În spatele scandalului Rogozin-București

Tot scandalul legat de sfidările vicepremierului rus Dmitri Rogozin a fost pus la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc care încearcă cu disperare să obţină o sancţiuni din partea Rusiei pentru a se recredibiliza în Occident, consideră analistul Armand Goșu.

Este un circ pe axa Plahotniuc – Bucureşti, cu contribuţia Moscovei, a apreciat Goșu. „În noiembrie 2015, Serghei Narîşkin, pe atunci preşedintele Consiliului Federaţiei, a aterizat bine-mersi la Bucureşti, deşi era pe lista sancţionatilor UE – dar spre deosebire de Rogozin, el nu are cont de twitter, potenţial de scandal scăzut. Deci neinteresant. În schimb, Rogozin – gură spartă, numai bun de lucrat în orb, ca să le arătăm fraierilor din Occident că Plahotniuc le poate livra şi altceva decât femei tinere şi plicuri groase”, a spus Goșu, citat de Jurnal.md.

Este o interpretare ce poate fi citită printre rânduri în analiza oferită de analistul Anatol Țăranu, câteva zile mai târziu, pe 2 august, imediat după declararea lui Rogozin persona non grata in Republica Moldova. ”În ultima instanță, chiar dacă vom avea anumite pierderi, iar ele sunt inevitabile cunoscând reacțiile politucului rusesc în asemenea situații, eu cred că în ultima instanță Republica Moldova are doar de câștigat . Aceste pierderi vor fi compensate prin relația noastră cu partenerii noștri din Occident, care nu pot să nu aprecieze ceea ce a făcut Guvernarea de la Chișinău”, spune analistul Anatol Țăranu.

Rogozin l-a acuzat pe Plahotniuc că ar fi influenţat decizia României care a dus la închiderea spaţiului aerian român. „Evident că acum noi încă nu vrem să dezvăluim secretele investigaţiei, care încă continuă. Însă, ce vă pot spune acum este faptul că în spatele acestor provocări a stat Plahotniuc. El a organizat totul. Scopul lui a fost să ne confrunte cu România şi a făcut-o precum acţionează de obicei afaceriştii – cu mâinele altora”, a subliniat Rogozin, potrivit antena3.ro.

Conform scenariului descris de Dmitri Rogozin, Plahotniuc l-ar fi sunat pe premierul Pavel Filip şi i-ar fi dat indicaţia să contacteze autorităţile de nivel înalt de la Bucureşti pentru a le convinge să ia decizia respectivă. Oficialul rus a mai precizat că „ei au aşteptat decolarea acestui avion şi abia atunci când se afla în aer, când a survolat spaţiul aerian polonez şi slovac, abia atunci au interzis accesul”.

Dmitri Rogozin ar fi trebuit să aterizeze vineri, 28 iunie 2017, pe Aeroportul Internațional din Chișinău în jurul orei 15:00, fiind invitat de președintele Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la inceputul misiunii de menținere a păcii pe Nistru. Avionul cu care delegația rusă a zburat de la Moscova la Chișinău, a fost nevoit să se întoarcă la granița dintre România și Ungaria, și să revină în Rusia. Prin urmare, aeronava a aterizat la Minsk. „Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsc. Așteptați răspuns, nemernicilor”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter.

Decizia pe care a luat-o astăzi, guvernarea Republicii Moldova de a-l declara pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, drept persona non-grata în țara noastră, a fost dictată de Vladimir Plahotniuc, afirmă liderul fracțiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, care se ascunde la Moscova de justiția din țara sa.„Decizia pe care a luat-o astăzi, guvernarea Republicii Moldovei nu este altceva decât un scenariu a lui Plahotniuc. Acesta nu mai are nicio susținere la Moscova. Astfel, înțelegând că pentru infracțiunile comise în Federația Rusă urmează să fie tras la răspundere penală, el creează o situație prin care vrea să iasă basma curată în fața autorităților de la Washington, arătându-le americanilor că autoritățile ruse îl urmăresc, nu pentru că ar fi comis ilegalități, ci pentru că l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitrii Rogozin drept persona non-grata în Republica Moldova”, a declarat Renato Usatîi în cadrul unei transmisiuni live, pe pagina sa de Facebook.

Și președintele Igor Dodon a declarat, într-un briefing de presă, că întoarcerea vicepremierului Rogozin din spațiul aerian UE este un „show rusofob”, orchestrat de Partidul Democrat, condus de oligarhul Plahotniuc. El a mai spus că autorităţile din R. Moldova s-au pretat unui „show fără predecent” în faţa cetăţenilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.