În vremuri dificile, acordaţi-vă clipe de bucurie!

Iarna dragostei noastre”, în premieră

În 27 şi 28 noiembrie, de la ora 18.00, Teatrul Naţional Iaşi aduce pe scena Sălii Studio „Teofil Vâlcu” premiera spectacolului Iarna dragostei noastre de Nadejda Ptuşkina. O poveste de dragoste în viziunea regizorală a lui Emil Gaju, într-o scenografie gândită de Alina Dincă Puşcaşu.

Iarna dragostei noastre

Pe scenă vor urca trei societari ai Naţionalului ieşean, Mihaela Arsenescu Werner, Doina Deleanu, Adi Carauleanu, alături de îndrăgita actriţă Irina Răduţu Codreanu.

Spectacolul marchează şi un moment aniversar – împlinirea a 40 de ani de teatru ai actriţei Doina Deleanu.

Iarna dragostei noastre vorbeşte despre speranţă

Iarna dragostei noastre, un dar de Crăciun

Acest spectacol este, de fapt, o frumoasă poveste de iarnă pentru adulţi. Un spectacol care îţi cerne în suflet, precum o fantastică ninsoare, speranţa, credinţa şi dragostea. Ar mai avea un subtitlu metaforic – Insula Iubirii. Aici, în această Casă, domină iubirea adevărată, cea care nu dispare odată cu trecerea anilor. Nimerind aici, dar deloc întâmplător, un om chinuit de singurătate şi angoase, se debarasează de tot ce este inutil şi obsedant, regăsindu-se pe sine însuşi, regăsind de fapt Iubirea. Altfel care ar fi scopul suprem al existenţei umane, dacă nu acest sentiment sublim? E, dacă vreţi, o lungă epistolă teatrală către Moş Crăciun, deoarece evenimentele se petrec între minunatele sărbători de iarnă, Crăciun şi Revelion.

Să nu încetăm să credem în minuni, s-ar putea ca odată şi odată să vină mult aşteptata Iarna dragostei noastre”, afirmă Emil Gaju.

Apărarea lui Socrate”

Apărarea lui Socrate

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti anunţă spectacolul de succes al Teatrului Naţional al Greciei de Nord, într-o unică reprezentaţie, la Bucureşti.

Joi, 3 decembrie, la ora 20.00, la Sala Atelier a TNB, aveţi ocazia de a viziona lucrarea lui Platon în greaca veche (cu subtitrare în română şi în engleză), în regia lui Dimos Avdeliodis.

Cu Apologia lui Socrate, vechea civilizaţie grecească atinge cea mai înaltă formă de expresie, pentru că a încorporat într-o formă actuală viaţa lui Socrate pentru care moartea este preferabilă pierderii libertăţii şi bucuriei de a trăi o viaţă activă, bazată pe propriile credinţe.

Scopul folosirii vechiului text original al lui Platon în acest performance teatral se datorează nevoii noastre de a auzi «vocea» textului original, de a asculta şi a simţi emoţiile şi ethosul lui Socrate”, mărturiseşte regizorul Dimos Avdeliodis.

Apă de mină”

Apa de mină

Joi, 26 şi vineri 27 noiembrie, la ora 19.00, Teatrul ACT vă invită la premiera naţională a spectacolului Apă de mină, de Csaba Székely, un proiect coordonat de Oana Stoica. Mulţumiri speciale domnului Alexandru Dabija.

Scenografia: Vladimir Iuganu. Muzica: Bobo Burlăcianu.

Cu Ioan Coman, Alexandru Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina Antonie.

Când Csaba Székely a început să scrie Trilogia minelor, în 2010, teatrul românesc ignora satul ca posibilă temă de dezbatere. Dramaturgul mureşean a intuit potenţialul scenic al ruralităţii şi a avut luciditatea să scormonească în puroiul moral al satului României postcomuniste, într-o vreme în care mândria de agricultor sau miner, indusă tovărăşeşte în vechiul regim, dispăruse odată cu locurile de muncă, lăsând în urmă oameni sărăciţi, tot mai afundaţi în propria disperare, tot mai îndârjiţi de mizerie, măcinându-se singuri, în tăcere, cu inima tăbăcită de alcool şi suferinţă.

