În spatele ultimei oferte a lui Putin pentru Ucraina

Regimul de la Kiev alături de Germania au cerut încă din 2015 o misiune ONU de menținere a păcii în estul Ucrainei, dar pe 5 septembrie, când președintele Vladimir Putin a anunțat că va propune Consiliului de Securitate o asemenea rezoluție, reacțiile nu au fost deloc entuziaste. Dimpotrivă, presa vestică și ucraineană văd în această mișcare a lui Putin un nou „cal troian“.

„Oferta“ Moscovei vine cu o serie de precondiții. Trupele ONU de menținere a păcii vor fi desfășurate doar de-a lungul liniei de demarcație dintre forțele Kievului și rebelii proruși. Poate cel mai important este că Moscova cere implicarea în negocieri a rebelilor. „Este imposibil să desfășurăm trupe de menținere a păcii fără a lua legătura cu republicile nerecunoscute“, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Pentru Bloomberg, implicarea în discuții a separatiștilor și desfășurarea misiunii ONU doar de-a lungul liniei de demarcație este o încercare a Moscovei de a stabili o frontieră recunoscută internațional între Ucraina și republicile care vor deveni de facto independente. Iar această tactică ce s-ar datora dificultăților Rusiei de a-i sprijini pe rebeli este o încercare de menținere a unei Ucraine rupte pe spezele ONU, cu „o mie de soldați din Bangladesh, Senegal și din alte părți din lumea a treia“, spune Radio Europa Liberă. Concluzia: SUA ar trebui să ia în calcul trimiterea armelor letale în Ucraina și să nu lase conflictul să iasă de pe prima pagina a ziarelor și să se răcească, pentru ca asta dorește Moscova.

Berlinul a văzut lucrurile altfel și a salutat propunerea Moscovei, ministrul de Externe Sigmar Gabriel declarând, miercuri, că este „o ocazie ce nu trebuie ratată“.

De unde acest entuziasm? Răspunsul ține de zecile miliarde de euro investiți de companii germane în afacerile energetice, și nu numai cu Rusia. Reacția oficială SUA se lasă așteptată, complicată fiind de planul Pentagonului de a trimite arme letale în Ucraina. La polul opus față de Bloomberg, Fox News scrie că Putin îi trimite un semnal lui Donald Trump: Rusia nu caută confruntarea cu SUA. Așa s-ar explica de ce Putin i-a cerut președintelui Donald Trump „să nu cedeze în fața emoțiilor și să trimită la colț Coreea de Nord“ și de ce a avertizat SUA să nu livreze Kievului arme letale, venind, în schimb, cu varianta desfășurării unei misiuni ONU. „SUA nu trebuie să se supună lui Putin, dar ar trebui să asculte atent ce spune înainte de a lua decizii cruciale“, scrie Fox News.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.