În Vinerea Mare, coborâm şi noi în mormânt, împreună cu Hristos

Dacă Joi seară s-au citit cele 12 Evanghelii care descriu Patimile lui Iisus, a doua zi de dimineaţă, în Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârşeşte Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, spre închinare, care reprezintă trupul şi sicriul Mântuitorului Hristos pus în mormânt.

În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm şi noi în mormânt, împreună cu Hristos, prin trecerea pe sub masă, o dată sau de trei ori (reprezentânt unicitatea jertfei, respectiv cele trei zile în care Iisus a stat în mârmânt).

Astfel, credincioşii sărută Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, aşezate pe Sfântul Epitaf, trec pe sub masă, apoi sărută şi Sfânta Cruce, aflată sub policandru, care a fost scoasă în cadrul Deniei din Joia Mare.

Coborâm şi apoi ne ridicîm din groapa morţii prin trecerea noastră simbolică pe sub masa pe care stă trupul mort al lui Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.

Cu Epitaful purtat de preoţi, ajutaţi de credinciosi, se înconjoară Biserica, petrecându-l pe Iisus, simbolic, la mormânt.
În cadrul procesiunii, se fac patru opriri, rostindu-se rugăciuni pentru vii şi morţi.

În Sfânta şi Marea Vineri, în toate bisericile ortodoxe se săvârşeşte Denia Prohodului Domnului, slujba de înmormântare a Mântuitorului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.