Satul maghiar transilvănean din Trilogia minelor este exponentul oricărei comunităţi rurale din România, indiferent de limbă sau religie.

Abordând teme distincte – rata mare a sinuciderilor în rândul populaţiei maghiare (Flori de mină), conflictul româno-maghiar şi mafia lemnului din primăriile săteşti (Beznă de mină), ipocrizia bisericii ca instituţie (Apă de mină) -, Trilogia minelor scanează degradarea omului în condiţii-limită de supravieţuire materială şi disoluţia comunităţii rurale pe fondul sărăciei. Abilitatea dramaturgului este de a ataşa acestei resemnări forţate un umor scânteietor şi replici ascuţite ca bisturiul, care lovesc cu atâta precizie încât nu ştii dacă să râzi sau să plângi.

Lumea Apei de mină este o lume unde mina e închisă, dar oamenii sunt şi mai închişi. Unde iubirea poate ajunge departe, dar universul se termină la satul vecin. Unde băutura e otrăvitoare şi poezia nu are rimă. Este o lume în care tragedia e la ordinea zilei şi fiecare încercare de a evada sau măcar de a găsi un sens în acest întuneric poate provoca un nou dezastru. Şi totuşi merită să încerci”, afirmă Csaba Székely.

Apă de mină este un proiect produs de Teatrul Act şi Scena 9.

Spectacole incitante la ArCuB

Suflet românesc”

Dan Puric în Suflet românesc

Dan Puric revine în lumina reflectoarelor cu un one man show care promite spectatorilor aceeaşi forţă şi subtilitate ce i-au adus reputaţia de „maestru” al pantomimei. Admiratorii teatrului nonverbal se pot delecta cu stilul original al artistului în spectacolul Suflet românesc care se va juca din această toamnă la Sala ArCuB.

Fidel spectacolelor care implică emoţional privitorii, Dan Puric semnează scenariul şi regia acestei producţii şi continuă colaborarea cu scenografa Liliana Cenean, care a asigurat costumele spectacolelor Idolul şi Ion Anapoda, Toujours l’amour sau Cei 150.

Pentru ultima sa creaţie, actorul şi regizorul Dan Puric recurge la o combinaţie unică de pantomimă cu mai multe forme de dans. Coregrafa Companiei Passe Par Tout DP, Svetlana Zotina, asigură coregrafia dansului clasic şi modern, în timp ce dansatoarea de origine greacă Amalia Strinopoulou semnează coregrafia dansului grecesc. Cu artistul Costică Bălărău, care perfecţionează mişcările de dans popular în Suflet românesc, Dan Puric a colaborat în trecut la producţia Cei 150.

În cel mai recent one man show al său, Dan Puric spune, prin pantomimă şi dans, povestea ieşirii din comunism a poporului român, a încercării sale de acomodare la sistemul occidental, cu o excelentă virtuozitate în exprimarea artistică. Autorul Sufletului românesc încearcă astfel să redescopere alături de spectatorii săi, dimensiunile contemporane ale spiritualității româneşti şi să ilustreze biografia noastră modernă.

Dedic acest spectacol poporului român, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumuseţe va avea puterea ca, odată plecat în lume, să-i tămăduiască şi pe alţii”, declara Dan Puric.

Spectacolul este programat în 10 decembrie, la ora 20.00.

Urma paşilor Tăi…”

Urma paşilor Tăi

Inspirată de textul Olgăi Greceanu, Pe urma paşilor Tăi, Iisuse, montarea îl aduce în prim-plan pe omul frământat şi zbuciumat, aflat în căutarea adevărului. Proiectaţi în câteva dintre cele mai cunoscute ţinuturi biblice, protagoniştii calcă pe urmele Mântuitorului creştinilor şi descoperă măreţia lui Dumnezeu, nu în grandoarea construcţiilor piramidale, ci în simplitatea peisajului deşertic.

