În Turcia, Victor Ponta şi-a pus în gips scaunul de prim-ministru

Majoritatea cadînelor din emisiunile mondene au fost în Turcia pentru diverse operaţii: pe la sîni, pe la fese, pe la nas, pe la burtică. După modelul lor, văzînd ce succes au avut fetele la întoarcearea acasă, Victor Ponta a decis să le calce pe urme şi s-a dus să-şi facă şi el o operaţie estetică: la scaunul de prim-ministru!

Ruptura de ligamente nu este o operaţie uşoară, ba chiar este una ce pune în pericol revenirea la performanţele anterioare efectuării ei. Dar această concluzie este valabilă pentru sportivi, a căror capacitate fizică depinde în bună măsură de rezistenţa ligamenelor, nu şi pentru politicieni, a căror performanţă depinde aproape exclusiv de cap, mai exact de creier, care, din cîte ştiu eu, nu are nici un ligament! Cu alte cuvinte, dacă ar vrea o scuză, Ponta ar invoca grija excesivă faţă de ligamentul buclucaş doar dacă se gîndeşte la vreun meci de baschet pentru care vrea să se pregătească, altfel totul se reduce la proverbul „ţara arde şi baba se piaptănă”. Ce dracu, n-o fi ligamentul lui Ponta ca tendonul lui Ahile, să nu suporte săgeata adversarilor!

Îmi displace orice discuţie în public despre boala sau suferinţa cuiva, însă, în cazul lui Victor Ponta, nu despre operaţia lui la genunchi este vorba, ci doar de „cumpărarea de timp” într-o situaţie dificilă, în care nu are, pe moment, o soluţie. El aşteaptă să treacă timpul, în speranţa că va cădea din cer o soluţie salvatoare, care să-i salveze scaunul de prim-ministru. Ligamentul, ca ligamentul, problema e cu Parlamentul!

Operaţia de ligamente se putea face, fără îndoială, şi în ţară; că a preferat Turcia n-ar fi o problemă, e dreptul său, ca al oricărui cetăţean. Dar să spui că recuperarea este musai s-o faci acolo este o chestiune pe care n-o cred nici apropiaţii lui. De altfel, unii i-au spus-o destul de clar: „Vino, frate, în ţară, în cîrje, pe targă – cum o fi -, dar vino aici că ne fac ăştia praf”! Cam aşa i-au spus şi Oprişan şi Dragnea. Iar Ponta, ca un copil pricăjit, parcă le răspunde fricos: „Nu vin, că mă bate tanti”!

Pe fond, Victor Ponta se teme de Kovesi, crezînd că-l aşteaptă baschetbalista cu mandatul să-l pună sub control judiciar, ceea ce, desigur, l-ar obliga să-şi dea demisia imediat, cu toate că dosarul lui de la DNA este o făcătură politică. Să fie acuzat de conflict de interese pentru că l-a numit ministru pe Şova e o glumă, dacă îl comparăm cu fraţii gemeni din Polonia care, democratic, au deţinut şi funcţia de preşedinte şi pe cea de prim-ministru!

Dar de ce să se teamă Ponta de Kovesi, că doar el a pus-o şefă la DNA? Nu este el cel care a preferat să se certe cu Antonescu pentru ca Kovesi să fie chemată de la Bruxelles pentru a fi pusă în fruntea DNA? El a vrut-o, împotriva avertismentelor tuturor, atunci el să se spele cu ea pe cap acum! Să vină cu curaj acasă, s-o înfrunte şi să demonstreze că dosarul lui este făcut la ordinul lui X sau Y, nu să se ascundă prin cotloanele spitalului din Istanbul cu frica-n sîn că poate, sub halatul unei infirmiere, s-ar ascunde Codruţa Kovesi! Un picior în gips creează un oarecare disconfort, însă nu te împiedică să vii acasă. De-aia s-au inventat cîrjele, cărucioarele, ca oamenii să se poată deplasa şi în condiţiile dificile generate de nevoia recuperării post-operatorii.

Aşa, stînd exgerat de mult acolo, în Turcia, Victor Ponta dă impresia că nu genunchiul este problema, ci scaunul de prim-ministru, ca şi cum pe acesta l-ar fi pus în gips, ca nu cumva fisura de acum să ducă la ruperea definitivă a picioarelor sale! În acest caz, dacă Ponta şi-a pus în gips scaunul de premier, recuperarea nu se face prin trecerea timpului, ca la ligamente. Recuperarea fotoliului de prim-ministru are alt protocol, unul în care trebuie lămurite deschis toate semnele de întrebare, astfel încît să nu te părăsească aliaţii, simţind în tine slăbiciuni care nu au ce să caute la un om care conduce o ţară!

Dacă Ponta tremură de frica lui Kovesi, a Alinei Gorghiu sau chiar a lui Klaus Iohannis, atunci să stea liniştit acolo, în Turcia, să-şi recupereze ligamentele şi să trimită în ţară, prin fax, o coală cu demisia lui, astfel încît PSD să poată să ia o decizie: ori rămîn, ori pleacă de la guvernare! Nu poţi lăsa ţara în incertitudine, depinzînd de sutura ligamentelor tale!

P.S. Ce ironie a sorţii! Să-ţi rupi ligamentele la baschet şi să te temi că o baschetbalistă vrea să te bage la puşcărie! Ce meci, domne, ce meci…!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.