În România cutremurul catastrofal vine după 2041!

Gheorghe Mărmureanu, fostul director general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului din Măgurele, spune că următoarea „zgâlţâială catastrofală” va veni în România după 2041, adică la 64 de ani după sesimul din ’77.

Mărmureanu vorbeşte într-un interviu pentru evz.ro despre dezastrul de la Fukushima, despre cutremurele din cariera lui şi dă un prognostic pentru România, bazat pe calcule ştiinţifice: următorul seism puternic veni după 2041.

„Ăla din 1738 a dărâmat zidurile de trei-patru metri ale Cetăţii Neamţului!”, afirmă Mărmureanu. Analiza istorică a celor cinci cutremure (n.red – cele mai puternice din România) a arătat că cea mai mică distanţă, între un cutremur de suprafaţă, ca în ’77, şi unul de mare adâncime e de 64 de ani. „Atunci, 1977+64= 2041!”, conchide expertul seismologic.

Totodată, Mărmureanu e de părere că Japonia nu a scăpat de „zgâlţâieli catastrofale”.

„Cutremurele de acolo nu s-au terminat! Îmi pare rău de japonezi, da’ vor mai avea zgâlţâieli catastrofale până în 2022. E din cauza acţiunii blocului Filipinelor”, spune fostul director.

Mărmureanu precizează că, la noi, în patru secunde se ştie exact magnitudinea unui seism cu epicentrul în Vrancea: „Unda orizontală ajunge în Capitală în 34-38 de secunde!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.