Pe măsură ce păşesc prin locurile evanghelice, personajele din spectacol dobândesc treptat convingerea că Dumnezeu există. Participând la călătoria într-un spaţiu al sacralităţii, spectatorii au ei înşişi parte de o experienţă revelatoare, în urma căreia ajung la un adevăr de netăgăduit: Hristos, Mântuitorul Lumii, nu este un simplu personaj de legendă, El este întruparea lui Dumnezeu despre care copacii, grădinile, apele şi cele mai umile locuri depun o incontestabilă şi grăitoare mărturie.

În spectacolul Urma paşilor Tăi …, actorii îşi evidenţiază talentul interpretativ, dar mai cu seamă îşi expun trăirile autentice. Vitalie Bantaş, Amalia Ciolan, Afrodita Androne, Liliana Pană, Ana Maria Bercu, Maria Radu şi Eliza Bercu-Bodeanu se înfăţişează rând pe rând, fiecare popas al lor atingând cele mai sensibile puncte ale sufletelor noastre.

Spectacolul poate fi vizionat astăzi, la ora 20.00.

Cină cu prieteni”

Cină cu prieteni

Timp de 12 ani, Gabe şi Karen, au petrecut vacanţe şi weekenduri împreună cu prietenii lor, Tom şi Beth; s-au invitat reciproc la nenumărate cine delicioase, şi-au crescut copiii, şi-au împărtăşit experienţele de viaţă ca nişte adevăraţi prieteni, aşteptându-se ”să se îngraşe şi să îmbătrânescă împreună”. Un fapt surprinzător le dă viaţa peste cap. Acesta reprezintă un şoc cu efecte neaşteptate pentru ambele cupluri şi, în egală măsură, un prilej al unor reflecţii despre dragoste şi căsnicie, despre natura relaţiilor umane…

Două cupluri de prieteni îşi dezvăluie secretele în faţa publicului spectator, în piesa semnată de Donald Margulies, După ani petrecuţi împreună, zeci de vise comune şi iluzia unei prietenii pe viaţă, se produce un eveniment neaşteptat, care spulberă pe loc liniştea personajelor. Tot ce urmează în spectacol îndeamnă publicul la reflecţii despre dragoste şi căsnicie, despre evoluţia unui cuplu în general. Sub o aparenţă amuzantă, replicile dintre personaje sunt foarte tăioase. Regizorul Claudiu Goga este delicat şi precis în lucrul cu actorii, iar creaţiile celor patru protagonişti sunt la înălţimea acestei propuneri, extrem de ofertante.

Scenografia: Lia Dogaru.

În distribuţie: Cerasela Iosifescu, Vlad Zamfirescu, Nadiana Sălăgean, Marius Cordoş.

Joi, 26 noiembrie, la ora 19.00.

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad 2015, la final

Beznă de mină. Foto Mihaly Laszlo

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic s-a încheiat după nouă zile în care publicul arădean a fost martorul unor experienţe teatrale unice.

Performanţe actoriceşti, abordări regizorale de înalt rang, cabaret, dramă, comedie, teatru social, poezie, renaşterea modernă a unor simboluri demult apuse, toate acestea reunite în treisprezece spectacole autentice, producţii de marcă, multe dintre ele abia ieşite din matca artiştilor creatori.

Ediţia de anul acesta a singurului festival de teatru clasic din România şi-a găsit resorturile în interpretarea modernă a clasicului, un traseu normal dar dificil, adoptat din ce în ce mai temeinic de creatorii momentului.

Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu”, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul „L.S. Bulandra”, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara şi un recital excepţional de poezie susţinut de Ion Caramitru şi Adrian Naidin au fost pilonii care au oglindit acest „clasic modern” propus de selecţionerul festivalului, teatrologul şi criticul Maria Zărnescu, formând astfel imaginea unei ediţii valoroase, ajunsă la deplina sa maturitate.

