai laude şi îndemnuri de genul „Tot înainte!”, ca pe vremea pionierilor.

Ce să se fi întîmplat între timp, de Ponta şi Iohannis au simţit nevoia s-o acopere pe Kovesi cu atîtea bale greţoase? Unii ar fi tentaţi să creadă că a intervenit vreo înţelegere de genul „Vă slujesc acum pe voi, aşa cum l-am slujit pe Băsescu”, chestiune cu care n-aş fi de acord, căci chiar zilele trecute cumnatul lui Ponta a fost arestat, iar prietenul lui cel mai bun a fost pus sub control judiciar.

Eu cred, mai degrabă, că Laura Codruţa Kovesi, eliberată de sub jugul lui Traian Băsescu, îşi joacă acum propria carte, sub ocrotirea ambasadei americane, care a şi premiat-o; nu va schimba nimic din practicile procurorilor din subordinea ei, astfel încît respectarea drepturilor omului va rămîne în continuare tot o vorbă-n vînt, iar Justiţia se va face mai departe la televizor, aşa încît, la viitorul bilanţ, atît Ponta, cît şi Iohannis să-i facă iarăşi declaraţii de iubire şi s-o încurajeze la arestări, fie ele şi de dragul ştirilor spectaculoase de la TV. Totul pentru sporirea puterii procurorilor.

Dar, dacă le place atît de mult de Laura Codruţa Kovesi, pentru că tot se pune problema modificării Constituţiei, domnii Victor Ponta şi Klaus Iohannis ar putea să modifice art. 126, al. 1 care spune că „Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege” şi să-l înlocuiască astfel: „Justiţia se face de către DNA la televizor”. Poate că aşa vom înţelege şi noi cum poate cineva să laude în public arestările, ca şi cum acest fenomen n-ar demasca tocmai felul în care Iohannis şi Ponta conduc ţara!

P.S. O întrebare, dacă nu vă supăraţi: Doamna Kovesi, Justiţia independentă este cea făcută doar după ce se schimbă garda la Cotroceni şi la Palatul Victoria?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.