Publicul a avut parte şi de o surpriză! Un cadou oferit Festivalului, trupelor participante şi publicului au fost cele două seri speciale din “Boeme Cafe Teatru”, acolo unde preţ de două ore, trupa Blue Monday născută tot la un festival de teatru – „PLEDEZ PENTRU TINE(RI)” de la Piatra-Neamţ – a reuşit să trezească amintiri frumoase prin melodiile celebre interpretate cu o firească notă de umor ce le-a adus aplauze furtunoase.

Finalul Festivalului a fost o sărbătoare, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad şi Teatrul Naţional Pécs din Ungaria aniversând un deceniu de colaborare. Un parteneriat special cu debutul în 2005, concretizat în schimburi anuale de spectacole, care au făcut dovada că mobilitatea culturală este reală, funcţionează şi este durabilă. Beznă de mină, piesa scrisă de arădeanul Csaba Székely, în regia lui Bérczes László, a fost obiectul „schimbului cultural” de anul acesta şi a purtat un mesaj pacifist adresat comunităţilor universale, mânate de răul etern care seamănă discordii de tot felul.

Reprezentaţia a fost urmată de o întâlnire la care au participat Bogdan Costea – managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, Gulyas Denes – directorul Operei Naţionale din Pécs, Bognar Levente – viceprimarul municipiului Arad, regizorul şi actorii spectacolului, echipa de organizare a Festivalului, precum şi reprezentanţi ai presei arădene.

La Teatrul din Ploieşti, piese comice

Ce vor fetele”

Bogdan Fărcaş şi Nadiana Salagean în Ce vor fetele

Alice, proprietara unui apartament de şase camere, „ştiristă“ la un post TV, îşi primeşte prietenele la un joc de societate. Laura „are carduri de la patruzeci şi şapte de magazine“ şi dacă în opt ore nu face o cumpărătură, „New Yorkul îşi închide porţile“. Betty face echipa cu Tina pentru „a-i ţine piept” prietenei lor Alice. Alice, mărinimoasă, o primeşte pe Laura la ea, în urma despărţirii de soţul ei. Viaţa boemă ia sfârşit din clipa în care Laura, o maniacă a ordinii, curăţeniei şi o împătimită a bucătăriei de înaltă clasă, pune mâna pe frâiele gospodăriei. Are loc o întâlnire romantică, pusă la cale de Alice, cu doi fraţi spanioli, Jesus şi Manolo, întâlnire care eşuează din cauza lui Laurei. Laura este nevoită să se mute… în apartamentul celor doi.

Spectacolul, jucat de echipa Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti, astăzi, la ora 18.30, la Boldeşti-Scăeni, este regizat de Dragoş Câmpan.

Scenografia: Mihai Androne.

Cu: Nadiana Salagean (Alice), Ioana Farcas (Laura), Otilia Pătraşcu (Betty), Cristina Moldoveanu (Tina), Dragoş Câmpan (Manolo), Bogdan Fărcaş (Jesus).

Central Park West”

Nadiana Salagean, Dragoş Câmpan şi Andi Vasluianu în Central Park

Central Park West spune, în maniera extrem de comică a lui Woody Allen, povestea unei psihiatre care tocmai a descoperit că cea mai bună prietenă a ei are o aventură cu soţul său. Ea îşi invită prietena pentru o confruntare, dar, între timp, descoperă că soţul este îndrăgostit de fapt de o studentă.

Central Park West oferă o oră de amuzament constant.

„O cascadă de râs”, nota Newsday.

„Mai uşor decât aerul, o diversiune elegantă”, aprecia The New York Times.

În 1995, piesa a fost nominalizată la Premiul Outer Critics Circle pentru Outstanding Off-Broadway Play.

Regia: Liviu Lucaci. Scenografia: Rodica Ştirbu

Cu: Nadiana Sălăgean (Phyllis Riggs), Ada Simionică (Carol), Dragoş Câmpan (Howard), Andi Vasluianu (Sam Riggs), Diana Roman (Juliet Powell).

Spectacolul Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti va avea loc sâmbătă, 28 noiembrie, la ora 18.00, la Casa de Cultură Plopeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.